Ezért ne olvaszd ki a húst a mikróban

Sajnáljuk, de még mindig az idegtépően lassú hűtőben olvasztás tűnik a legjobb megoldásnak. Mondjuk is, miért.

A nagyobb húsdarabok esetében frusztrálóan időigényes felolvasztást meggyorsító módszerek között akadnak veszélyesebbek is persze. A melegvízben áztatással és a konyhapultra kicsapott, szobahőmérsékleten olvadozó húsokkal egyaránt sokat kockáztatnak a merészebb húsolvasztók, de az ennél egy fokkal biztonságosabb mikróban olvasztással is akadhatnak problémák a Kitchn szerint. 

shutterstock 735462997

A mikrózás során jóval kevesebb időt töltenek ugyan a húsok a baktériumok gyors szaporodásának kedvező 4,5-60°C közötti „veszélyzónában”, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium biztonságos felolvasztást taglaló ajánlása szerint azonban ilyenkor fontos, hogy a felolvasztást követően a lehető leghamarabb megsüssük a mikróban felolvasztott húsokat. Ezenkívül az is gondokat okozhat a mikrózás során, hogy a hús külső részei ilyenkor már a mikróban átsülhetnek, ami megnehezítheti az ételek elkészítését.

A legjobb módszer tehát még mindig a húsok hűtőben való felolvasztása. A hűtőben lassan olvadozó húsok hőmérséklete kevésbé kedvező a baktériumok számára, ráadásul az amerikaiak szerint ebben az esetben még a felolvadt húsok újra lefagyasztása is biztonságosan kivitelezhető. Emellett az is a hűtő mellett szól, hogy így kevésbé száradnak ki a húsok, jobb lesz tehát a textúrájuk a sütés után. A hűtőnél gyorsabb, és a forró víznél biztonságosabb megoldás lehet még a húsok időnként kicserélt, langyos vízben való felolvasztása is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek