Mosogatószerek tesztje: mennyire használhatók az ökotermékek?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összesen 31 drogériában és szupermarketben kapható kézi mosogatószert, köztük számos öko címkés terméket tesztelt le laboratóriumi körülmények között.

A vizsgálat során a termékek hatékonyságát zsíros műkosszal bekent tányérok segítségével ellenőrizték, melyeket a csomagoláson szereplő adagolási információkat követve 40 Celsius-fokos vízzel töltött mosogatókagylóban mosogattak el. Az egyik nagy kérdés az volt, hogy adott mennyiségű mosogatószer hány tányér elmosogatásához elegendő, de az értékelésnél figyelembe vették az esetleges egészségügyi vagy környezeti kockázatokat, illetve az öko minősítés meglétét is.  

Mennyi az annyi?

A könnyebb összehasonlíthatóság végett az egyesület forint/literes egységárakkal számolt, ami rávilágított, hogy a mezőny tagjai között már az árak tekintetében is jelentős különbségek vannak. A mosogatószerek átlagára 966 forint/literre jött ki: a legolcsóbb literenként mindössze 338 forintba, míg a legdrágább 2664 forintba került. Az összesítésnél az is kitűnt, hogy egy adott márkán belül a termékek szinte azonos összetétellel kaphatók, leginkább csak az illatanyagok vagy a kiegészítő vegyületek terén mutatnak különbségeket. 

Top3.png
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Melyik tisztít a legjobban?

A lista élén több minősített öko címkés termék is szerepelt, ebből a körből került ki az abszolút nyertes is. A DM drogérialánc saját márkás terméke, a Denkmit Nature nem kevesebb mint 85 koszos tányérral küzdött meg, amivel – főleg baráti, 798 forintos literenkénti árát figyelembe véve – messze felülmúlta versenytársait. Ha csak a mosogatási hatékonyságot vesszük figyelembe, a második és harmadik helyet két hagyományos termék, a Jar citrom és a Jar Sensitive camilla szerezte meg, melyekkel 78, illetve 56 tányért lehetett elmosogatni.

A középmezőnyben versengő 17 mosogatószer közül 8 rendelkezett öko címkével. Az utóbbiak között a Lidl W5 Eco Lemon (48 tányér), illetve a Müller Blink öko nevű terméke (22 tányér) teljesített a legjobban, miközben a hagyományos mosogatószereknél az Unilever Seventh Generation levendulás (34 tányér) és citrusos változatai (32 tányér) emelkedtek ki a sorból. Az ár/érték arány viszonylatában itt a Lidl terméke vitte a prímet, ami 700 forintos literenkénti ára miatt is kedvező választás. A másik végletet ezzel szemben a 4Max Lemon mosogatószer jelentette, melynek tisztítóereje mindössze 5 tányérra futotta.

mosogatószer teszt TVE.png
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Mit tudnak a kímélő termékek?

Az egyesület szerint a termékekben alkalmazott összetevők közül a MIT (Methylisothiazolinone) és a BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek hordozzák a legnagyobb kockázatot. Ezek ugyanis veszélyesek a vízi élővilágra, a bőrre kerülve pedig allergiás reakciót válthatnak ki, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak.

Mivel a két anyagot a mosogatószerekben csak nagyon alacsony, legfeljebb 1,5 ezrelékes koncentrációban használják, a gyártók nem kötelesek feltüntetni jelenlétüket a hivatalos biztonsági adatlapon, a csomagoláson viszont veszélyességük miatt szerepelniük kell. Ha a jövőben szeretnéd elkerülni az említett vegyszereket, a teszt alapján a következő termékek közül érdemes választanod:

Kímélő termékek TVE.png
Tudatos Vásárlók Egyesülete

Ahogy a grafikából is kiderül, ebben a kategóriában a Denkmit Ultra Sensitive lett a nyertes, ami nemcsak hatékonyan tisztít, hanem 798 forint/literes árával pénztárcabarát megoldásnak is számít. Az egyesület ugyanakkor hozzátette, a kímélő mosogatószerekről általánosságban azt lehet mondani, hogy a tányéron lévő szennyeződéssel is kíméletesebben bánnak.

Miért érdemes az EU Ecolabelre hagyatkozni?

Mivel a fogyasztók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek, illetve környezeti hatásainak felmérése, az EU Ecolabel elnevezésű minősített öko címkéje jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást a vásárlás során. Az ilyen jelöléssel ellátott termékek esetében biztos lehetsz benne, hogy kevésbé terhelik meg a környezetet életciklusuk során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az egyesület szerint az eredmény azt bizonyítja, hogy az öko címkés termékekkel nem kell semmiféle kompromisszumot kötni, hiszen hatékonyan tisztítanak, így nem marad koszos utánuk a tányér, és nem is kell horribilis összegeket kiadni értük.

Ha részletesebben is érdekel, hogy melyik mosogatószer hogy szerepelt a teszten, kattints ide, ha pedig úgy érzed, hogy még a mosogatótudományodon is lehetne finomítani, olvasd el alábbi cikkünket:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek