7 takarítási hiba, amivel megnehezíted az életed

Egy biztos, az pedig a kosz, vagyis takarítani folyton kell, ezért nagyon fontos, hogy ebben is minél hatékonyabbak legyünk. Most ellenőrizheted, hogy feleslegesen vesztegeted-e az időd az alább felsorolt, jellemző takarítási hibákkal.

A takarítás nem tartozik a legélvezetesebb elfoglaltságok közé, ezért sokan a lehető leggyorsabb és legkönnyebb utat választva próbálnak túlesni rajta, vagy egyszerűen csak rosszul fognak hozzá, így a végére nem egészen olyan lesz az eredmény, ahogy azt várnák. A One Good Thing 7 gyakori hibát szedett össze, hogy tanulhass belőlük.

1. Súrolva tisztítod ki a szőnyeget

A súrolás tényleg hasznos tud lenni, amikor például el akarod tüntetni a rászáradt ételmaradékot az edényekről, a szőnyegtisztításnál viszont a legkevésbé sem indokolt. Jobb esetben csak mélyebbre juttatod vele a szennyeződést a szövetbe, rosszabb esetben kárt is teszel a szálaiban. Súrolás helyett használj inkább valamilyen szőnyegekhez szánt folttisztítót, majd itasd fel a foltot egy nedves törölközővel. Így biztosan nem fogsz kárt okozni.

2. Körkörös mozdulatokkal pucolsz ablakot

Ha igazán tiszta és csíkmentes ablakot szeretnél, felejtsd el a körkörös mozdulatokat. A legjobb stratégia, ha előbb vízszintesen haladva törlöd le, majd függőlegesen is végigmész rajta.

A takarításnál felülről lefelé haladj, vagyis a padlót hagyd utoljára
A takarításnál felülről lefelé haladj, vagyis a padlót hagyd utoljáradjedzura / Getty Images Hungary

3. Nem megfelelő folttisztítóval próbálkozol

Az a folttisztító, ami jó a ruhákhoz, nem feltétlenül alkalmas a szőnyegtisztításhoz is. Az előbbi termékeket ugyanis úgy tervezik, hogy a mosás során teljesen ki lehessen öblíteni őket. Ezért is fontos, hogy a szőnyegeknél egy kifejezetten erre a célra ajánlott folttisztítót használj. Nemcsak jobb eredményt érhetsz el vele, hanem kevésbé lesz káros a szövetre nézve is.

4. Türelmetlen vagy

A türelem rózsát terem – a takarításnál is. Ha azt javasolják, hogy várj egy bizonyos ideig, amíg egy tisztítószer kifejti a hatását, akkor próbálj veszteg maradni, különben könnyen előfordulhat, hogy kezdheted újból az egészet.

5. Szappanos vizet használsz az öntöttvas serpenyőhöz

A legtöbb konyhai eszköz kitűnően tisztítható szappanos vízzel, de az öntöttvas serpenyő sajnos nem tartozik ebbe a körbe. A fő probléma, hogy eltávolíthatja a serpenyő felületén lévő tapadásmentes réteget, így letapadhatnak a benne készített ételek.

6. Hagyod megtelni a porszívó porzsákját

Ha a porzsák megtelik, csökkenni kezd a porszívó szívóereje, így gyorsabban elhasználódik a motorja. Ne várd meg, amíg megtörténik a baj. A legegyszerűbb, ha minden használat után rutinszerűen kiüríted a porzsákot, így nem kell attól tartanod, hogy hirtelen megtelik.

7. A felmosással kezded a takarítást

Amikor látványosan koszos a padló, csábítónak tűnhet a gondolat, hogy a felmosással indítsd a takarítást, ennek azonban később még megfizeted az árát. Hiába vagy körültekintő, ténykedéseddel a por és a kosz egy része jó eséllyel a földön fog kikötni, így feleslegesen dolgozol. A leghatékonyabb módszer, ha felülről lefelé haladsz, azaz a felmosást a takarítás végére hagyod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra