Egészségesebbek a növényi tejek, mint a tehéntej?

A növényi tejet fogyasztók tábora egyre csak gyarapszik, de sokan úgy váltanak a tehéntejről, hogy nincsenek is tisztában vele, hogy a két termékcsoport között milyen különbségek lehetnek.

A Mintel piackutató cég 2018-as jelentése jól mutatja, hogy a tejfogyasztási szokások milyen jelentős változásokon mennek keresztül: a növényi tejek eladási mutatói 61 százalékkal emelkedtek 2012 óta. A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet tavalyi felméréséből – melynek keretében több mint ezer amerikai állampolgárt kérdeztek meg – szintén hasonló tanulságokat lehetett levonni. A válaszadók harmada úgy nyilatkozott, hogy tehéntej helyett már növényi tejeket fogyaszt, míg 18 százalékuk azt mondta, hogy mindkét terméktípusból egyenlő mértékben vásárol.

Mi szól a növényi tejek mellett?

A fő oka, hogy a betegeim a növényi alapú tejeket választják, hogy nem tolerálják a tejtermékeket, vagy el akarják kerülni az állati eredetű élelmiszereket, mutatott rá Lauri Wright, az Északi-Floridai Egyetem táplálkozási és dietetikai tanszékének vezetője.

A laktózérzékenységen és a vegán étrenden túl azonban van még egy ok, ami sokakat befolyásol: a CR felméréséből kiderült, hogy a válaszadóknak több mint a fele egészségesebbnek tartja a növényi tejeket. Ellen Klosz, a szervezet dietetikusa szerint ez azért érdekes, mert a többség nincs is tisztában azzal, hogy valójában milyen a táplálkozási profiljuk. A szervezet éppen ezért 35 különböző növényi tejet – köztük mandula-, kókuszdió-, zab- és szójaalapú termékeket – vizsgált meg a tápérték és az íz szempontjából.

Hivatalosan nem is lehetne őket tejnek hívni

Bár a termékek jellemzően növényi tejként élnek a köztudatban, az Európai Bíróság korábbi döntése alapján hivatalosan már csak az állati eredetű tejtermékeket lehet tejterméknek hívni. Ezt egy 2013-as uniós rendeltre vezették vissza, ami kimondta:

„A »tej« kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül.”

Amit tehát korábban zabtejnek, szójatejnek vagy rizstejnek neveztek a gyártók, az manapság zabital, szójaital és rizsital néven kapható.

Mennyire egészségesek a tehéntejhez képest?

A tehéntejek nemcsak fehérjékben, hanem kalciumban, káliumban és B-vitaminokban is gazdagok, illetve jellemzően A-vitaminnal és D-vitaminnal dúsítva kaphatók, ezért a vizsgálat egyik nagy kérdése az volt, hogy a növényi tejek mennyire képesek megközelíteni ezt a szintet. Az eredmény azt mutatta, hogy kevésbé: csak néhány olyan termék akadt, amely hasonló tápanyagszintet mutatott.

Az emberek étrendjében a kalciumbevitel nagy része a tejtermékekből, azon belül is a tehéntejből származik, így ha növényi tejjel helyettesítik, az valószínűleg nem lesz elegendő – tette hozzá Klosz.

A két termékcsoport között további különbség, hogy miközben a tehéntej csak laktózt tartalmaz, ám hozzáadott cukrot nem, addig a növényi tejekre általában ennek a fordítottja igaz. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a vásárlásnál mindenképpen ellenőrizd a címkét. Amit keresel, azon az unsweetened, vagyis az édesítetlen szó szerepel.

Variációk növényi tejre
Variációk növényi tejrea_namenko / Getty Images Hungary

Milyen adalékanyagok lehetnek bennük?

A Consumer Reports szerint a növényi tejekben előforduló trikalcium-foszfát és a dinátrium-foszfát jelenléte – ezek a termékek kalcium- és foszfortartalmát adják, vagy stabilizátorként szolgálnak az összetevők szétválásának megakadályozására – szintén aggodalomra adhat okot. Ezek nagyarányú bevitele ugyanis megnövelheti a vesebetegségek, szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának a kockázatát, különösen alacsony kalciumszint esetén.

Másfelől pozitívumnak mondható, hogy karragént, vagyis azt a tengeri hínárból készült kivonatot, amit stabilizátorként vagy sűrítőanyagként alkalmaznak egyes növényei tejekben, mindössze egyetlen termékből mutattak ki. A szóban forgó adalékanyag fő veszélye, hogy a vastagbélgyulladásban vagy más gyulladásos bélrendellenességben szenvedő betegeknél panaszokat válhat ki. Erre utal az is, hogy miután az érintettek elhagyták a karragéneket étrendjükből, a tüneteik is enyhültek. A vizsgálat alapján számos növényi tej más stabilizátorokat is tartalmazott, melyek nagy dózisú fogyasztása hasi panaszokat okozhat.

A tehéntej táplálóbb, de előállítása jobban terheli a környezetet
A tehéntej táplálóbb, de előállítása jobban terheli a környezetetLittleBee80 / Getty Images Hungary

Melyikkel védjük jobban a környezetünket?

Attól, hogy a növényi tejek tápanyagtartalma nem azonos a tehéntejével, az előbbiek még nem feltétlenül jelentenek rossz választást, még akkor sem, ha nem vagy laktózérzékeny. Csak légy résen, hogy olyat vásárolj, ami a lehető legjobb táplálkozási profillal rendelkezik, illetve minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz. Habár a tudományos bizonyítékok nem teljesen egyértelműek a kérdésben, érdemes lehet figyelembe venni azt is, hogy a növényi tejek előállítása kevésbé terheli a környezetet – a fogyasztók mintegy fele ezt jelölte meg a vásárlás okaként a Consumer Reports felmérésében.

A szója- és zabtej előállítása például kevesebb vizet igényel, valamint nem generál annyi üveghatású gázt, mint amennyit a tehéntejé. A Wisconsin-Madison Egyetem tanulmánya szerint a mandulatej gyártása ugyanakkor már nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után a vízfelhasználás tekintetében a szója- vagy tehéntejhez képest. Fontos hozzátenni, hogy akármilyen növényi tej mellett is döntesz, az organikus termékek vásárlásával csökkentheted a környezeti terheket, melyek a növényvédő szerek felhasználásából származnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra