A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezúttal egy Hungária körúti távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést. A helyszínen a szakemberek mocskos eszközöket, a kosztól elfeketedett falakat és villanykapcsolókat, pergő vakolatot, piszkos ajtókat találtak. Az étterem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.
Laktak is benne
Mint kiderült, a Kínai Jó Ízű Étterem fogyasztóterében szerszámokat tároltak, a technológiai helyiségekből személyes tárgyak kerültek elő, a zöldség előkészítő helyiségben például hajszárító, fogkefe és sampon. A szakemberek megállapították, hogy a raktárt lakás célra is használták. A személyzeti vécé az alapanyagok tárolására használt folyosóról nyílt, az ajtóról pedig hiányzott a kilincs.
Honnan jött a hús?
A termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt ételeket is találtak az ellenőrök. Az alapanyagokat származása szintén nyomon követhetetlennek bizonyult. Rendezetlenül, össze-vissza tárolták őket, egy helyen lehetett megtalálni a tojást, a szárazárut és a különböző zöldségeket. Az étolajat a padlón tartották, közvetlenül a vegyszeres flakonok mellett. A hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve: tisztítatlan gombát, készételt és műanyag vödörben áztatott rizstésztát tároltak ugyan abban a hűtőszekrényben.
A súlyos szabálytalanságok miatt a NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette az étterem működését és elrendelték 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését. A vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat.