Így lehet makulátlan az ablakod

A tavaszi nagytakarításnál az ablakokról sem érdemes megfeledkezned. Főleg, ha már az idejét sem tudod, hogy mikor pucoltad le őket utoljára.

Cikkünkben az Inoutic szakembereinek iránymutatásával tanulhatod ki az ablaktisztítás csínját-bínját. Ha követed a tanácsaikat, nemcsak a szabad kilátást nyerheted vissza, hanem hosszú évekre a hideget és a csapadékot is kizárhatod az otthonodból.

A szakértők azt mondják, bár a műanyag nyílászárók nem igényelnek különösebb karbantartást, a tavaszi nagytakarítás részeként azért célszerű időt szánni az ápolásukra.

Mivel kezdjem?

Míg az üveget a megfelelő eszközök birtokában pillanatok alatt csillogóvá varázsolhatod, addig az ablakkeret egy kicsit több odafigyelést igényel. Először a keret belső felületét tisztítsd meg. Hogy mivel, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek a vízben hígított mosogatószerre esküsznek, míg mások a speciális, univerzális tisztítószereket kedvelik, de ha biztosra akarsz menni, kipróbálhatod a PVC profilgyártók által javasolt tisztítószereket is, amelyek a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánnak. A lényeg, hogy benzint, karcoló szemcséket vagy maró anyagokat semmiképp se használj, és az ablak- vagy ajtókeretet puha, dörzsmentes szivaccsal vagy ronggyal töröld végig. Így elkerülheted, hogy megsérüljön a felületük.

Ha a belső résszel megvagy, jöhet a keret külső fele, amit már csak azért sem tanácsos mellőznöd, mert porszemek, pollenek és egyéb részecskék tapadhatnak rá. Ráadásul minél tovább maradnak a felületén, annál tovább tart letakarítani őket, ezért a halogatással csak a saját dolgodat nehezíted. Inkább veselkedj neki egy napsütés szombati délelőttön, meglátod, legfeljebb egy órát kell áldoznod rá.

Inoutic Tavaszi ablaktisztitas 1
Inoutic

Még egy jó tanács: ha az emelten laksz, és nem érzel magadban kellő bátorságot, ne szégyellj segítséget kérni. Évente egyszer megbízhatsz akár egy takarítót is, aki az egész procedúra terhét leveszi a válladról.

Mi legyen a védőfóliával?

Vannak, akik az újonnan beépített ablakokon, erkélyajtókon szándékosan hagyják rajta a védőfóliát. Te ne kövesd a példájukat! A szakemberek szerint ez egyes műszaki cikkek esetében még hasznos is lehet, de sajnos a nyílászáróknál kimondottan ártalmas. A fóliát éppen ezért a lehető leghamarabb távolítsd el a keretről (legkésőbb egy hónappal a beszerelés után). Ha a tartós rossz idő miatt nem tudsz megszabadulni a vakolat- és festékmaradványoktól, sok vízzel és kis mennyiségű tisztítószerrel próbálkozz. De legyél óvatos, és ne száraz állapotban suvickold, mivel ezzel kárt tehetsz a keretben.

Mi a legjobb az üveghez?

Az üvegfelületek megpucolásához szinte mindenki rendelkezik valamilyen házi praktikával. Ezek közül talán a klasszikus víz és újságpapír kombó a legnépszerűbb. Ha neked is bevált, nyugodtan maradhatsz ennél. Ha viszont most veszted el az ablaktisztítás szüzességed, akkor hallgass a szakértőkre, és alkoholos bázisú, szórófejes ablaktisztítót, illetve gumis vízlehúzót használj. Ez a párosítás kevesebb vesződséggel és kellemesebb illattal jár, arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb, erkélyes lakás esetében egy csomó időt spórolhatsz vele. Persze, ha csak néhány ablakot kell megtisztítani, egy kidobásra szánt póló is remek szolgálatot tehet.

Mire figyeljek még?

Például a kilincsek, fogantyúk állapotára, mert elképzelhető, hogy kilazultak, ami indokolttá teheti, hogy egy csavarhúzóval finoman meghúzd őket. A szakértők szerint a csavarokhoz rendkívül egyszerűen, a fogantyúk alatti takaró megemelésével és függőleges helyzetből vízszintesbe fordításával férhetsz hozzá.

Inoutic Tavaszi ablaktisztitas 2
Inoutic

Nyugi, mindjárt vége! A következő lépés az, hogy ellenőrizd, a szárnyban és a tokban körbe futó gumitömítések elég puhák, rugalmasak-e. Amennyiben száraznak, merevnek tűnnek, glicerines ronggyal vagy szilikonolajjal törölgesd át őket. Az esetleges sérülésekkel viszont mindenképpen fordulj szakemberhez. Ezután már csak a tokprofilon található vízelvezetőre kell egy pillantást vetned. Azt látod, hogy eltömődött? Akkor óvatosan távolítsd el a lerakódott szennyeződéseket porszívóval, vagy esetleg egy tompa fa/műanyag eszköz segítségével.

Ha idáig eljutottál, fogadd őszinte gratulációnkat! Ezzel mindent megtettél, hogy makulátlan legyen az ablakod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra