Így takarítsd hatékonyan az autód belsejét

Az autódnak nem csak a külsejét lepi el a mocsok. Ha nem akarsz belefulladni a porba és hozzáragadni a kormányhoz, rendszeresen érdemes időt szakítanod az utastér kitakarítására is.

A kocsid belsejének tisztán tartásához nem feltétlenül kell különleges eszközökre vagy tisztítószerekre költened. Minden, amire csak szükséged lehet, alapesetben is megtalálható egy átlagos háztartásban. A Lifehacker összeszedett néhány praktikát, amelyek segítségével viszonylag egyszerűen és gyorsan letudhatod a piszkos munkát.

Volt kosz, nincs kosz

A nagyobb morzsák, porcicák felporszívózásával és a szélvédő belső felének lemosásával valószínűleg mindenki meg tud birkózni, az útmutató ezért inkább a kevésbé nyilvánvaló részletekre koncentrált. Lássuk, mik a legfontosabb teendők. 

Első lépésként töröld le a műszerfalat egy mikroszálas portörlővel vagy törlőkendővel, illetve fújj sűrített levegőt a szellőzőrácsokba, hogy azokban se üljön meg a por. A kisebb, nehezen hozzáférhető területeket – mint amilyen az elektromos ablakemelő konzolja – sepregesd le egy tiszta ecsettel, az apró résekhez, nyílásokhoz pedig használj fülpiszkálót.

Ne várd meg, amíg mindent ellep a por
Ne várd meg, amíg mindent ellep a porhedgehog94 / Getty Images Hungary

Bár a fertőtlenítő törlőkendő túl durva lehet az autó legtöbb felülete számára (különös tekintettel a bőrülésekre), a kormánykeréken felhalmozódó szennyeződések, zsíros foltok eltávolításához kitűnő megoldás. Az érzékenyebb részeket, például a kesztyűtartó belsejét azonban inkább sima babatörlőkendővel töröld át. Pro tipp: ha szilikonos muffinformákat teszel a pohártartókba, elkerülheted, hogy vastag koszréteg képződjön rajtuk, és legközelebb már sokkal könnyebb dolgod lesz, hiszen csak a kivehető muffinformát kell megtisztítanod. 

Most jöhetnek az ülések. Először is söprögesd ki a kárpit réseiben megbújó morzsákat egy fogkefével. Ha vannak gyerekeid, akkor szinte biztosra vehető, hogy ennyivel nem úszod meg, mivel a hátsó üléseket rejtélyes eredetű pecsétek borítják. Ezek eltüntetéséhez keverj össze vizet és izopropil alkoholt egyenlő arányban, töltsd szórófejes flakonba, majd fújd le vele a foltokat, ha ezzel végeztél, töröld át a felületet. Amennyiben a szagokat is szeretnéd semlegesíteni, ismételd meg ugyanezt egy rész víz és egy rész ecet keverékével. Kész is vagy!

Visszatérő problémát jelent a szélvédő párásodása? Ne bosszankodj miatta, erre is van egy tuti tippünk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra