Olcsón vennél jó laptopot? Ezekre figyelj!

Lecsapnál egy tuti Black Friday-akcióra, de nem tudsz eligazodni a specifikációk útvesztőjében? Akkor a lehető legjobb helyen jársz.

A laptopok kínálata elképesztően széles, de ha valaki nem követi, hogy mi történik a számítástechnika világában, viszonylag gyorsan összezavarodhat a széles spektrumon mozgó GB-ok és különféle betűszavak láttán. A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet ezért is szedte össze, hogy az egyes komponenseknél jelenleg mi számít a legjobb döntésnek egy átlagfelhasználó számára. 

Hova tűntek a hagyományos merevlemezek?

Rengeteg mai laptop már SSD-meghajtóval van felszerelve. Ebben nincsenek mozgó alkatrészek, ezért látványosan gyorsabb a sebessége egy hagyományos merevlemezhez (HDD) képest. A dolgot nagyjából úgy kell elképzelni, mintha hosszas trabantozás után hirtelen átülnél egy Mercibe. Az SSD mellett szól az is, hogy alacsonyabb az energiafelhasználása, és kialakításából fakadóan tartósabb is az előző generációnál.

Hogy hol a csapda? Leginkább ott, hogy magasabb a termékek ára, mégis kevesebb tárhelyet kapsz a pénzedért. Miközben a régebbi laptopoknál teljesen megszokott az 1 TB-ot is (1024 GB) meghaladó kapacitás, addig ugyanekkora SSD csak a legdrágább gépekbe kerül.

A legjobb választás:
A Consumer Reports szakértője a sebességbeli különbségre tekintettel az SSD-t ajánlja. Ugyan nyerhetsz némi pénzt (és tárhelyet) azon, ha hagyományos merevlemezes laptopot veszel, de a gép így nehezebb és lomhább lesz, ezért nem biztos, hogy megéri.

A szakértő az SSD-s gépekre esküszik
A szakértő az SSD-s gépekre esküszikShutterstock

Mekkora tárhelyre van szükségem?

Manapság, a nagy felbontású fotók és videók korszakában a tárhelyből sosem elég. Egy iPhone-nal rögzített 10 perces 4K-videó például kapásból 2 GB-ot emészthet fel. Szerencsére azonban van egy pompás megoldás, ami valamelyest tehermentesítheti a gépet. Az olyan szolgáltatások, mint amilyen az iCloud, a Google Photos vagy a Microsoft OneDrive, a felhőben tárolják az adatokat, így azok nem rabolják az értékes tárhelyet.

A legjobb választás:
A szakértő szerint az online szolgáltatások igénybevételével 256 GB-nak már elegendőnek kell lennie.

Hány magos legyen a processzor?

A CPU, vagyis a processzor lényegében a számítógép agya, ezért igencsak fontos szerepet tölt be. A legnépszerűbb laptopok jelentős része az Intel Core termékcsaládjával van felszerelve, de valamivel olcsóbban találhatsz Intel Celeron vagy Pentium, illetve AMD típusú processzorokat is.

A Core-termékcsalád alapvetően négy modellre épül, melyek közös vonása, hogy több processzormaggal dolgoznak. Ez azért lényeges, mert minél több magos egy processzor, annál több feladat egyidejű elvégzésére képes. Ha teljesítményük szerint rakjuk sorba a Core-széria tagjait, a sorrend a következőképpen alakul: i3, i5, i7 és i9. A Consumer Reports úgy gondolja, az utóbbi kettő inkább a professzionális felhasználókat célozza meg, ezért hacsak nem végzel erőforrás-igényes feladatokat, felesleges költened rájuk.

A legjobb választás:
A négymagos Core i5-széria nagyjából bármivel meg tud birkózni, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lehet. Az i3-termékcsalád szintén vállalható teljesítményt nyújt, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a processzorok a kevésbé korszerű, régi típusú merevlemezekkel és kisebb memóriával kapható gépekbe kerülnek.

Kell nekem egy rakás memória?

A RAM a processzor által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat tárolja (de csak addig, ameddig a számítógép feszültség alatt van). Általánosságban ezért azt lehet mondani, hogy minél több van belőle, annál zökkenőmentesebb a gép működése. Ennek ellenére egy átlagembernek, aki csak böngészésre és e-mailezésre használja a laptopot, kevesebb is elegendő, mint egy szakembernek, aki mondjuk, komolyabb grafikusprogramokkal dolgozik.

A legjobb választás:
Ha a gépezésed abban merül ki, hogy több böngészőablakot megnyitva netezel, mellette zenét hallgatsz a Spotify-on, megfelelhet a 8 GB is, ha viszont profi játékos vagy dizájner vagy, már elkelhet a 16 GB.

És 4K-kijelző?

A főleg a nagyobb televízióknál elterjedt 4K-felbontás a gyakorlatban azt takarja, hogy a kijelző négyszer több képpontot tud megjeleníteni, mint a HD-modellek. A képernyőn így több részlet jelenik meg, a kompatibilis játékok és filmek ezért igazi látványorgiát nyújtanak. Persze ennek is megvan az ára: a 4K-s készülékek drágábbak, és gyorsabb merítik az akkumulátort.

A legjobb választás:
Ha nem vagy különösebben eleresztve, a szakértő szerint egy Full HD-kijelzős gép lehet a legjobb dobásod. A laptop kisebb kijelzőjén talán kevésbé fontos a nagy felbontás, ráadásul így több pénz marad a zsebedben, és hosszabb üzemidővel számolhatsz.

Az ujjlenyomat-olvasó az adataid védelmét szolgálja
Az ujjlenyomat-olvasó az adataid védelmét szolgáljaShutterstock

Létezik valami használható biztonsági funkció?

Egy elvesztett vagy ellopott laptop elég fájó pont tud lenni az ember életében, hiszen annak a lehetőségét hordozza, hogy idegenek vájkálhatnak személyes adataidban. Erre azonban természetesen a gyártók is gondolnak, így egyre többször alkalmazzák a biometrikus azonosítás lehetőségét. Van, ahol az ujjlenyomatoddal férhetsz hozzá a gép tartalmához, máshol meg az arcfelismerő funkcióval teheted meg ugyanezt. A szakértő azt mondja, hogy bár mindkét megoldás működőképesnek számít, második védelmi vonalként nem árt beállítanod egy erős jelszót is.

Vannak kérdéseid a tévévásárlásról is? Ehhez az alábbi linkre kattintva kaphatsz segítséget!

Oszd meg másokkal is!
Mustra