Hogyan tisztítsd a wokot és a többi öntöttvas edényt rozsda nélkül?

A wokok és más öntöttvas edények, lábasok és serpenyők tisztítása nem nehéz, de vigyázni kell, nehogy kikezdje a rozsda!

Egyszerű őket használni, sokoldalúak, és sokáig tartanak az öntöttvas edények, már ha jól tisztítod őket. Ha nem jársz el szakszerűen, akkor sajnos hamar megjelenhetnek rajtuk rozsdafoltok, ha viszont megfogadod a tanácsainkat, akkor könnyen lehet, hogy még az unokáidnak is a te öntöttvas edényed lesz a konyhájuk egyik legtöbbet használt alapdarabja. 

 Az első használat előtt

Az öntöttvas edényeknek rengeteg jó tulajdonsága van, nem véletlenül használják ezeket szívesen profi séfek is. Az egyik érdekességük, hogy az idő során egyfajta természetes tapadásmenetes rétegük lesz, amitől sokkal egyszerűbbé válik az életünk. Néhány edényt már eleve ellátnak hasonló tapadásmentes réteggel, ezeknél érdemes elolvasnod a mellékelt tájékoztatót, hogy tudd, kell-e bármilyen előkészület, vagy azonnal süthetsz-e az edényedben. De a rendszeres használat közben akkor is oda kell figyelned, hogy megfelelően ápold a kis edényed lelkét, de leginkább a felületét.  

Ha olyat veszel, amin nincs ilyen előre felkent tapadásmentes felület, vagyis a klasszikus, békebeli edényhez jutsz hozzá, akkor neked kell az első használat előtt kialakítanod rajta. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az alapos tisztítás után olajat vagy valamilyen növényi eredetű zsiradékot teszel az edénybe, és elkezded szépen lassan hevíteni. Több iskola is van erre: vannak, akik már akkor lekapcsolják a hőforrást, amikor elkezd mozgolódni az olaj, vannak, akik tesznek bele egy kis krumplihéjat és megvárják, amíg az megfeketedik és csak azután zárják el a tűzhelyet.

És vannak olyanok is, akik inkább alacsony hőmérsékleten hevítik az olajat hosszabb ideig. Két fontos dologra kell ilyenkor odafigyelni. Az egyik, hogy soha ne állítsuk a hőmérsékletet magasra, mert az olaj meggyulladhat, és nagyon gyorsan belobbanhat. A másik az, hogy ha ez mégis megtörténik, soha, semmilyen körülmények között ne öntsünk rá vizet, hanem húzzuk le a tűzhelyről, és takarjuk le egy fedővel. Ezt érdemes komolyan venni, meg is mutatjuk, mi történik ha egy liter étolajra öt deci vizet öntünk. 

Ugyanez a konyhában katasztrófához vezethet.
Ugyanez a konyhában katasztrófához vezethet.Katasztrófavédelem

Ha nem gyújtottad fel a lakást, akkor hagyni kell az olajat szépen kihűlni, ami egy kissé hosszasabb idő, mivel az öntöttvas lábas jól tartja a hőt. A szabadba is kirakhatod, már ha a kisállataid tudják, hogy véletlenül se lépjenek vagy kóstoljanak bele. 

Papírtörlő mindenek felett

Ne aggódj, az teljesen természetes, hogy az öntöttvas edényed nem úgy néz majd ki, mint újkorában. Amíg feketedik, addig minden oké, de ha megjelenik rajta a rozsda, az nagyon nem jó jel. Ahhoz, hogy ezt elkerült, a következő dolgokra lesz szükséged: papírtörlő, növényi olaj, puha sörtéjű kefe vagy szivacs, víz, tengeri só vagy durvább szemű só.

Amikor még meleg az edény, minden kajamaradékot szedj ki belőle, és törölgesd át alaposan papírtörlővel. A rátapadt, esetleg ráégett maradékokat úgy tudod eltávolítani, hogy durvább szemű sót szórsz bele, és úgy törlöd ki papírtörlővel. Közben a só segít majd neked abban, hogy könnyebben feljöjjenek a lerakódások anélkül, hogy felsértenéd az edény felületét. Rásegíthetsz egy kis meleg vízzel is, aztán még több meleg vízzel és nagyon puha sörtéjű kefével tisztíthatod meg a serpenyőt a szennyeződésektől, de használhatsz szivacsot is.

Arra figyelj, hogy ne mosogass hideg vízzel, és ha lehet ne használj mosogatószert. Ha mindenképpen szükségét érzed, akkor is csak minimális mennyiségben, és ügyelj arra, hogy alaposan kiöblítsd az edényed. De a legjobb, ha elfelejted a mosószert, amikor az öntöttvas lábasod a kezedben van. Ha nagyon beleégett valami, megpróbálhatod azt is, hogy vizet forralsz benne, majd újra durvább szemű sóval átdörzsölöd. 

Nagy a kísértés, hogy beáztasd és jól átsúrold, de ne tedd!
Nagy a kísértés, hogy beáztasd és jól átsúrold, de ne tedd!Shutterstock

Szárítás

Fontos, hogy ne hagyd vizesen az edényedet. Töröld szárazra vagy tedd be a sütőbe és alacsony hőfokon szárítsd meg. Ha teljesen száraz, akkor alacsony hőfokon melegítsd és adj hozzá egy kanálnyi olajat. Ügyelj arra, hogy az olaj mindenhova jusson, akár egy papírtörlővel el is oszlathatod egyenletesen az edényben, de arra is figyelj, hogy ne legyen túl sok, ne maradjon olajfoltos. Vagyis az edényed fekete legyen, fényes, de sehol se látszódjon olajmaradék. Aztán hagyd, hogy magától kihűljön, pihentesd egy kicsit és rakd a helyére. 

Tárolás

Bár az öntöttvas edényed nagyon strapabíró és nagyon jó ételeket lehet benne készíteni, de nem csak a tisztításnál, hanem a tárolásnál is egy kicsit kényes. A felületét védeni kell, vagyis figyelj arra, hogy semmilyen másik lábas, edény, műanyag tető, fazékfedő vagy ezekhez hasonló dolog ne kerüljön rá. A legegyszerűbb talán az, ha rendszeresítesz neki egy zacskót, és abban rakod el, így biztosan nem esik baja. 

Soha ne tárold így az edényeidet.
Soha ne tárold így az edényeidet.Shutterstock

Kényes, de megéri

Nem állítjuk, hogy nem időigényes az öntöttvas edényed eltakarítása, de akinek van, az tudja, hogy tényleg megéri a plusz törődés, arról nem is beszélve, hogy a teflonbevonatú vagy a kerámia edények sem arról híresek, hogy könnyű rájuk vigyázni. Mindenesetre az öntöttvas legnagyobb ellensége a rozsda, így ha ettől sikerül megvédened, akkor nyert ügyed van. 

  • A megfelelő mosogatáson kívül ügyelj arra, hogy soha ne áztasd be, ne tedd mosogatógépbe, és ne hagyd a mosogatótálcában sem hosszabb ideig. 
  • Ha azonnal elmosogatod, sokkal egyszerűbb dolgod lesz. Olyankor nagyjából elég, ha tisztára törlöd, és kicsit átöblíted vízzel, amíg meleg az edényed. 
  • Minél többször ápolod olajjal, annál könnyedebben fognak kicsusszanni belőle az ételek, és annál egyszerűbb lesz tisztítanod is. 
  • Jó hír, hogy a rozsdás öntöttvas edényt is életre lehet még kelteni. Vegyél acélgyapjút és azzal, valamint egy kis mosogatószerrel sikáld le a rozsdát, alaposan öblítsd ki, szárítsd meg, majd hevítsd újra az edényt, és végezd el ugyanazokat a feladatokat, mint ha először használnád
Oszd meg másokkal is!
Mustra