Mit kezdjen a dézsás növénnyel télen, ha túl nagy ahhoz, hogy bevigye?

A kert díszítése közben válogathatunk a szebbnél szebb növények között, és ezekből annyi van, hogy sokszor még akkor is szeretnénk egy-egy új szerzeményt, ha már nincs beültethető szabad földfelületünk. Ilyenkor kerülnek elő a ládák, dézsák, meg a kisebb hordónyi cserepek, és aztán egész tavasszal meg nyáron lehet örvendezni, milyen nagyon jól néznek ki. Mostanában viszont, ahogy közeleg a tél, új problémával kénytelen szembenézni: hogyan fogja ezt a nagy és nehéz dögöt bevonszolni a garázsba vagy a pincébe?

mutatós dézsák ugyanúgy a kert díszei, mint a bennük lévő növények, így nem csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák őket. Azzal azonban tisztában kell lennie, hogy a kiemelt föld egy tartóban, bármilyen óriási is az, nyáron hamarabb kiszárad és felmelegszik, télen pedig lehűl és átfagy. Vagyis a dézsás növények több gondoskodást igényelnek.

Az igazán mutatós darabok nem is könnyűek, így a téliesítésük sem olyan egyszerű, mint mondjuk egy kisebb cserép levenduláé, amit fél kézzel felkap és bevisz telelni. Ahhoz ugyanis, hogy ezeket a monstrumokat zárt helyre vihessük, előre kell gondolkodni, és mondjuk kerekes tárolóedényt választani (esetleg a kertészetekben és barkácsáruházakban egyaránt kapható, nem is drága kerekes virágtálcát alájuk tenni).

De mi a helyzet akkor, ha a kerekes megoldás kimaradt, vagy éppen a dézsa a fűben áll? Íme, pár segítő tipp a szakértőtől.

„A dézsás növényeket télen érdemes védett helyre tenni. Ez lehet féltető alatt, vagy csak az épület fala mellett, persze ha lehet, inkább a szélvédettebb, naposabb oldalon. A takaráshoz használjon a kertészetekben kapható fagyvédő szövetet. Ez az anyag, bár egyszerű és olcsó, kifejezetten a fagyvédelemre lett kifejlesztve. Kellően levegőzik, némi fényt is átereszt, ugyanakkor a víz lepereg róla, így megvédi a jégkártól a növényt és tartóját is" - tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Vigye vendégségbe!

A nem fagyálló növények (leánderek, citrusok, különféle pálmafajták, egyéb mediterrán virágzók) sajnos hazánkban nem maradhatnak kint télire. A növényeket teleltetheti házilag, de akár a kertészetekben is, ahol szívesen vállalnak ilyet - tudtuk meg a szakértőtől. Ráadásul ilyenkor nemcsak a locsolásra, de a növényvédelemre is odafigyelnek, amire azért van szükség, mert a téli időszakban a növények legyengültebb állapotba kerülnek.

Jó, ha azzal is számol, hogy a porózus anyagok, azaz a cserép és a fa dézsa önmagában ugyan bírja a fagyot, ha viszont átázott, vizes, mikor a fagy éri a jég szétrepeszti a pórusokat, gyakorlatilag megreped és elmállik. Ezt elkerülendő a növény már októbertől egyre kevesebb vizet kapjon, és az alátétet is vegye ki alóla, hogy a felesleges víz elcsuroghasson. Ha így tesz, mire megérkeznek az első fagyok, a cserép már kellően kiszáradt. Az előbb említett kertészeti fagyvédő szövettel egyébként bebugyolálhatjuk a cserepet is, hogy védje a további elázástól, fagyástól.

Ássa el!

Egyes növényeknél az is jó megoldás lehet, hogy (akár dézsástul is) a földbe kerülnek télire, gyakorlatilag cserepestül elássuk őket. "A kemény teleken még a fagyálló növények is veszélybe kerülhetnek, ha dézsában állnak: ilyenkor a földlabda is átfagyhat, amihez elég egy kis víz, ami megfagy, és a növény gyökereinek vége. Akinek nincs valami védettebb helye a teraszon, az a fenti trükkel megvédheti a földlabdát a teljes átfagyástól, a mi klímánkon ugyanis 20-30 cm mélyen már nem fagy át a föld” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa

Oszd meg másokkal is!
Mustra