Takarítás vegyszermentesen: mi mire jó, és hogyan készítsünk takarítószert?

A mindenmentes életet – pláne városi körülmények között – úgy tűnhet, hogy lehetetlen megvalósítani, ám épp a modern életvitel és a minden igényt kielégítő termékek széles választéka miatt gyerekjáték. Mentesen sütni, főzni, takarítani, vagy épp testet, arcot, hajat ápolni még sosem volt ilyen egyszerű.

Ezzel együtt biztosan nem árt, ha van egy iránytűnk, amely segít eligazodni, hiszen elég egy rossz, nem működő recept, és lehet, hogy örökre búcsút intünk a mentes életnek. Szükség van egy megbízható, kipróbált rendszerre, ami megkönnyíti a váltást. Vége a sikertelen kísérletezgetéseknek és próbálgatásoknak – mi receptekkel, útmutatókkal, ötletekkel fogunk segíteni mindenkinek, aki egyetért velünk: a kevesebb több. A mentes jobb.

Nagyanyáink (köszönjük, Vilma néni!) jól ismerték a háztartásvezetés minden csínját-bínját. Javarészt vegyszermentes, a házban vagy a ház körül fellelhető anyagokat használtak, amelyek nem károsak sem az egészségre, sem a környezetre. Persze ha nagyon szőrszálhasogatók szeretnénk lenni, mondhatjuk, hogy tudományos értelemben a természetre/egészségre ártalmatlan anyagok is vegyi anyagokból állnak, de a tisztítószerek többsége tényleg egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent. Bizonyítottan sok kárt, betegséget okozhatnak, egyes kutatások szerint a tisztítószerekben található vegyszerek belélegzése takarítás közben legalább olyan ártalmas a tüdőnek, mint a dohányzás.

Melyek azok az összetevők, amelyeket érdemes kerülni?

Mindenekelőtt a kőolajszármazékok, parabének, formaldehid, SLS, szulfátok, szintetikus adalék- és illatanyagok, színezékek, optikai fehérítők, klór. Ezek egyébként nemcsak a tisztító-, hanem a kozmetikai szerek zömében is megtalálhatók.

Hankó Gergely természetvédelmi mérnök, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője elmondta, hogy a mentes életmód sok esetben magával hozza a környezettudatos életvitelt, a kevesebb hús fogyasztását, a tudatos vásárlást, a környezetbarát termékek előnyben részesítését. Ahogy a szelektív gyűjtés is előszobája a környezettudatosságnak. Aki elkezd például szelektálni, az nyitottabb később a komposztálás bevezetésére is. Hangsúlyozta, hogy a mentes szerek általában kevesebb csomagolóanyagot is jelentenek, sőt, akik ilyeneket forgalmaznak, azok sok esetben vissza is veszik a csomagolóanyagaikat, vagy ügyelnek a kevés csomagolásra és a 100 százalékos újrahasznosíthatóságra. Bár a különböző felületek tisztán tartására a legtöbb esetben jó meleg víz és egy tiszta rongy is elég lenne, de azért (egyrészt megszokásból, másrészt talán pszichésen is) sokkal hatékonyabb „valamivel” takarítani.

Ezeket a tisztítószereket gyerekjáték elkészíteni, nagyobb gyerekek segíthetnek is benne, és persze bátran takaríthatnak is velük.
Ezeket a tisztítószereket gyerekjáték elkészíteni, nagyobb gyerekek segíthetnek is benne, és persze bátran takaríthatnak is velük.HappyKids / Getty Images Hungary

Mit mire használjunk, mi milyen problémára a leghatékonyabb?

 • Citrom – vízkőoldás, zsíroldás, fertőtlenítés, szagtalanítás
 • Ecet – általános lemosás, felmosás, fertőtlenítés, ablak-üveg-tükör tisztítása, vízkőoldás
 • Szódabikarbóna – általános csodaszer, szagtalanításra, penész ellen és duguláselhárításra is bevethető
 • Citromsav – erős vízkőoldó, fürdőszobai és konyhai felületek, WC tisztítására
 • Kukoricakeményítő – ablak- és szőnyegtisztításra, mosásra, zsíroldásra, extra erős súrolószer készíthető belőle
 • Mosószóda – mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz, mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához, általános tisztítószer
 • Mosószóda, mosószappan, nátrium-perkarbonát (folttisztító só) együtt – mosásra
 • Illóolajok – házi tisztítószerek illatosítása, fertőtlenítés és öblítő helyett

A gőz erejéről is ejtenünk kell néhány szót. A gőztisztítóval zéró tisztítószer-használat és minimális vízfogyasztás mellett takaríthatunk költséghatékonyan és higiénikusan a lakás összes helyiségében. A háztartási baktériumok 99,99 százalékát megszünteti, és a nehezen elérhető helyeken is sikereket érhetünk el vele.

Miért készíts saját tisztítószert?

A rövid válasz: mert mindössze pár percbe telik, rengeteg pénzt spórolsz, hatékonyabb, mint a vegyszeres takarítás (tapasztalat!), nem ártasz vele az egészségednek és a környezetednek.

Ha nem akarunk vegyszereket maszatolni a felületekre, akkor itt egy remek természetes alternatíva, ami ráadásul hulladékmentes változatban is elkészíthető.
Ha nem akarunk vegyszereket maszatolni a felületekre, akkor itt egy remek természetes alternatíva, ami ráadásul hulladékmentes változatban is elkészíthető.Nemes Dóra

Kicsit hosszabban: több generáció szorgos házimunkával sok tapasztalatot gyűjtött már össze a vegyszermentes takarításhoz, mosáshoz használt szerekről. Alapból mindegyikről elmondható, hogy az egészségünkre és a környezetre ártalmatlanok, hatékonyságuk pedig bőven megegyezik a vegyszeres dolgokéval. Néhány fontos dolgot azért szem előtt kell tartani. Százszázalékos töménységben erősen maró hatásúak is lehetnek, és semmiképpen ne együk vagy igyuk meg egyiket sem! Felhasználás során viszont már csekély mennyiségben kerülnek az egyes tisztítószerekbe, például fehérítés céljából két csésze meleg vízhez adunk mindössze egy evőkanál ecetet.

Tapasztalatok alapján, általánosságban kímélik a bőrt, és nem irritálnak, ha takarítás közben belélegzed őket. (Sőt, valójában sok apró takarítószer-részecskét meg is eszünk mindennap, amiket előzőleg a konyhai felületekre, edényekre a kezünkre stb. juttattunk.) Gyerekjáték elkészíteni, és tényleg, akár nagyobb gyerekek is (szülői felügyelet mellett) elkészíthetik, sőt bátran takaríthatnak is velük. Nem lesz több kimart, vegyszeres kéz és orrfacsaró klórszag.

Az ajándék extra a vegyszermentes takarításban: a természetes anyagokkal tisztított felületek tovább tiszták maradnak, ritkábban kell takarítani. (Erre mondjuk tudományos magyarázat nem létezik, de ez a többéves népi megfigyelés.)

A takarítás jolly jokere

És nézzük az első receptünket, a takarítókendőt, ami igazán jolly joker a takarításban. 

Ha nem akarunk vegyszereket maszatolni a felületekre, akkor itt egy remek természetes alternatíva, ami ráadásul hulladékmentes változatban is elkészíthető.
Ha nem akarunk vegyszereket maszatolni a felületekre, akkor itt egy remek természetes alternatíva, ami ráadásul hulladékmentes változatban is elkészíthető.

Hozzávalók:

 • 1-2 evőkanál mosószappan reszelve
 • 1-2 dl ecet
 • 3 dl meleg víz
 • 10-15 csepp illóolaj (pl. kakukkfű: antimikrobiális, antibakteriális és szagtalanító hatású)

Elkészítés:

Vegyünk elő egy nagyobb zárható üveget vagy dobozt. Tegyük bele a tetszés szerinti méretre vágott, jó nedvszívó képességű textileket (feldarabolt régi póló, konyharuha, törölköző, pelenka stb.) A szappant oldjuk fel meleg vízben, és adjuk hozzá az ecetet és az illóolajat, majd a keveréket öntsük rá a rongyokra. Ezután kétféleképpen járhatunk el: hagyhatjuk ebben a keverékben a rongyokat, akkor használat előtt kicsit ki kell majd nyomkodni őket. Vagy úgy készítjük el, hogy a tálban lévő keverékbe egyesével megmártóztatjuk a kendőket, és kicsavarva, összehajtogatva tesszük a tárolóedényünkbe.

Fürdőszobában, WC-ben, konyhában ragyogó, fertőtlenített felületeket kapunk. Általános törlésre, lemosásra, felmosásra, sőt autótisztításhoz is használhatjuk: mindenre, amire az egyébként eldobható tisztítókendőket. Annyi a különbség, hogy a mi rongyocskáinkat nem kell eldobni: használat után mossuk ki, és használjuk újra meg újra.

Még egy igazán megnyugtató a mentes takarításban: soha többet nem fordulhat elő, hogy elfogyott valamelyik (régi) tisztítószerünk otthon. A beszerzett alapanyagokból és a receptjeinkből bármikor percek alatt elkészíthetjük a házi, mentes tisztítószerünket. Egy-egy csomag citromsav, mosószóda, kukoricakeményítő, egy mosószappan és egy flakon ecet hosszú hónapokra elegendő!

Ami az árat illeti

Elég nehéz 1-2 evőkanál reszelt szappan vagy 10 csepp illóolaj árát kiszámolni, de nagyságrendileg 70 forintból kijön a tartós, újrahasznosított takarítókendő-csomagunk, amit amikor csak szükséges, után tudunk tölteni. A vegyszeres higiénikus kendők ára nagyjából 500-1000 forint között mozog csomagonként (50-60 darab, de használat után eldobjuk). A környezetbarát kendők ennél még borsosabb áron kaphatók, ráadásul arra is ráírják, hogy öko, ami bizonyítottan nem az, de mondjuk természetes hatóanyagot IS tartalmaz a többi, sok káros mellett. Viszont ha otthon készítjük el, garantáltan zéró, öko, bio, organikus lesz, és még a zero waste-nek is adtunk egy kicsit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra