Hűtőszekrények tesztje: milyet érdemes venni? Jobb-e a drágább?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 57 kombinált hűtőt és 10 fagyasztót tesztelt nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A szakemberek laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogy a termékek milyen gyorsan hűtik és fagyasztják le az ételt, mennyire hangosak és energiafalók, illetve hogy viselkednek a túlmelegedett konyhában és áramszünet esetén. Máris mondjuk a részleteket.

A márka nem minden

A leggyakoribb, 150-250 literes méretkategóriában 15 kombinált hűtő – köztük a Bosch, a Gorenje, az LG, a Liebherr, a Miele és a Whirlpool készülékei – végzett jó eredménnyel a teszten. Ezek legalább 75 százalékos értékelést kaptak az összes szempont alapján. A vásárlásnál ennek ellenére észnél kell lenni, mivel kiderült, hogy több ismert márkának is vannak gyengébben teljesítő termékei.

Érdekes eredmény, hogy a 150-200 ezer forintos készülékek is hozzák azt a minőséget, amit a félmilliós társaik.

A listavezető készülékek előnye, hogy viszonylag gyorsan hűtenek, fagyasztanak és stabilan tartják a belső hőmérsékletet – még akkor is, ha netán túlmelegszik a konyha. Szintén mellettük szól, hogy mindegyik az A++ vagy A+++ energiaosztályba tartozik, így gazdaságos az üzemeltetetésük. Besorolásukat tanácsos figyelembe venni a döntésnél is, mert a gépek áramfogyasztásában akár 20-25 százalékos különbségek is lehetnek.

Megéri energiatakarékosat venni
Megéri energiatakarékosat venniShutterstock

Áramszünet? Kit érdekel!?

A fagyasztóknál fontos szempont, hogy a lefagyasztott étel áramszünet esetén se olvadjon ki. A jó hír, hogy a vizsgált kombinált hűtők fagyasztói mind képesek arra, hogy legalább 10 órán keresztül fenntartsák az optimális belső hőmérsékletet, a legjobbak pedig akár 16-20 órán át is.

A tesztben szereplő 200-300 literes méretű fagyasztószekrények, fagyasztóládák még ezt is tudják hova fokozni. Szigetelésüknek hála a készülékek többsége akár 20-24 órán keresztül is kihúzza, ha elmegy az áram.

Megvehetem az olcsóbbat is?

Az egyesület szerint a hűtők rangsorának végén egyértelműen az olcsóbb, 80-100 ezer forintos készülékek végeztek. Méghozzá azért, mert

viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és nagy energiafalók.

A sereghajtók között ugyanakkor van 170 és közel 400 ezer forintos készülék is, tehát itt sem szabad csupán az ár alapján választani.

A részletes eredményekért – ami a korábban tesztelt termékekkel együtt összesen 167 termék adatlapját tartalmazza – kattints ide, ha pedig az is érdekel, hogy mi meddig áll el a hűtőben, akkor ide

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek