Egészen eddig rosszul töltötted a telefonod

Egész éjszaka a töltőn? Teljesen feltölteni a telefont? Ugyan már!

Nemcsak amiatt lassulhat be a telefonunk idővel, hogy túl sok képet és alkalmazást teszünk rá, és nem csak amiatt romlik jelentősen a felhasználói élmény, mert mondjuk a gyártó lassítja a régebbi készülékeket, vagy megeszi az idő vasfoga, hanem mert teljesen rosszul állunk az akkumulátortöltéshez 

Azt azért le kell szögezni az elején, hogy az akkumulátorok nem örök életűek, és valóban a szimpla használat miatt is folyamatosan romlik a teljesítményük. Viszont a Cadex nevű, mobilok akkumulátorainak karbantartásával is foglalkozó cég összegyűjtött néhány érdekességet, amik alapjaiban változtatják meg mindazt, amit a telefontöltési szokásainkról tudunk. 

shutterstock 298845449

Sokszor, keveset!

A Business Insider egy cikkben dolgozta fel a legfontosabb információkat mindarról, amit a cég az akkumulátorokról a felhasználók rendelkezésére bocsát. Ebből kiderül, hogy például az a legjobb módszer, ha amikor csak lehet, felteszed a telefonod a töltőre egy kicsit. Az sem baj ha csak néhány percig kerül rá a töltőre, mert a szakértők szerint ez nem károsítja az akkumulátort. 

Ne hagyd teljesen lemerülni!

Már sokan, sok helyen és sokszor hangoztatták, hogy baromi rosszat tesz a telefonodnak vagy tabletednek, ha teljesen lemeríted. Nem véletlenül figyelmeztet drasztikusan a készüléked, hogy fel kellene tölteni, de ami még ennél is rosszat tesz az akkumulátor strapabírásának az az, ha addig meríted, amíg ki nem kapcsol. 

65 és 75 százalék között a legjobb a telefonodnak

Nem feltétlenül életszerű, hogy mindig ebben a tartományban tartsd a telefon akkumulátorának a töltöttségét, de a szakértők szerint ez az a sáv, ami a legjobb a készülék akksijának. Mivel ezt elég valószínűtlen, hogy betartsd, így eláruljuk, hogy még a 45-75 százalék közötti tartományban is jó vagy. Ez nem a legjobb, de ez már sokkal életszerűbben tartható érték. 

Sosem szabad teljesen feltölteni a telefont!

A szakértők szerint nem tesz jót az akkumulátor élettartamának, ha teljesen feltöltöd a telefont, főleg ha nagyon alacsony szintről indul a töltés. A teljes töltöttség és a feszültség ugyanis jobban igénybe veszi az akkumulátort, és csökken az élettartama.

shutterstock 578021803

Ne hagyd fenn a telefonod éjszakára a töltőn!

Ez egy komoly vitaindító pont, vannak akik szerint semmilyen negatív hatása nincs, mások pedig azt mondják, hogy amennyiben az is rosszat tesz az akkumulátornak, hogy teljesen feltöltöd, akkor az szintén rosszat tesz neki, ha a töltőn hagyod. Valószínűleg nemcsak a telefonod, de a környezet és hosszú távon a villanyszámlád is megköszöni ha kihúzod a töltőd, miután végeztél. 

Egyébként is kíméld a telefonod

Jó ha tudod, hogy melyik alkalmazás meríti a legjobban az akkumulátorodat, ezt könnyedén kiderítheted a telefonod beállításainál. Energiát spórolhatsz meg azzal is, ha úgy állítod be a kijelző fényerejét, hogy nem vakít. Csak akkor kapcsolt be a bluetooth-t, ha valóban szükséged van rá, illetve arra is figyelj, hogy a térerősség miatt ha a telefonod folyamatosan új jeladótornyot keres, az szintén nagyon megterheli az akkumulátort. Ilyen esetekben, és ha persze nem vársz valamilyen nagyon fontos hívást, akkor célszerű a repülő üzemmódot alkalmazni. Ne felejtsd el azt sem, hogy az időjárási viszontagságokat is ugyanúgy megszenvedik a készülékek, mint mi, ezért ne hagyd nagyon hidegben, de a tűző naptól is kíméld a telefonod, mert nem tesz jót neki. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra