Áramszünet nyáron: így tárold az ételt, ha olvad a fagyasztó

Áramszünet bármikor előfordulhat egy nagyobb vihar, vagy valamilyen műszaki probléma miatt, ami nemcsak abból a szempontból problémás, hogy nem nézheted a tévét, de a hűtőszekrény is elkezd felmelegedni. Mennyi idő alatt olvad le a fagyasztó, és mit kezdj a benne lévő ételekkel?

A NÉBIH az Ételt csak okosan! kampány keretében vette sorra azokat a kérdéseket, amelyek szöget üthetnek a fejedbe egy áramkimaradás idején. Meddig képes tartani a hűtő a hőmérsékletet? Mi a teendő, ha túlzottan felmelegszik? Mik azok az ételek, amiket muszáj lesz kidobni? Mutatjuk a válaszokat!

Figyeld az időt

A hűtő megfelelő elhelyezése már alapvetően is segíthet, ha megtörténik a baj. Az aranyszabály az, hogy ne állítsd a berendezést közvetlenül a tűzhely, a mosó- vagy a mosogatógép mellé. A következő fontos tényező az idő. Ahhoz, hogy dönteni tudj az ételek sorsáról, érdemes feljegyezned az áramszünet kezdetét.

shutterstock 109087250
Shutterstock

Amikor elmegy az áram, a készülék belseje a szigeteléstől és az ajtónyitogatás gyakoriságától függően kezd felmelegedni. Ebből nem nehéz leszűrni, hogy csak akkor nyisd ki az ajtaját, ha feltétlenül szükséges.

Egy bezárt ajtajú, teljesen teli mélyhűtő közel 48 órán át tartja a kellő hőmérsékletet. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 24 órára csökken.

Mielőtt megennél valamit, ellenőrizd a hűtő belső hőmérsékletet: amíg nem haladja meg az 5 Celsius-fokot (fagyasztónál ez az érték –18 Celsius-fok körül mozog), addig minden étel biztonságosan fogyasztható. Ha ezt nem sikerül tartani, akkor 2 óra elteltével már ne edd meg a romlandó élelmiszereket.

Van, ami még menthető

Azok a termékek, melyek nem engedtek fel teljesen, ilyenkor még visszafagyaszthatóak. Némi minőségromlás ugyan előfordulhat, de annak, hogy valami bajod lesz tőlük, igen csekély az esélye. Ha viszont egy fagyasztott élelmiszer már felolvadt, ne fagyaszd le újra. A legjobb, amit tehetsz, hogy felhasználod, amilyen gyorsan csak lehet. 

Vész esetén szintén a javadra válhat, ha néhány jégakkut tartasz a fagyasztóban. Ezeket áramszünetkor pakold át a hűtőbe, így nyerhetsz egy kis extra időt.

De azért ne kísérletezz

A kórokozók elszaporodása nem mindig érhető tetten az étel szagán és küllemén, vagyis ne kóstolással próbáld eldönteni, hogy vajon ehető-e még. Ha nem vagy a biztos a dolgodban, ne kísérletezz, és inkább dobd ki.

shutterstock 5067121
Shutterstock

A hosszabb áramkimaradások után célszerű ellenőrizni, hogy nem jegesedett-e el a hűtőszekrény. A jégréteg nem csak a csomagolt élelmiszereket károsíthatja, hanem rontja a gép hatásfokát és növeli a fogyasztását.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek