A neten randizol? Így ismerd fel a csalókat!

Olvasási idő kb. 5 perc

Az interneten ismerkedve rosszabb is történhet annál, hogy valaki teljesen máshogy néz ki a képeken, mint a valóságban. Ha nem vigyázol, könnyen a csalók hálójában találhatod magad.

A Lifehacker szerint az online társkeresős átverések száma egyre csak gyarapodik, az FBI pedig arra figyelmeztet, hogy ezek több kárt okoznak, mint bármilyen más internetes visszaélés. Az oldal ezért is szedte össze a szélhámosok legismertebb praktikáit, illetve hasznos tippeket is adott, hogy átláthass szándékaikon.

Mese habbal

A legtöbb online társkeresős átverés egy szomorú történettel kezdődik. A csaló előadja, hogy nemrégiben megözvegyült, elvált, megbetegedett egy családja vagy más jellegű veszteség érte, miközben valójában csak az a cél vezérli, hogy elnyerje szimpátiádat. Ennél is gyakoribb, amikor az illető arra hivatkozik, hogy egy távoli országban rekedt, és némi anyagi segítségére van szüksége a hazajutáshoz.

Elég népszerű a hadsereges mese is. A Zoosk.com randioldalon például a szélhámosságok 25 százaléka épít erre. A megközelítés itt is hasonló, mint az előző módszernél. A csaló beadja, hogy külföldön szolgál egyenruhásként, megpróbál a bizalmadba férkőzni, majd pénzt kunyerál a hazaútra.

Arctlanul könnyebb kamuzni
Arctlanul könnyebb kamuzniShutterstock

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csalók gyengeségeiket kihasználva másznak áldozataik agyába, és a Better Business Bureau szerint ezt általában három fázisra bontva viszik véghez.

A kapcsolatfelvétel

A netes randioldalakon, appokban és közösségi oldalakon a csalók kamuprofilokat létrehozva környékezhetnek meg. Először felveszik veled a kapcsolatot, majd igyekeznek átterelni a beszélgetést egy másik platformra (e-mail, SMS, stb.). Így ugyanis nem kell attól tartaniuk, hogy lelepleződnek az oldalon.

Ebben a szakaszban főleg a helyesírási hibák és a fura fogalmazás szolgálhat intő jelként. Különösen akkor, ha profiljukon fel van tüntetve, hogy diplomásak. A túlzó hízelgés mögött ugyancsak ártó szándék állhat: ha például az ötvenes éveidben jársz, és egy huszonéves, modellkülsejű bombázó hosszasan bizonygatja, hogy mennyire bejössz neki, komoly esély van arra, hogy csak a pénzed kell neki (vagyis a csalónak). Ha valakinek csupán egyetlen fotója van, és felajánlja, hogy személyes információdért cserébe szívesen küld néhány másikat, szintén elkezdhetsz gyanakodni.

Csak egy fotója van? Lehet, hogy át akar verni!
Csak egy fotója van? Lehet, hogy át akar verni!Shutterstock

A bizalomépítés

A csalók ekkor azon ügyködnek, hogy még inkább a bizalmadba férkőzzenek, közben pedig kitalált történetekkel traktálnak és információkat gyűjtenek rólad. Ilyenkor kisebb szívességeket is kérhetnek, hogy leteszteljék, meddig mehetnek el. Bevett szokás az is, hogy megpróbálnak elválasztani barátaidtól és családodtól, nehogy véletlenül lebeszéljenek egy rossz döntésről.

Vigyázz azokkal, akik az ismerkedés korai szakaszában kimerítően részletes üzeneteket küldenek és megkérdőjelezik szeretteid motivációt. Érdemes fenntartásokkal kezelni azt is, aki teljesen ismeretlenül csöpögős üzenetekkel és ajándékokkal bombáz, vagy a világ másik félén él, és fotóin láthatóan igyekszik kihangsúlyozni, hogy mennyire gazdag. 

A megtévesztés

Itt jön a lényeg: a csalók nem köntörfalaznak tovább, és pénzt kérnek. Az indok jellemzően valamilyen vészhelyzet szokott lenni, ami az egészségügyi gondoktól kezdve az emberrabláson át a pénzmosó bandától való menekülésig egészen sokféle lehet. Ha valaki meggondolatlanul megadja, amit akarnak, még így sem szabadulhat tőlük, mert megtalálják rá a módot, hogy még több pénzt sajtoljanak ki belőle.

Bárhogy is hízeleg valaki, ne küldj neki pénzt
Bárhogy is hízeleg valaki, ne küldj neki pénztShutterstock

Így védheted meg magad

Kétségeid vannak, hogy vajon csalóval akadt-e a dolgod? Akkor kövesd az FBI javaslatait:

  • Keress rá az illető fotóira, hogy azokat felhasználták-e máshol.
  • Ne siesd el az ismerkedést, és tegyél fel egy csomó kérdést.
  • Vigyázz azokkal, akik túl tökéletesnek tűnnek és erőltetik, hogy offline folytassátok.
  • Ne hallgass senkire, aki el akar választani a családodtól, barátaidtól vagy feltűnő érdeklődést mutat a pénzügyeid iránt.
  • Legyél óvatos, ha reménybeli partnered valami béna indokkal egyfolytában lemondja az első randit.
  • Soha ne küldj pénzt ismeretleneknek.
  • Ha pedig valami túl szép, hogy igaz legyen, nyugodtan kérdőjelezd meg.

Most, hogy már tudod, hogy védd meg magad a csalókkal szemben, adunk néhány tippet a sikeres ismerkedéshez is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek