Só nélkül is biztonságossá teheted a járdát! Adunk pár tippet!

Sózni kifejezetten tilos, de akkor mégis, hogyan vedd fel a küzdelmet a jég és a hó ellen?

A tél egyik természetes velejárója a hó. Ha nem esik, az a baj, hogy nincs, ha pedig esik, akkor meg az okoz fejtörést, hogyan lehet minél gyorsabban és hatékonyabban eltüntetni a járdákról. De hogyan érdemes nekiesni, minél hamarabb és hatékonyan túljutni a csúszásmentesítés kérdésén? 

A hólapátolást nem lehet megúszni

Hacsak nincs valakinek fűthető járdája, akkor rossz hírünk van: nem lehet megúszni a hólapátolást. Jó, ha időben nekikezdesz, ugyanis ha lefagy, akkor sokkal nehezebb dolgod lesz. Ez jelentheti azt is a gyakorlatban, hogy egy hosszabb havazás során többször is meg kell csinálnod ezt a feladatot. Jó hírünk is van: egy kiadós hólapátolással akár 600 kalóriát is el lehet égetni. A régi nehéz hólapátok ideje lejárt, ma már a teleszkópos, enyhén hajlított, szilikonnal bevont hólapát a menő, aminek a szélessége nem haladja meg a 45 centit.

A Praktiker szerint az olcsó lapátok sokszor könnyebben törnek és kopnak, egy jobb minőségű viszont évtizedekig hű társunk lehet, ráadásul nem olyan megterhelő vele dolgozni, kézre áll, így könnyen el lehet hányni a havat. Ha rendszeresen nagyobb területet kell megtisztítanod a hótól, akkor jó ötlet lehet egy hómaró is, amivel időt és energiát spórolhatsz meg, ráadásul gyorsabban haladsz a hótakarítási művelettel, mintha füvet nyírnál. 

Nem ártana egy kis hóeltakarítás
Nem ártana egy kis hóeltakarításFotó: Shutterstock

Szórás, de nem mindegy, mivel

A második lépés a szórás, hogy felvegyük a harcot azzal a vékony réteggel, ami a lapátolás vagy söprés után marad, és jókat lehet rajta esni. Itt már nagyon széles a választék, érdemes megválogatni, mivel essünk neki, mindenesetre a sóról tudjuk, erősen környezetszennyező anyag, ami a károsítja a fákat, növényeket akkor is, ha később a hólével folyik a növényzet közé. Akinek van kutyája, az pontosan tudja, hogy a tappancsot is mennyire marja a só, vagyis ha tehetjük, ne sózzuk a környezetünket. Számtalan alternatív és nem túl drága megoldás létezik a csúszásmentesítésre. A faforgácsnak például semmilyen negatív hatása nincs, viszont nem túl olcsó. Jó megoldás lehet a homok is, ami bár hatásfokban elmarad a sótól, viszont nem szennyezi a környezetet. Nem túl szép, de hatásos a fatüzelésű kályha hamuját szórni a járdára, esetleg fűrészport vagy faforgácsot. 

Innovatív útszóró a Zeokali elnevezésű, apró szemcséjű kavicselegy, mely a megtisztított útra szórva hatékonyan csúszásmentesít. A sónál jóval kevesebb, lassan szivárgó káros anyagot tartalmaz. A hóolvadás után csak el kell söpörni. Felesleges mínusz öt fok alatt kémiai anyagokkal szórni a járdát, ilyenkor már nem hat, csak a mechanikus csúszásmentesítés. Fordítsunk figyelmet a csúszásmentesítő anyagok tárolására, hogy hatékonyabban vethessük be őket, és mindig száraz helyeken tároljuk őket. 

20%
7990 Ft
6392 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft
Mustra