15 háztartási feladat, ami könnyebb alufóliával

Az alufólia jóval többre képes annál, mint megakadályozni, hogy a belecsomagolt szendvicsek és pizzaszeletek másnapra önmaguk silány árnyékai legyenek.

Ideje, hogy más szemmel nézz az alufóliára! A legtöbben csak csomagolásra használják, de mivel visszaveri a hőt és a fényt, rendkívül sokoldalú anyagnak számít, ami az élet számos területén a segítségedre lehet. A One Good Thing By Jillee 15 példán keresztül szemléltette, miként spórolhatsz vele időt, energiát és hosszú távon nem kevés pénzt is.

1. Megkeményedett cukor

Ha a barna cukor kemény tömbbé áll össze, csavard alufóliába, majd 5 percre tedd be a 150 Celsius-fokosra előmelegített sütőbe. Ettől visszanyeri eredeti formáját, így újra rendeltetésszerűen tudod majd használni.

2. Rögtönzött habzsák

Sütit készítenél, de nem találod a habzsákot, amivel kidíszíthetnéd? Még szerencse, hogy alufóliából is meg lehet formázni!

3. Ezüst fényesítése

Ha ezüst evőeszközeid fénye kezd megkopni, fektess egy réteg alufóliát egy sütőedény aljára, pakold rá a rendbe tenni kívánt darabokat, szórj rájuk két teáskanálnyi sót és ugyanennyi szódabikarbónát, majd adj hozzá annyi forró vizet, hogy éppen ellepje őket. Egy 5 perces áztatást és egy gyors öblítést követően olyanok lesznek, mint új korukban!

Sokoldalú eszköz lehet, ha tudod, mire lehet használni
Sokoldalú eszköz lehet, ha tudod, mire lehet használniemiphoto / Getty Images Hungary

4. Öntöttvas edények tisztítása

Egy labdává gyúrt alufóliadarabbal könnyedén lesikálhatod öntöttvas serpenyőidről még a legmakacsabb szennyeződéseket is.

5. Ollók élesítése

Fogj egy alufólialapot, majd legalább háromszor hajtsd félbe. Ha ezt megvagdosod az ollóval, érezhetően élesebb lesz.

6. Almás pite készítése

Ha körbetekered az almás pitét alufóliával, sütés közben nem fog odakozmálni a széle. Használhatod megelőző jelleggel, ha már az elején felteszed és félidőben eltávolítod, vagy rárakhatod a végén is, ha úgy tűnik, hogy a kéreg egyes részei gyorsabban barnulnak a többinél.

7. Alternatív tölcsér

A tölcsér tipikusan az a tárgy, amiről nem gondolnád, hogy valaha is kelleni fog – egészen addig, amíg eljön a pillanat, amikor valamihez nagy szükséged lenne rá. Ha egyszer ilyen helyzetbe kerülsz, egyszerűen formáld kúp alakúra az alufóliát, majd hajtsd vissza a széleit, hogy megtartsa a formáját.

8. Lazacsütés

Ha a lazacfilét alufóliába csomagolva sütöd meg, többé nem kell attól tartanod, hogy kiszárad, tökéletesen puha és szaftos lesz. Itt egy videó, ami megmutatja, hogy mit kell tenned.

9. Ételek melegen tartása

Ez talán nem lesz akkora újdonság. Az alufólia megtartja a hőt, ezért (az is jó, ha egy edény tetejére rakod) amit betakarsz vele, azt melegen fogja tartani.

10. Maszatolás nélküli sütés

Ha olyan ételt készítesz, amiről gyanítható, hogy sütés közben ki fog futni vagy fröcsögni, csak tegyél egy lap alufóliát az alatta lévő sütőrácsra. Ez felfogja a szennyeződéseket, így csupán annyi teendőd marad, hogy a végén kidobod.

11. Konzervek felmelegítése

Az alufóliának a kempingezésénél is hasznát veheted: ha körbetekered vele a konzerveket, közvetlenül a tábortűzbe téve is felmelegítheted őket.

12. Növénypalánták nevelése

Az alufólia visszaveri a fényt, amiből a növények is profitálhatnak. Bélelj ki alufóliával egy cipősdobozt, és abban nevelgesd a palántákat. Így több fényhez (és hőhöz) juthatnak, ami elősegíti növekedésüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

13. Védelem a festésnél

Amikor kifested a lakást, egyes tárgyak, mint például a kilincs letakarása elég körülményes tud lenni. De csak azért, mert eddig nem alufóliát használtál, ami könnyen formázható, ezért szinte bármilyen tárgyra rá lehet tenni.

14. Csomagolás a fagyasztáshoz

Az alufólia – főleg egy vastagabb darab – szuper választás a fagyasztáshoz is, mivel nem engedi át a levegőt, így hozzájárul az ízek megőrzéséhez, és kívül tartja más ételek szagát.

15. Serpenyők védelme

Az alufólia egyik méltánytalanul mellőzött felhasználási módja a nehezen mosható serpenyők megóvása a zsíros szennyeződésektől. Ha egy réteget fektetsz az edény aljára, mielőtt elkezdesz sütögetni, megspórolhatod a mosogatással járó macera jelentős részét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek