Tényleg használnak az öregedés elleni krémek?

A hangazatos nevű összetevők sokszor valóban segíthetnek megállítani a bőr öregedését, de vannak olyan készítmények is, amikre valószínűleg teljesen feleslegesen szórod a pénzed.

Bár a legújabb, hangzatos nevű, a bőr öregedését megállító, sőt visszafordító kozmetikai hatóanyagot népszerűsítő reklámok babaarcú nénijeinek nem könnyű hinni, a ráncokat eltakarító csodaszerek gyakran valóban hatékonyak lehetnek. A SciShow gyorstalpalójából kiderül, hogyan is működnek ezek a készítmények, és mi okozza azokat a sérüléseket, amiket helyrehozni hivatottak. 

Ápol és eltakar

A bőr külső részét, a felhámot, és a középső réteget, az irhát érdemes közelebbről szemügyre venni ahhoz, hogy megérthessük, hogyan működnek a ránctalanító krémek. A hámot tápláló erek, a hő-, fájdalom-, nyomás- és tapintás ingereit felfogó receptorok, csakúgy, mint a szőrtüszők és a verejtékmirigyek, az irhában kapnak helyet. Az irha laza rostos kötőszövete felelős a hám rugalmasságának fenntartásáért, illetve a bőrt ért esetleges sérülések begyógyításáért. A kötőszövet két lényeges alkotóeleme a kollagén és az elasztin, ezek teszik lehetővé, hogy a bőr erős, mégis rugalmas maradjon. Itt taláhatóak a glükózaminoglikánok is, ők azok a poliszacharidok, azaz nagy molekulájú szénhidrátok, amik nagy mennyiségű víz felszívására képesek, és így hidratálni tudják a bőrt.

Retinoid: Menti az irháját!

Bár idővel ezeknek az anyagoknak a termelése csökken, amitől nyilván megváltozik a bőr szerkezete,  a ráncok megjelenéséért igazából az ibolyántúli sugárzás a felelős, ami a bőr bizonyos molekuláival reakcióba lépve olyan szabadgyököket hoz létre, amelyek a kötőszövet kollagénjéval és elasztinjával is reakcióba lépnek, és szétroncsolják a felhámot feszesen tartó struktúrákat. Ezeket a sérüléseket az A-vitamint, azaz retinolt, vagy hasonló felépítésű anyagokat, retinoidokat tartalmazó anyagokkal lehet kijavítani. A különböző receptorokkal kölcsönhatásba lépő retinoidok képesek olyan folyamatokat aktiválni, amik segítenek eltakarítani a reaktív oxigén fajták által szétroncsolt sejteket, és felgyorsítják a kollagén, az elasztin, és a glükózaminoglikánok termelését, megerősítve így az irha szerkezetét, és visszaállítva a bőr rugalmasságát. A retinoid tartalmú készítmények azonban veszélyesek is lehetnek, nem ajánlott a használatuk terhesség alatt, és a naptól is ajánlott óvni a frissen bekrémezett felületeket.

Vagy csak kerüld a napot

A szalicilsav szintén hasonlóan működik, aktiválja azokat a géneket, amik a rugalmas és erős bőrért felelős anyagok termelését szabályozzák, míg a hialuronsav nevű glükózaminoglikán a sejtek víztartó képességén javíthat. Valószínűleg teljesen fölösleges ugyanakkor a peptideket tartalmazó ránctalanító krémekkel való kísérletezés, az ezekben a készítményekben található peptidek ugyanis valószínűleg egyszerűen túl nagyméretűek ahhoz, hogy elérjenek az irha azon területeire, ahol kifejthetnék pozitív hatásukat. A nap végén azonban könnyen lehet, hogy a ráncok ellenaz UV-sugárzás roncsoló hatásának kiküszöbölésével, azaz naptejekkel védekezhetünk a leghatékonyabban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra