Nem mindegy, milyen növényi tejet választ

A növényi tejek térhódítása főként két vezethető vissza: egyrészt az emberek egy jelentős része kisebb vagy nagyobb mértékben laktózérzékeny, illetve egy másik részük allergiás a tejben található fehérjére. A hajtás után megmutatjuk, milyen fajtái vannak és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt letenné a voksát valamelyik mellett. 

Növényi tej?

A tej kifejezést ezek az italok a színük és a helyettesítési cél miatt kapták, de természetesen olyan messze állnak tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. Sok esetben ezek az italok más ízűek, és mivel a növényi készítmények nem rendelkeznek a tehéntej kivételes tápanyagtartalmával sem, ezeket sokszor vitaminokkal és tápanyagokkal (például kalciummal) dúsítják, annak érdekében, hogy tápértékük megközelítse a természetes tehéntejét.

Az is igaz, hogy a boltban vásárolt változatok ára messze meghaladja a tehéntejnél megszokott kategóriát, és sokaknak az eltérő íz világgal is gondjuk van. A növényi tejek azonban tökéletesen ellátják azt a feladatot, amire kitalálták őket: a laktóz és tejfehérje-mentességük jó alternatívát jelent az ételallergiában és - intoleranciában szenvedőknek. 

De nemcsak ezen egészségügyi problémák miatt döntenek úgy sokan, hogy adnak egy esélyt a növényi italoknak. "Továbbá sokan nem fogyasztanak szívesen állati eredetű tejet, mert attól tartanak, hogy magas a zsír- és szénhidrát tartalma, illetve nincs rá szükséges a szervezetnek. A tejben rejlő értékes, jól hasznosuló kalciumot pedig inkább pótolják étrend-kiegészítők segítségével” – mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

GettyImages-150639392
Laurie Castelli / Europress / Getty

Akkor most melyik legyen?

Növényi tejek esetében is fontos megkülönböztetni a mag- és gabonaalapú tejitalokat, továbbá a szójatejet.

Magtejek: olyan tejek, melyek olajos magvakból készülnek, mint a dió, a mandula, vagy akár a mák. Előnyük, hogy szénhidrát zsír és kalóriatartalmuk alacsony, így ideálisak a fogyókúrázók számára is, valamint az olajos magvak előnyeit is magukkal hozzák.

Gabonatejek: olyan tejek, melyek gabonából vagy álgabonából készülnek, mint a rizs, a hajdina, vagy akár a búza.  A tehéntejhez képest közel háromszoros szénhidrát és kalória tartalommal kell számolni, így fogyni vágyóknak nem javasoltak.

Szójatej : ez egy külön álló kategória. A szójatej igen magas fehérjetartalommal bír. Ennek megfelelően ideális lehet azoknak, akik csak kevés húst fogyasztanak, de tökéletes a vegetáriánusok és a vegánok számára is. Hátránya, hogy allergizál, így nagyobb mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása.

Így változna az egészségünk tejtermékek nélkül

Ha nincs egészségügyi panasza vagy bármilyen komoly indoka, akkor ne mondjon le teljesen le a tejről. 

"Napi szinten fél liter, illetve 500 gramm fogyasztása javasolt tejből és tejtermékekből, amelyek elsősorban teljes értékű fehérjetartalmuk miatt fontosak az emberi szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, amit szervezetünk nem tud előállítani. A megfelelő fehérjebevitel fontos az izomépítés, a szövetek megújítása és az idegrendszeri fejlődés szempontjából is. A fehérje alkotóeleme bizonyos enzimeknek, hormonoknak és immunanyagoknak, de a víz megkötésében és szállításában is szerepet játszik. A tejtermékekben jelentős mennyiségű és jól hasznosuló kalcium is van, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak felépítéséhez, az idegrendszer működéséhez, az ingerületek továbbításához, a véralvadáshoz és az izmok összehúzódásához. Az élőflórás joghurtok ráadásul jelentős mennyiségű probiotikumot juttatnak a szervezetünkbe, ami a bélflóra egyensúlyának fenntartása – ezáltal az immunrendszer megfelelő működése – miatt fontos" – magyarázza a dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Mustra