Miért lassulnak le a kütyüim egy idő után?

Két éve egy halom pénzért vetted meg a legmenőbb csúcskészüléket, de manapság már nem teljesít olyan jól? Szabályosan megőrjít, hogy egyre lassabb és megmagyarázhatatlan fagyásokat produkál? Nyugodj meg, nem vagy vele egyedül!

A téma most az iPhone miatt került újra terítékre, az Apple ugyanis decemberben elismerte, hogy szándékosan lassítja le a régebbi készülékek működését. Állítólag nem azért, hogy megvedd az aktuális csúcsmodellt, hanem azért, mert ezzel megelőzhető, hogy az elöregedő akkumulátor miatt váratlanul kikapcsoljon a mobil. A bosszantó lassulás ugyanakkor nemcsak az almás cég termékeinek a sajátja, más gyártóknál éppúgy tapasztalhatod.

A Gizmodo szerint a kütyük lomhulása nem egyetlen okra vezethető vissza. A jelenség sokkal inkább számos tényező együttes hatásának köszönhető.

Szoftveres lassulás

Amikor az Apple, a Microsoft vagy a Google kiad egy frissítést, az általában új, fejlettebb funkciókat tartalmaz, ami tök szuper, csakhogy ennek ára van. Az, hogy a mobilodnak, laptopodnak keményebben kell dolgoznia azért az eredményért, amiért korábban, hiszen többféle feladat hárul rá. Ugyanez vonatkozik az alkalmazásokra is. A fejlesztők folyamatosan foltozgatják, bővítik őket, ami változatlan hardver mellett nem feltétlenül tesz jó a teljesítménynek. 

shutterstock 229132183

Vegyük például az iTunes-t. Miközben a szoftver alapvető rendeltetése nem változott, az évek során egy rakás kiegészítő lehetőség került bele. Így aztán nem is meglepő, hogy egy ilyen program lassulni kezd – még azoknál is, akiknél közben nem hatványozódott a zenéket és videókat tartalmazó médiakönyvtár mérete.

A Gizmodo szerint a probléma gyökere abban keresendő, hogy a fejlesztők igyekeznek lépést tartani a technikai fejlődéssel: amikor új okosmobilok, laptopok kerülnek a piacra, akkor fejlettebb szolgáltatásokkal, optimizált kódokkal rukkolnak elő, hogy kiaknázhassák az erősebb hardverben rejlő potenciált. Amíg a legfrissebb eszközzel rendelkezel, ezzel nincs is gond, de ha egy-két három éves modellt nyúzol, az már nem biztos, hogy képes kiszolgálni az összetettebb szoftvert.

A jelenségért ennek ellenére nem pusztán a fejlesztők felelősek. Amennyiben túl sok programot, alkalmazást töltesz le – ami a készülék számára további felhasználói adatok és beállítások tárolását, feldolgozását jelenti –, te szintén hozzájárulhatsz a lassuláshoz, még ha nem is tudatosan teszed. A gigányi tartalmak alatt roskadozó podcast app például értelemszerűen nagyobb helyet foglal, és ezáltal jobban leterheli a rendszert, csakúgy, mint a laptop böngészőjéhez letöltött kiegészítők, vagy a rendszer indulásakor automatikusan betöltődő programok.

A kevés tárhely is problémás

Akár számítógépet, akár tabletet vagy mobilt használsz, tegyél magadnak egy szívességet, és ne hagyd, hogy kifogyjon a tárhelyből. A rendszernek némi szabad mozgástérre van szüksége a megnyitott alkalmazások és a tárolni kívánt fájlok kezeléséhez, mert ennek hiányában visszaeshet a teljesítménye.

Ha windowsos gépeden van és erőforrás-igényes feladatokat végzel, mint amilyen a videószerkesztés vagy a játék, a lassulást az is okozhatja, hogy a rendszer "kifogy" a memóriából. Sőt, az sem példa nélküli, hogy a teljesítményt egy vírus vagy valamilyen kártevő program fogja vissza, ezért időnként célszerű lefuttatnod egy biztonsági ellenőrzést.

Még egy pro tipp: ha nem a PC-den tárolod szerteágazó HD-film gyűjteményed, mégis azt veszed észre, hogy vészesen kevés a hely, futtasd le a lemezkezelőt, vagy mondjuk a CCleaner nevű programot, mert ezek megszabadíthatnak az ideiglenes fájloktól és más szükségtelen állományoktól.

Hardveres okok 

A kütyüd akkumulátora a technika természetéből fakadóan idővel óhatatlanul veszít a kapacitásából. Ez ugyan önmagában nem lassítja le a készüléket, de váratlan leállásokba torkollhat, és a processzor teljesítményének korlátozására sarkallhatja a gyártót – ahogy az Apple esetében is történt.

shutterstock 393481939

Mit tehetünk ellene?

A Gizmodo azt javasolja, hogy bármekkora is a kísértés, a lehető legkevesebb alkalmazást töltsd le (és ne hagyd, hogy az appok indokolatlan méretűre hízzanak), ügyelj rá, hogy kütyüdön bőven maradjon szabad hely, továbbá frissítsd a programokat és a rendszert, amikor csak lehetőséged nyílik rá. Az is segíthet, ha újratelepíted a rendszert vagy visszaállítod a gyári beállításokat, de csodákat azért ne várj. A kütyüd ettől sem lesz olyan, mint újkorában.

Tehát hacsak nem hagyod érintetlenül a rendszert, a fokozatos lassulás sajnos elkerülhetetlen folyamat, még akkor is, ha bizonyos mértékig kordában tarthatod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek