A rózsaszín 50 árnyalata - az Ország Cukormentes Tortáját teszteltük

Olvasási idő kb. 7 perc

Az Ország Tortája mellett minden évben kiválasztják az Ország Cukormentes Tortáját is, ami idén a Nándori László által megálmodott Három Kívánság lett, úgyhogy ezeket is megkóstolta a szerkesztőség.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt meghirdeti az Év Cukormentes Tortája versenyt. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak a tortához, ami mérsékelt szénhidráttartalmú, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet sem. Idén a Magyarország Cukormentes Tortája címet a budapesti Nándori cukrászda Három Kívánság nevű tortája kapta, mi pedig különböző cukrászdákból szereztük be a süteményt, és a szerkesztőség, illetve Nándori László szakmai segítségével le is teszteltük őket. 

Szigorú számítások

Itt kiemelkedően fontos, hogy a cukrászok betartsák a receptúrát, hiszen ez az a sütemény, amit nem csak azok fogyasztanak, akik odafigyelnek a kiegyensúlyozott étrendre, vagy éppen fogyókúráznak, hanem cukorbetegek is, akiknek pontosan tudniuk kell, hogy mennyi szénhidrátot vagy kalóriát tartalmaz a torta. Ezért a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segítségével számolták ki, hogy egy szelet 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz, továbbá a Wessling Hungary Kft. független ételvizsgáló laboratóriuma is bevizsgálta a tortát.

"Ez egy nagyon felelősségteljes és szigorú vállalás a cukrászok részéről, itt nem megengedhető, ha egy tortaszelet jóval nagyobb vagy kisebb a másiknál, hiszen abban nyilvánvalóan más mennyiségű az alapanyag, más a szénhidráttartalma is, és ez akár problémákat is okozhat" - mondta nekünk Nándori László, mikor a szeletek közötti első, szembetűnő különbségről kérdeztük, ami a torták magassága és a szeletek méretében mutatkozott meg. Itt is fontos persze hangsúlyozni, hogy baj csak akkor van, ha súlyban van különbség a szeletek között, hiszen előfordulhat, hogy csak térfogatban van eltérés, amivel egyébként nincsen semmi gond. 

Három kívánság

Alapjában véve a legtöbbünknek három kívánsága van egy tortával kapcsolatban, legyen nagyon finom, készüljön jó alapanyagokból, és ne legyen túl drága. Na, ezek mind jellemzőek a Három Kívánságra is, sőt, Nándori szerint nem is igazán nehéz elkészíteni: direkt olyan tortát szeretett volna, amit akár otthon is meg lehet csinálni, és nem is kerül olyan sokba. Maga a torta a Három Kívánság nevet a három domináns összetevője, a diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró után kapta. 

Darabos túró, különleges piskóta

"Egy kifejezetten magyaros, házias tortát szerettem volna csinálni, a koncepció része volt, hogy  darabos túrós legyen a sütemény, hogy azt lehessen harapni, és ezt szabad szemmel is lehessen látni. A receptben éppen ezért megmondtuk a kollégáknak, hogy mi miből is dolgoztunk. Egy pici nehézsége a tortának, hogy a piskóta el tud ázni, ezért a technikai leírásban jeleztük, hogy van az alap piskótánk, a következő réteg piskótát összekeverjük meggyel, és pici zselatint teszünk bele, hogy ezt a részt megfogja, ezt vissza is szoktuk hűteni, hogy amikor rátesszük az alapra, az ott megálljon és ne ázzon tovább az alap piskótához" - mesélte Nándori László, hogy mire érdemes odafigyelni, ha valaki esetleg otthon is nekikezdene a süteménynek. 

Egész évben egyenletes minőség

Minden Ország Tortájánál fontos, hogy olyan alapanyagokból készüljön, amit egész évben egyenletes minőségben be lehet szerezni. Ezért esett a választás a mirelit meggyre. "Ezt ugyanúgy olvasztjuk mint otthon, közben lecsöpög a leve, ezt főzzük meg és használjuk fel a tojásfehérjehab ízesítésére, és ez természetesen egy picit meg is színezi, mikor a megadott hőfokra besűrítik.

Egyébként ennek is pontosan be kellett lőni a hőfokát, mert bizonyos hőmérséklet fölött a pici meggydarabkák ebben a lében megégnek és keserűvé teszik"- mesélte gyakorlatilag mérnöki pontossággal a folyamatot Nándori László annak kapcsán, hogy miért látjuk a rózsaszín ötven árnyalatát a torták habjában. Ez egyébként nem hiba, meggyfüggő az egész, az is lehet, hogy kevesebb lé csöpögött le, lehet, hogy a meggy éppen nem engedte ki a színt, sőt, az egyik tortának a habjában gyakorlatilag rózsaszínt sem lehetett látni, de Nándori László megnyugtatott mindenkit, hogy ez nem befolyásolja a torta minőségét. Sőt, inkább attól kell tartani, ha esetleg valami irreálisan élénk rózsaszín, mert lehet, hogy abba jobb esetben plusz meggy, rosszabb esetben valami olyan került, ami nem oda való. 

Az árképzésben pedig arra figyelt, hogy alapesetben 50 forinttal olcsóbbra jön ki anyagköltségben mint a Komáromi Kisleány. Mégis sok helyen drágábban adják, és bár nincs meghatározva, hogy mennyiért kell adni egy szeletet, az mégis a koncepció része volt, hogy ne kerüljön sokba, sőt, ha lehet, olcsóbb legyen mint az ország cukros tortája.  

A teszt

Hét cukrászdából szereztünk be Három Kívánság tortákat, a kiindulási pont az eredeti, Nándori László által megálmodott torta volt, ehhez hasonlítottuk a többit. A tesztelők nem tudták, hogy melyik cukrászda süteményeit kóstolják, ahogyan azt sem, hogy egyáltalán honnan szereztük be a süteményeket. Egytől ötig pontoztak, majd átlagot vontuk és ez adta ki a végeredményt. 

Nándori László szerint egyébként rendben voltak a torták, kifejezetten örült, hogy sok helyen visszaköszön benne a darabos túró, ami számára nagyon fontos elem, de minden cukrászda tisztességesen állt hozzá a tortához, apróbb szakmai bakikon túl más gond nem volt a tesztelt süteményekkel, ráadásul ezek is bőven az elfogadhatóság határán belül maradtak. 

3. helyezett: Szamos cukrászda 3 pont 

A Szamosnál az tűnt fel mindenkinek, hogy messze kiemelkedett a méretével a mezőnyből. Többen úgy találták, hogy sok benne a dió, de egyébként rendben volt a sütemény. 

2. helyezett: Kristály cukrászda 3,2 pont (690 forint) és Sport cukrászda (580 forint)

Két, a tortát tényleg megfizethető áron kínáló cukrászda került holtversenyben a dobogó második fokára, pedig a Sport cukrászdás esetében a piskóta kissé szétázott, de az összhatás mégis meggyőzte a tesztelőket. A Kristálynál viszont nem volt gond, a kóstolók ott elsősorban a túrót dicsérték meg. 

1. helyezett: Sütipatika 3,5 pont (800 forint)

A Sütipatika jött be legjobban a tesztelőknek azzal a felkiáltással, hogy ebben nagyon jól érvényesül a meggy, és a tojáshab is szépre sikerült rajta. 

Akiket még teszteltünk

A Jégbüfé nem sokkal maradt le a dobogóról, Koch Danica tortája ránézésre tökéletesnek tűnt, de az összhatás mégis elmaradt, a Maródi cukrászdánál pedig megtudtuk, hogy a fehér hab nem feltétlenül jelent gondot, viszont amiatt, hogy szét is esett, semmi tartása nem volt, nem lett a csapat kedvence.

Aki lemaradt, hogy a Komáromi Kisleányról hogyan vélekedett a tesztcsapatunk, illetve Sztaracsek Ádám, a torta kitalálója, az itt pótolhatja a hiányosságot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek