Teszt: mit tudnak a legjobb konyhai robotgépek, és mennyiért?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 55 nagy konyhai robotgépet tesztelt le laboratóriumi körülmények között, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. Vizsgálták többek között, hogy mennyire hatékonyan aprítják, szeletelik, keverik, dagasztják az ételt, milyen a kezelhetőségük, és hogy strapabíró-e a motorjuk.

A konyhai robotgépek legfőbb előnye, hogy több konyhai műveletet is képesek elvégezni, így megkímélhetnek attól, hogy több különböző kütyüt kelljen kerülgetni a lakásban. Hátrányuk viszont, hogy sok helyet foglalnak, sőt általában drágák is. Mivel a határ a csillagos ég, az egyesület szerint a befektetés csak akkor éri meg, ha a gépet valóban gyakran és nagyobb mennyiségű étel készítésére használod. A teszt alapján egy jól működő, strapabíró készülékre nagyjából 35-80 ezer forintot kell áldoznod, ami nem kevés, de ha azt nézzük, hogy a kínálatban félmillió forintos termék is szerepel, talán nem is olyan vészesen sok.

Nem tartanak örökké

A konyhai robotgéppel szemben az egyik legfontosabb követelmény, hogy jól készítse el az ételt, vagyis az aprítás után ne maradjanak nagyobb zöldségdarabok az edényben, illetve csomómentesen készítse el a tésztát vagy a turmixot. Gyakori használat esetén emellett az is lényeges szempont, hogy a motorja hosszú távon se hagyjon cserben. A teszt során ezt úgy vizsgálták, hogy mindegyik géppel összesen 120 keverési ciklust, valamint hasonló számú dagasztási ciklust végeztek el.

A próbát az 55 készülékből 33 teljesítette hibátlanul. Habár a többi is működőképes maradt, ezeknél már apróbb problémák jelentkeztek. Volt, amelyik lassabban dolgozott, vagy csak hosszabb pihenés után lehetett újraindítani, egy olcsóbb készülék pedig nem is bírta végigvinni a tesztet.

Ami az árakat illeti, azok elég széles spektrumot öleltek fel. A legstrapabíróbb készülékek között megtalálható egy 2 literes keverőtálas Philips-készülék 24 ezer forintért, egy 3-4 literes 36 ezer forintért, egy Bosch 60 ezer forintért, továbbá egy 6 literes Kenwood is közel félmilliós összegért.

A 36 ezer forintért kapható Bosch MUM48A1 88 százalékos teljesítményt ért el
A 36 ezer forintért kapható Bosch MUM48A1 88 százalékos teljesítményt ért elbosch-home.com

Van, amelyik krumplit is pucol

A teszten 22 olyan készülék szerepelt, amelyik szinte mindent tud, amire egy átlagos konyhában szükség lehet, vagyis habverésre, tésztakeverésre, kenyérdagasztásra, turmixkészítésre, zöldség- vagy sajtreszelésre, és még krumpliszeletelésre is használható lehet. Áruk 25 ezertől közel félmillióig terjed.

Ebben a kategóriában a lista élén egy KitchenAid-, egy Kenwood- és egy Bosch-készülék végzett, mindegyik 60-90 ezer forint körül áron, de az első öt közé egy kifejezetten alacsony árkategóriájú, 24 ezer forintos Philips is bekerült. Ezek a készülékek azzal értek el sok pontot, hogy viszonylag

jól dolgozzák fel az alapanyagokat, strapabírók, relatíve csendesek és könnyen használhatók.

Mindegyik 2-3,5 literes keverőtállal rendelkezik.

A listát 25 és 75 ezer forintos készülékek zárják, melyek az étel előkészítésével ugyan még megbirkóznak, viszont zajosan dolgoznak – ami rendszeres használat mellett zavaró lehet –, és a motorjuk sem nevezhető igazán strapabírónak.

A részletes eredményekért kattints ide, ha pedig érdekel, hogy még milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a robotgép kiválasztásánál, olvasd el alábbi cikkünket is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek