Az ön dízeles autója is jobban szennyezi a környezetet a kelleténél?

Néhány hete robbant ki az a világméretű botrány, mely során kiderült, hogy a Volkswagen-csoport és talán más gyártók is meghamisították a dízeles autók károsanyag-kibocsátásának adatait. Az ügyben több márka több típusa is érintett lehet az ügyben, és a VW-csoport elindította a márkák oldalain a keresési funkciót, amivel leellenőrizheti, hogy a gépkocsija is érintett-e. 

Európában több mint 3,6 millió Volkswagen lehet érintett abban a balhéban, mely szerint egy csalós szoftver manipulálja benne a kibocsátás adatait. Egészen eddig senki sem tudta, hogy az ő autója konkrétan érintett-e az ügyben, azonban mindezt a cégcsoport oldalain most egy egyszerű módszerrel ki lehet deríteni. A 17 betű és számjegy kombinációjából álló alvázszámot az autó kézikönyvében, vagy a szélvédőre helyezett matricán és a forgalmiban lehet megtalálni és a Volkswagen tulajdonosoknak ide, Audi tulajdonosoknak ide, Seat tulajdonosoknak ide, Skoda tulajdonosoknak pedig ide kell bepötyögni és azonnal kiderül, hogy az autója károsanyag-kibocsájtása magasabb-e annál, mint ahogyan gondolta.

Seat

Azt minden márkakereskedés hangsúlyozza, hogy aggodalomra semmi ok, mindez nem befolyásolja az autó működését, tehát ha érintett is az ügyben, ne aggódjon, "csak" a környezetet szennyezi. Amíg helyre nem állítják a problémát, aminek menetéről a szervizeknél és márkaképviseleteknél tud érdeklődni, bár arról is szóltak hírek, hogy az 1,6-os motortípusnál a probléma orvoslása kissé nehézkesebb és drágább mint ahogy elsőre gondolták. 

David Mcnew / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra