Allergiás vagy? Így bánj el a poratkákkal!

Az ágyadban meglapuló aprócska élőlények alaposan megkeseríthetik az életed a porallergiaszezonban. Mutatjuk, hogy vágj vissza a poratkáknak.

A porallergiának nevezett betegséget a közhiedelemmel ellentétben nem a házipor, hanem a poratka ürüléke okozza, aminek semmi köze nincs a lakás tisztaságához. Bár a poratka egész évben jelen van otthonainkban, igazán csak ősszel, a fűtési időszak kezdetekor okoz erőteljes tüneteket. 

Egy ágyban az ellenséggel

Anélkül, hogy tudnál róla, poratkák millióival osztozhatsz otthonodon, azon belül is a hálószobádon. Ezek az apró, mikroszkopikus méretű élőlények nem elégszenek meg azzal, hogy vidáman henteregjenek a kárpitokon – legyen az a szőnyeg, a kanapé vagy bármilyen más textil. A legszívesebben a matracodon, ágyneműdön tanyáznak, ahol szabadon dőzsölhetnek. Kíváncsi vagy, hogy mire fáj a foguk? Hát rád, vagyis a bőrödre!

A poratka egy aprócska élőlény, mely testünk elhalt hámsejtjeivel táplálkozik, vagyis tetszik, nem tetszik, belőlünk lakmároznak.

Hogy lesz ebből porallergia?

Úgy, hogy a láthatatlan betolakodók sajnos nem szobatiszták, és annak, amit hátrahagynak, van egy roppant kellemetlen tulajdonsága. Ahogy ugyanis fentebb már szóba került, az allergiában szenvedők nem a porra, hanem a poratkák ürülékében található fehérjére allergiásak. Ennek a belégzése vezet a tünetek kialakulásához.

Nyakig a...

Bármilyen hihetetlen, de az atkák és ürülékük olyan mennyiségben gyűlhetnek össze a párnákban és matracokban, hogy azok súlyának akár 10 százalékát is kitehetik. Sőt, ugyancsak ismert tény, hogy 1 grammnyi porban nagyságrendileg 10-20 ezer poratka lakozhat.

Mit tehetsz ellenük?

Elsősorban azt, hogy az őszi-téli időszakban 60 százalék alatt tartod a lakás páratartalmát, a hőmérsékletet nem engeded 20-22 Celsius-fok fölé kúszni, hetente cseréled az ágyneműnket, és a kárpitozott felületeket rendszeresen tisztítod, felfrissíted.

Velük osztozol az ágyadon
Velük osztozol az ágyadonShutterstock

Az atkák ellen mindezeken túl még alapos takarítással és porszívózással veheted fel a küzdelmet, de ehhez szükséged lesz egy spéci készülékre is. Miközben az atkák könnyedén átjutnak egy hagyományos porszívó porzsákján, addig egy úgynevezett HEPA-szűrős (magyarul „nagy hatékonyságú részecskeszűrő”) gép 99,97 százalékos hatékonysággal képes kiszűrni őket.

A legjobb megoldás, ha maga a porzsák is ebből a speciális anyagból készül, mert ezzel elkerülhető, hogy az apró részecskék a készülékből kijutva belekeveredjenek a lakás levegőjébe. Amennyiben a hatékonyság is fontos, lehetőleg olyan porszívót használj, aminek nem hosszú a gégecsöve.

A matractisztítás rejtelmeiről itt értekeztünk bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra