Így lehet mindig üde és friss illatú a párnád

Miközben az ágyneműt bizonyára rendszeresen kimosod, arról már könnyen megfeledkezhetsz, ami alatta van: a párnádról és matracodról. Évente minimum kétszer mindkettőre ráférne egy alapos tisztítás.

Michelle Fishberg, a párnákra specializálódó Slumbr ügyvezetője a Consumer Reports kérdésére mondta el, miért rossz ötlet megvárni, amíg elfajul a helyzet. Azért, mert anélkül, hogy észrevennéd, egy csomó undorító dolog – piszok, nyál, izzadság, baktériumok, penész, sőt gombák is – halmozódhat fel a fejed alatt. Ezek ráadásul kikezdhetik a párna bélését, így az idővel összeesik és elveszti tartását. A hajtás után 4+1 lépésen keresztül mutatjuk meg, mit kell tenned, hogy a párnád ismét régi fényében ragyogjon.

1. Naponta rázd fel

Ha naponta felrázod a párnát, azzal visszanyerheted eredeti formáját és megszabadulhatsz a por nagy részétől is. Emellett pár havonta érdemes rövid időre kitenni – lehetőleg egy napsütéses, szeles napon – a szabadba, hogy átszellőzzön. Amennyiben ilyesmire nincs lehetőséged, egy alacsony hőmérsékletű program a szárítógépben (nem melegítő, csak szárító üzemmódban!) még mindig beválhat.

Elöltöltős mosógépben érdemes kimosni
Elöltöltős mosógépben érdemes kimosniShutterstock

2. Félévente mosd ki

Hacsak nincs ráírva, hogy kizárólag szárazon tisztítható, a párnát úgy évente két alkalommal javasolt kimosni a gyártó kezelési útmutatóját követve. Ha kellően nagy a mosógéped, kettőt is kitisztíthatsz egyszerre, ami abban is segít, hogy kiegyensúlyozd a gépet.

A felültöltős mosógépet nem ajánlják párnamosáshoz, ezért legfeljebb rövid ideig, alacsonyabb fokozaton használd, de bölcsebben teszed, ha inkább elzarándokolsz egy mosodába, ahol rábízhatod a piszkos munkát egy elöltöltős gépre. A hőfok tekintetében a szakemberek a 60°C-ot tartják optimálisnak, ami elpusztítja a poratkákat is.

Ha nem akarsz kárt tenni a párnádban, vedd figyelembe az anyagát is.

Pehely vagy toll: Mosásához kis mennyiségű kímélő mosópor is elegendő, szárításához pedig alacsony hőfokú program szükséges. Ha 2-3 teniszlabdát (vagy szárítólabdát) teszel a dobba, azok eloszlatják a töltetet, így elkerülheted a csomósodást.

Memóriahab vagy latex: Sajnos egyik anyag sem mosható, ezért legfeljebb annyit tehetsz, hogy beszerzel egy strapabíró párnahuzatot és ügyelsz rá, hogy nehogy pecsétes legyen.

Poliészter: Mosd meleg vízben, kímélő programon, körülbelül egy teáskanálnyi folyékony szappan hozzáadásával.

Hajdinahéj: A huzatból kiborított hajdinahéjat mosd át kézmeleg vízben, majd terítsd szét és tedd ki száradni a napra vagy egy jól szellőző helyre.

Napos időben a kertben is megszárad
Napos időben a kertben is megszáradShutterstock

3. Gondosan szárítsd meg

Fontos, hogy a párna teljesen megszáradjon, mielőtt újra használatba veszed, különben fennáll a kockázata, hogy penészes lesz. A szárítógép automata programját például el is felejtheted: a szenzorok csak a felületi nedvességet fogják érzékelni, a párna belseje ezért nyirkos maradhat. Amit keresel, az egy órás, alacsony hőfokú program.

Egy pro tipp: ha bedobsz pár száraz törölközőt a párna mellé, felgyorsíthatod a folyamatot. Ja, és ne feledkezz meg a fentebb említett teniszlabdás trükkről sem!

+1. Mindig használj párnahuzatot

Abból is egy strapabíró fajtát, ami megvédi a párnát az olyan nemkívánatos anyagoktól, mint az izzadtságod vagy az arckrémed, illetve mosd ki heti rendszerességgel az ágyneműiddel együtt.

Meg fogsz lepődni, hogy milyen hosszú ideig élvezheted a párnád tartását és kényelmét

– vetítette elő Fishberg.

Ha a párnád már steril, a következő a matracod legyen. Ennek tisztításáról itt írtunk bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek