Mosogatógépben krumplit mosni? Miért ne?

Az okos megoldások híve vagy? Szereted kihasználni a háztartási gépeidet? Itt egy újabb kihívás!

Biztosan a te háztartásodban is van olyan munka, amit a hátad közepére se kívánsz, és sűrűn eltűnődsz azon, hogy vajon nincs-e valami egyszerűbb megoldás. Én a zoknik teregetésével vagyok így, de amíg a japánok nem állnak elő egy teregető-párosító robottal, addig szorgalmasan csipeszelem, fordítgatom, párosítom a gyűjteményem. Azonban ha te valamiért a krumplimosástól érzel különlegesen erős viszolygást, van egy jó hírem: a problémád megoldódott, és még a technológiai innovációra sem kell várnod, ha van a konyhádban mosogatógép.

Különvélemény

A Kitchn igyekezett annak az internetes legendának az útjába állni, amely szerint megúszhatod a burgonyatisztítást, ha egész egyszerűen beteszed a mosogatógépbe őket, arra hivatkozva, hogy valójában a mosási program hossza miatt nem tudsz időt megtakarítani, ráadásul utána egyből fel kell használnod minden krumplit, mivel a meleg öblítés miatt részben megfőnek a krumplik, tehát a folyamat teljesen értelmetlen. 

Egy próbát mégis megér?

A Wikihow azonban olyan instrukciókkal ellátott útmutatóval rukkolt elő a modern burgonya mosáshoz, amely megkísért, hogy a következő szalmakrumplis házibulira már a mosogatógépeddel kart karba öltve készülj fel. 

aid769413-v4-900px-Clean-Potatoes-in-the-Dishwasher-Step-1-Versi
WikiHow

1. Készítds elő a krumplikat!

Ha szükséges, hámozd meg jól a krumplikat, az is lehet, hogy már ebben az állapotában készen áll a sütésre. Ellenőrizd, ha konyhakésznek látod a végeredményt, nincs szükséged a mosogatógépre, de a hámozást a mosás után is megejtheted, ebben az esetben nem kell másodszor is megtisztítanod a krumplikat. Vedd figyelembe, hogy ha sokáig elől hagyod, a hámozott burgonya bebarnul.

2. Irány a mosogatógép!

Tedd a krumplikat egyesével a mosogatógép felső rácsára, rendszerezd őket nagyság szerint, ügyelj rá, hogy a nagyobb darabok elég messze kerüljenek egymástól ahhoz, hogy a program jól át tudja őket öblíteni.

3. Kapcsolj rá!

Állítsd a mosogatógépet hidegvizes öblítőprogramra. Fontos, hogy ne használj semmilyen mosószert. Figyelj arra is, hogy tényleg hideg vizet használj, különben a krumplik elkezdhetnek megfőni. Ezúttal a szárító funkciót is hanyagold. Ha mégsem tudod szabályozni a mosogatógéped hőmérsékletét, miután kivetted a krumplikat, helyezd őket a hűtőbe vagy a fagyasztóba, hogy kihűlhessenek.

4. Szárogass!

Vedd ki a krumplikat a mosogatógépből. Papírtörlővel itasd fel róluk a nedvességet, amíg teljesen szárazak nem lesznek, és már mehetnek is a sütőbe vagy olajba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek