Mi az, ami valóban segít, ha leégtél?

A legfontosabb persze a bőrrák kockázatát is megnövelő leégés lenne, de természetesen az sem mindegy, mit kensz a felperzselt és érzékeny bőrfelületekre.

Tulajdonképpen rendkívül egyszerű a dolog a Popular Science szerint: ha sikerült homárszerű külsőt öltened, már csak hűtéssel és hidratálással gyorsíthatsz a fájdalmas folyamaton. Van persze néhány olyan dolog is, amit érdemes elkerülni, ha nem akarod, hogy a kelleténél tovább tartson a dolog.

Hűts!

A sejteket károsító UV-sugárzás által beindított folyamatnál rengeteg, az immunválaszban résztvevő fehérét irányít a szervezet a tetthelyre. Az elképesztően érzékeny és szép skarlátvörös bőrt a mezei égési sérülésekhez hasonlóan érdemes először is lehűteni Dr. Megan Feely szerint. A bőrgyógyász a hidegzuhanyt és negyedórás borogatásokat ajánlja. Amennyiben súlyosabb a helyzet és vízhólyagok is keletkeznek, azokat jobb békén hagyni, a kipukkasztásuk ugyanis lassítja a gyógyulást és a fertőzések kockázatát is megnöveli.

Hidratálj!

Szárazra törölni a zuhanyzás/fürdés után sem ajánlott magunkat Dr. Feely szerint. A kissé még nedves bőrt érdemes hidratálókrémmel is bekenni, hogy elég vízhez jusson a felhám. A C- és E-vitamint tartalmazó krémek kiválóan alkalmasak erre a célra, a lidokaint és benzokaint tartalmazó készítmények viszont lelassíthatják a gyógyulás folyamatát. Emellett a vazelint tartalmazó szerek is kerülendők, az aloe verával kapcsolatban pedig nem árt tudni a bőrgyógyász szerint, hogy tulajdonképpen semmi sem bizonyítja, hogy hatékonyabb mint egy mezei hidratálókrém.

shutterstock 618127208
Shutterstock

Ne kapard!

A hámló bőr kapargatása és piszkálása szintén inkább lassítja a gyógyulást, ajánlott tehát ezt is, és a bőrhöz dörzsölődő, szűkebb ruhadarabok viselését is elkerülni egy ideig. A pír eltűnése után hátramaradó apró ráncok és minták kezelésére pedig A-vitamint tartalmazó készítményeket ajánl Dr. Feely.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek