Így lesz lakástűz a megemlékezésből

Őrizetlenül hagyott, rossz minőségű mécsesek, rosszul elhelyezett gyertyák okozzák mindenszentekkor a legtöbb tüzet.

Mikor néhány éve ki akartam próbálni, hogy a temetői mécseseken feltüntetett égési időknek valójában mennyi köze van a valósághoz, magam sem gondoltam, hogy ez az időszak nálunk nemcsak a szeretteinkről szól majd, hanem arra is emlékezünk minden évben, mikor lángolt a lakás. A parketta azóta is őrzi az oknyomozásom emlékét, és akkor ott tényleg csak pillanatokon múlt, hogy ne kelljen a katasztrófavédelmet értesíteni. A recept egyszerű volt, és bárkivel előfordulhat, pedig én még körültekintően is jártam el. 

Egy szimpla temetői mécses okozta majdnem a vesztünk, ráadásul barkácsboltból szereztem be azzal a felkiáltással, hogy az biztos átesett mindenféle minőségbiztosítási ellenőrzésen. Aztán ahogy égő tűzcsóvaként lőtt ki a fedél, egyértelművé vált, hogy nem esett ez át semmilyen ellenőrzésen, ahogyan valószínűleg a többi sem, és azóta sem történik semmi ilyesmi. 

Ha teljes körültekintés mellett is így jár az ember, akkor nem csoda, hogy a katasztrófavédelem is kiemelt ügyként kezeli az emberek tájékoztatását arról, hogy ilyenkor megszaporodnak a tűzesetek, november első napjaiban átlagosan 20-30 olyan esethez hívják a tűzoltókat országszerte naponta, ahol temetői mécses vagy gyertya okoz kisebb sérüléseket vagy lakástüzet. 

Ne tedd olyan helyre a gyertyákat, ahol könnyen felborulhatnak, vagy valaki lesodorhatja őket.
Ne tedd olyan helyre a gyertyákat, ahol könnyen felborulhatnak, vagy valaki lesodorhatja őket.Shutterstock

Gyertyagyújtás otthon

A tűzesetek leggyakoribb oka, hogy mécsest, gyertyát vagy lámpást gyújtanak otthon, amit gyúlékony anyag közelében helyeznek el, a lángok pedig nagyon gyorsan átterjednek függönyökre, asztalterítőre. Ezért fontos, hogy mindig tűzálló anyagra tegyük a gyertyát és a mécsest, hogy még véletlenül se tudjon átforrósodni a környezete. Égő gyertyát és mécsest soha nem szabad őrizetlenül hagyni, ami alatt azt kell érteni, hogy egy gyors mosdószünet vagy egy kis szundikálás mellett is megtörténhet a baj. Inkább oltsuk el a gyertyát, és gyújtsuk meg újra ha kimegyünk a szobából, mert jobb az elővigyázatosság. Mindig stabil helyre rakjuk a gyertyát és a mécsest, ahol nem tud eldőlni, és a környékéről is vigyük el a gyúlékony díszeket, dekorációkat. 

Hét sérült egy gyertya miatt

Tavaly egy budapesti idősek otthonát kellett november 1-jén kiüríteni, mert egy tévén égő kegyeleti gyertya leégett és meggyújtotta a televíziót, amelyről a tűz átterjedt az egész szobára. A tűzben heten sérültek meg - írja a katasztrófavédelem.

Óvatosan bulizz a töklámpással!

De vigyázni kell a halloweenbulik alkalmával is, ugyanis ilyenkor is előszeretettel kerülnek elő a gyertyák, töklámpások. Ezeket a buli hevében nagyon egyszerű lesodorni, véletlenül feldönteni, de arra is érdemes odafigyelni, hogy a jelmezek túlnyomó többsége gyúlékony anyagból készül, vagyis elég egy rossz mozdulat a gyertya közelében, és máris ott a fájdalmas égési sérülés. 

A temetői tűz veszélyes

Felgyülemlett avar, elszáradt gallyak, művirágok, műanyag gyertyakiegészítők. Javarészt ezek okozták tavaly a temetői tüzeket, amikhez a Katasztrófavédelmet is riasztották. Aki ilyet lát, az csak akkor kezdjen neki az oltásnak, ha a saját testi épségét nem látja veszélyben. Értesítse a 112-t vagy keresse meg a temető biztonsági személyzetét. 

A gyertyákat, mécseseket pedig mindig körültekintően, nagy gonddal kell elhelyezni. A száraz avart, koszorút, művirágokat vigyük el a mécses közeléből. Lehetőleg csak tartóban lévő mécseseket gyújtsunk meg, ezeket pedig próbáljuk úgy elhelyezni, hogy ne borulhassanak fel, vagy éppen ne sodorhassa el senki a kabátjával és a táskájával. Tudjuk, hogy meg kell mutatni a szomszédnak és mindenkinek a környéken, hogy voltunk a sírnál, látnia kell mindenkinek, aki arra pillant, hogy itt jártak hozzátartozók, mégis a síremlék és mások épségének érdekében azt tanácsoljuk mi is és a Katasztrófavédelem is, hogy oltsák el a mécseseket, ha elmennek a sír mellől.

Ez egy határozottan rossz példa. Sose rakj éghető anyagot közel a lánghoz.
Ez egy határozottan rossz példa. Sose rakj éghető anyagot közel a lánghoz.Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek