Naptejek tesztje: ezekkel indulj strandolni, ha jót akarsz magadnak!

Tényleg a legdrágább naptej a legjobb? Mind védenek a napon? És mi a helyzet a vízállóságukkal?

Azt már mindenki tudja, hogy naptej nélkül nem hogy napozni, de gyakorlatilag az utcára sem érdemes kimenni, a boltokban pedig olyan nagy a szórás az árakban, hogy kisebb vagyont is rá lehet költeni ezekre a termékekre, ha valaki be szeretné tartani a bőrgyógyászok tanácsait, és valóban állandóan kenegetné magát. De vajon tényleg a legdrágább a legjobb? Meg lehet-e bízni a védelmében? És valóban vízállóak? Ezeket a kérdéseket tesztelte le a Which? magazin is, mi pedig megmondjuk, hogy mire jutottak. 

Mikor kell naptejet használni? 

A bőrgyógyászok szerint gyakorlatilag állandóan. A napégés nemcsak fájdalmas, de veszélyes is, és a leghatékonyabban két módon tudsz védekezni ellene: vagy nem mész a napra, vagy alaposan bekened magad naptejjel. A napégést az UV-B sugarak okozzák, leginkább a nap közepén, ezért is tanácsolják, hogy a déli órákban ne menjen senki a napra. Az UV-A sugarak a bőrgyógyászok szerint a bőr öregedésében ludasak, és ezek is növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Rossz hír, hogy az üvegen keresztül is hatnak, vagyis ha nem vigyázol a napfényes munkahelyeden, könnyen úgy járhatsz mint az a kamionsofőr, akinek az arca egyik fele sokkal ráncosabb mint a másik.

A naptejek és veszélyes kemikáliák

Sokan attól félnek, hogy a túl sok naptejjel, túl sok kemikália is kerül a szervezetükbe, nyilván elsőre valóban nem hangzik jó ötletnek napi szinten kőolajszármazékot masszírozni a bőrünkbe, ugyanakkor még senki sem tudta bizonyítani, hogy ezek a krémek valóban bármilyen valós egészségügyi kockázatot rejtenének magukban, azt viszont már számtalanszor bebizonyították, hogy a napozás, napégés és a káros sugarak valóban növelik a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Ráadásul hiába állítja bárki az ellenkezőjét, a tudomány mai állása szerint nincs semmilyen természetes vagy alternatív megoldás a naptejek helyett, illetve egy dolog működik még, ha otthon ülsz az elsötétített szobában, de az meg nem olyan jó móka. 

Melyik a legjobb naptej?
Melyik a legjobb naptej?Shutterstock

Napozás okozta bőrrák

Angliában a melanóma az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés, évente 15400 új esetet regisztrálnak. Magyarországon évente közel 3000 melanómás beteget diagnosztizálnak és naponta meghal egy ember melanómában. Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, mely bárkin megjelenhet, de elsősorban a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, valamint azokat, akiknek sok anyajegyük van. A genetikai tényezők és a bőrtípus mellett sok más rizikófaktora is van a bőrrákok kialakulásának, de az elsődleges az UV-sugárzás, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy nem csak a napégés, de a túlzásba vitt, égés nélküli napozás is növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, ugyanis a napsugarak okozta károsodást a bőrünk megjegyzi.

Hogyan kenjen be magam naptejjel? 

A felmérések szerint túl sokan használják nem megfelelően a naptejet. Kihagynak olyan részeket mint mondjuk a fülük vagy az ajkuk, illetve sokszor túl kevés krémet visznek fel a bőrre. Persze nem az a lényeg, hogy vastag fehér krémrétegben ücsörögjön az ember a napon, de jó, ha betartja a 7 teáskanál szabályt. Ez azt jelenti, hogy lábanként és kezenként egy-egy teáskanálnyi, egy a hasra és a mellkasra, egy a hátra, és egy az arcra és a nyakra.

Mindig érdemes arra gondolni, hogy a fényvédő képességet úgy számolják, hogy az ember szakszerűen bekeni magát, vagyis ha fele annyit kenünk egy 30 faktoros krémből mint kellene, akkor lehet, hogy tovább elég lesz a naptej, viszont fele annyira véd. Két óránként célszerű újrakenni magunkat, és a szakembrek arra is felhívják a figyelmet, hogy egy naptej sem véd a végtelenségig még akkor sem ha folyamatosan újrakened magad, ezért a bőrt hagyni kell pihenni az árnyékban is. 

Sokan használják rosszul a naptejet
Sokan használják rosszul a naptejetShutterstock

Vízálló naptejek? 

A tesztben azt is vizsgálták, hogy mennyire igaz az, hogy ezek a termékek vízállóak, vagyis ha a 30-as faktorszámú naptejjel bekenve úszkál egy kicsit az ember a vízben és aztán kifekszik megszáradni a napon, akkor tulajdonképpen mekkora védelmet kap. Nos, itt néhány naptej csúfosan elhasalt, volt amelyik vízállónak hirdeti magát, mégis 59 százalékkal csökken a fényvédő képessége miután vízzel érintkezik, ráadásul a legszomorúbb az, hogy az iparági szabványok szerint ez rendben is van, vagyis nagyon figyelj oda, hogy miután kijössz a vízből, újra kend be magad naptejjel, mert már nem úgy véd mint előtte. 

De mit mond a teszt? 

A teszten 30-as faktorszámú naptejeket vetettek alá laborvizsgálatoknak, megnézték, hogy valóban olyan-e a fényvédőképességük, és valóban védenek-e az UV A sugárzással szemben, illetve azt is vizsgálták, hogy mennyire egyszerű megfelelően felkenni, vagyis milyen a krémek állaga. Az eredmények alapján három csoportba sorolták a vizsgált termékeket, a legjobb vételbe tartozóak minden teszten különösen jól szerepeltek, amik pedig átmentek a teszten, azok is védenek a káros sugárzások ellen, viszont állagra, illatra, használhatóságra, már nem az igaziak, illetve van egy termék, amitől érdemes távol tartani magad. 

Legjobb vétel

  • Garnier Ambre Solaire Dry Mist Spray SPF30
  • Hawaiian Tropic Duo Defesence SPF30
  • Hawaiian Tropic Satin Protection Sun Lotion SPF30
  • Lidl Cien Classic SPF30
  • Nivea Protect & Refresh Invisible Cooling Sun Spray SPF30
  • (A listában még a Morrisons Protect&Nourish Sun Spray SPF30 szerepelt)

Átmentek a teszten

  • Aldi Lacura Moisturising Sun Lotion SPF30
  • Nivea Sun Protect&Moisture Sun Lotion SPF30
  • Nivea Sun Protect&Moisture Sun Spray SPF30

(Négy csilagot kapott még az Asda Protect Moisturising Sun Lotion SPF30, Piz Buin Tan&Protect Intensifying Spray SPF30, Piz Buin Ultra Light Hydrating Sun Spray SPF30 és a Wilko Moisturising Sun Spray SPF30 termékek, 3 csillagot a Boots Soltan Protect and Moisturise Suncare Lotion SPF30, a Lloyds Solero SPF30 naptejei és a Tesco Soleil Moisturising Sun Protect Lotion SPF30 termékek)

Nem mindegy, milyen naptejet használsz
Nem mindegy, milyen naptejet használszShutterstock

Kerüld el!

Az Avon Sun+ Multi Protection Moisturising napteje kétszer bukott meg a teszten, egyszer még tavaly, és most újra, vagyis nem változtattak az összetevőkön. Idén és tavaly is az volt vele a gond, hogy a laborvizsgálatok szerint nem hozta a 30-as faktorszámú védelmet. Tavaly is értesítették erről a gyártót, aki szerint rendben van a termék, a fogyasztóvédők szerint azonban nincs. A gyártó a saját laborjában készült tesztekkel bizonyítja az igazát, a fogyasztóvédők pedig a független szakértői laboratóriumban, a nemzetközi sztenderdek betartásával kapott eredményükkel. Szerencsére van sok másik krém, különböző árfekvésben, hogy nyugodt szívvel lehessen olyat választani, ami biztosabbnak tűnik. 

Frissítés: A cikkünk megjelenése után az Avon a Díványnak is megerősítette ugyanazt, amit az angol fogyasztóvédelmi magazinnak. "Az Avon számára mindennél fontosabb a vásárlók biztonsága és egészségének megőrzése. Ezúton is megerősíti, hogy teljes mértékben megbízhatnak az általuk megvásárolt Avon termékekben, hiszen azok igazoltan hatékonyak és biztonsággal használhatóak. Mindezt az SPF (Sun Protection Factor, magyarul „napvédő faktor”) tesztjei is bizonyítják, melyeket független, külső laboratóriumokban végeztet el nemzetközileg elismert, hatóságilag jóváhagyott protokollok szerint" - írták közleményükben, továbbá az is kiderült, hogy az anyavállalat a Which? fogyasztóvédelmi magazinnal ismételten megvizsgáltatja a kérdéses, Avon Care Sun+ Frissító és hidratáló naptejet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra