Így ne taknyolj el a jégen

Lehet, hogy azt gondolod, egy kis jég ugyan nem állíthat meg téged, de már egy pillanatnyi megingás is elegendő lehet, hogy az ügyeleten köss ki.

A tél már visszavonulóban van, ám ez nem jelenti azt, hogy némi balszerencsével ne hozhatnál össze egy kiadós combnyaktörést az utolsó pillanatban. A Metro megjegyzi, bár könnyű elhitetni magaddal, hogy rövid távra indulva úgysem eshet bajod, az igazság ezzel szemben az, hogy viszonylag sok baleset fakad abból, ha hozzád hasonló emberek csúsznak meg a jégtől, hótól síkos utakon. A lap összeszedett néhány tippet, hogy ne juss a sorsukra. 

1. Ne akarj rohanni!

A zord időjárás óvatosabbá, ezáltal lomhábbá teheti a közlekedőket, ráadásul nem ritka, hogy a tömegközlekedés is akadozni kezd – főleg Budapesten, ahol már hagyománya van annak, hogy az év első havazása totális káoszba torkoll –, így felesleges erőltetned a rohanást, semmi jó nem sülhet ki belőle. Törődj bele, hogy lassabban fogsz célba érni. Ha nem szeretnél elkésni, inkább indulj el valamivel hamarabb.

2. Körültekintően válassz cipőt!

A műanyag- és bőrtalpú cipő nem tapad túl jól, a gumiból készült vagy neoprén anyagú viszont igen. Ja, és a magasított fazon mindenképp bukó, mert csúnya esés lehet belőle. Amennyiben képtelen vagy lemondani kedvenc magassarkúdról, még mindig megteheted, hogy magaddal viszed és érkezés után átveszed.

3. Vegyél példát a pingvinekről

Lassan járj, tovább érsz – tartja a mondás, ami a jeges útviszonyokra különösen igaz. Alapszabály, hogy minél kisebb lépésekben haladj, de ennél igazából többet is tehetsz: gondolj magadra totyogó pingvinként. Lazítsd el a térded, tartsd a karod a tested mellett, hogy megőrizd az egyensúlyod, és kissé kifordított lábfejekkel, szép komótos tempóban lépkedj. Csakúgy, mint a téma szakértőinek számító madarak! Szintén segíthet, ha egy kicsit előredőlsz, a súlypontod pedig az elől lévő lábadra helyezed. Ha valahogy mégis elbénázod, vagyis elesel, hajlítsd be a hátad és hajolj előre. Feltéve, hogy nem akarsz szó szerint pofára esni.

4. Óvakodj a lépcsőktől!

Meg a járdáktól is, amikor ki- vagy beszállsz az autóból, mert a felületük korcsolyapályává változhat a mínuszokban, ezért fokozott balesetveszélyt jelenthetnek. A legjobb, amit tehetsz, hogy csigatempóban vágsz át rajtuk, miközben végig fogod a korlátot, majd a kiszemelt épülethez érve levered a cipődről a havat, hogy bent is megőrizhesd függőleges testhelyzeted.

5. Tartózkodj a mobilozástól!

A telefon nyomkodása nem csak a volán mögött kerülendő, járókelőként is tartogathat kockázatokat. Például azt, hogy túlzottan belemerülsz a csevegésbe, nem figyelsz a környezetedre, belesétálsz egy jéggé fagyott pocsolyába, és dobsz egy hatalmas hátast. Ugyancsak lényeges, hogy véletlenül se vágd zsebre a kezed, mert ha elvágódsz, nem lesz mivel mérsékelned az esést.

6. Minimalizáld a cipekedést!

Amikor a jégen mászkálsz, fontos, hogy megtartsd az egyensúlyod, ami tutira nem fog sikerülni, ha egy rakás csomag vagy szatyor súlya alatt roskadozol. A cipekedés másik hátulütője hasonló, mint ami a mobilozásnál is visszaüthet. Ha foglalt a kezed, esélytelen, hogy bármit is tegyél egy esés ellen, ezért a néma beletörődés marad az egyetlen lehetőséged.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek