Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló

Azt gondolhatnánk, hogy a liszt egy igazán egyszerű élelmiszer, hiszen az élelmezési búza az alapja, és nincs sok összetevője. Mégis mi lehetne vele a gond?! A NÉBIH termékteszt oldala, a Szupermenta 24 búzafinomliszten elvégzett laboratóriumi vizsgálata arra jutott, hogy kisebb hiányosságok azért ennek ellenére is előfordulnak.

A teszt a következő szempontok alapján vizsgálta a termékeket: a penészgombák, mikotoxinok és növényvédőszer maradékok mértéke, a sütőipari érték, a nedvessikér-, hamu-, nedvesség- és folsavtartalom (egy terméknél), illetve a jelölések jogszabályi megfelelősége. Élelmiszer-biztonsági problémával szerencsére egyáltalán nem találkoztak, de ez nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb rendben lett volna: a búzafinomlisztek negyedénél tapasztaltak valamilyen hibát. Kettőnél a penésztartalom haladta meg az elvárható értéket, háromnál a hamutartalom nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának, egynél a feltüntetett vitamintartalom tért el a valóságtól, néhány másiknál pedig a csomagoláson fedeztek fel téves információkat. A minőségi és/vagy jelölési hibák miatt öt esetben indult hatósági eljárás, melyek összességében mintegy 800 ezer forintos bírságot vontak maguk után.

shutterstock 576353752

A penésztől nem kell félned

A szakemberek először is azt vizsgálták, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból elfogadhatóak-e a termékek. A mért eredmények alapján a mikotoxinok (Aflatoxinok, DON, F2-toxin (zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A) szintje minden esetben a kimutatási határ alatt volt, és mérhető mennyiségben növényvédő-szer maradékot sem találtak. 

Ha a búzát nem optimális páratartalmú raktárban tárolják, a penészgomba a lisztben is elszaporodhat. A szakemberek ezért ennek a jelenlétét is ellenőrizték, hogy meggyőződjenek róla, az előállítók maradéktalanul betartották-e a technológiai előírásokat. Mint kiderült, nem teljesen, mert a laboratórium két terméknél magasabb penészgombaszámot jelzett. Az eltérésekről a NÉBIH mindkét gyártót tájékoztatta, és elrendelte az előállítási folyamat felülvizsgálatát.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a lisztet nem nyers formájában, hanem jellemzően hőkezelve fogyasztjuk, így az ilyen jellegű szennyeződés az emberi egészségre ártalmatlan.

A hamutartalom vajon mi?

A Szupermenta annak is a végére járt, hogy a lisztek sütőipari értéke, nedvessikér-, hamu és nedvességtartalma eleget tesz-e a Magyar Élelmiszerkönyv paramétereinek. Ezek közül egyedül a hamu hibádzott: 3 búzafinomliszt esetében a laboratórium az előírtnál magasabb értéket mutatott ki. Az érintett gyártók ellen a NÉBIH hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

Ha esetleg nem tudnád, a hamutartalom azt az ásványianyag-tartalmat jelöli, ami a 2 órás, speciális kemencében történő 900 Celsius-fokos égetés után a lisztben marad (ide tartozik a foszfor, magnézium, kalcium, kálium, mangán, réz, illetve kisebb arányban a cink és a vas). A termékek rövidítésére is használatos „kódban” feltüntetett szám (mint a búzafinomliszteknél a„BL55”) pedig a mennyiségét takarja. 

Vitaminnal dúsított liszt = kamu

A vizsgált 24 termék közül egy vitaminnal dúsított búzalisztként került forgalomba, amit a jelölése szerint az indokolt, hogy a búzaőrleményen kívül 250 µg/100 g hozzáadott folsav került bele. A bökkenő csak az volt, hogy annyi vitamint sem tudott felmutatni, hogy legalább a kimutatási határértéket elérje. A NÉBIH ezért hatósági eljárást indított, megbírságolta a gyártót és kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

shutterstock 376265131

Jelölésbűnözés

A jelölések ellenőrzésekor csak apróbb hibák kerültek a felszínre. Az egyik terméknél az energiaérték és a rosttartalom is hibásan szerepelt a tápértéktáblázatban, ezért a hatóság eljárást indított a gyártóval szemben. Ezzel a liszttel már korábban is akadtak ugyanilyen gondok, de mivel az akkori figyelmeztetés láthatóan nem hatott, ezúttal már bírsággal került pont az ügy végére. 

Az átlagosnál jobb?

Egy terméket az „Általánosan felhasználható, magas minőségű búzafinomliszt“ jelöléssel látták el, ami értelemszerűen csak akkor lenne lehetséges, ha valóban bizonyítható, hogy a liszt jobb minőséget képvisel hasonló kategóriájú versenytársaihoz képest. És itt jön a váratlan fordulat! Ez a búzafinomliszt ugyanis mind a sütőipari érték, mind a nedvessikér-tartalom tekintetében megelőzte a mezőny legtöbb szereplőjét. 

További érdekesség, hogy néhány másik búzafinomlisztről szintén bebizonyosodott, hogy átlagon felüli a minősége – még magasztaló jelzők nélkül is.

Jó, de mitől függ a minőség?

A minőségét számos tényező befolyásolhatja. Kiemelkedően fontos például az említett nedvessikér- és hamutartalom, de sokatmondó lehet a magyar minőségi értékszám is, ami alapján a búzafinomlisztek különféle sütőipari értékcsoportba sorolhatóak. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy a „búzafinomliszt” megnevezést csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba tartozó termékek viselhetik. Ennek a kitételnek valamennyi vizsgált liszt megfelelt.

A részletes eredményeket tartalmazó táblázatért klikkelj ide.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.