nono

Nem csak a kertben lehet saját tava

Amikor kialakítja a kertben a tavat, akkor ne csak azt tartsa szem előtt, hogy megfelelően sík, és jól látható helyre kerüljön. Hiszen a vízben is lesznek növények is, amiknél nem mindegy, hogy mennyire lát rájuk, hiszen kisebbek és nagyobbak is vannak közöttük.

 Először válogasson

Az első lépések egyike legyen az, hogy végiggondolja, milyen növényeket is szeretne a tóba. A válogatást nagyban segíti, hogy ezek a fajok igen ellenállóak, ám még akkor is megéri előre tervezni, hogy hangulatukban, megjelenésükben illeszkedjenek a kerthez.

 „A vízinövények összességében ellenálló növényeknek számítanak, a hazánkban kereskedelmi forgalomban lévők zöme fagytűrő (egy-két trópusi úszónövény kivételével), de tavasszal érdemes ezekbe is beruházni, mert a nyári hónapokban nagyon jól érzik magukat nálunk”- ajánlja Orgoványi Viktor, a vizinövények.hu kertésze.

Fotó: Sandra Ivany / Europress / Getty
Fotó: Sandra Ivany / Europress / GettySandra Ivany / Europress / Getty

A növények kiválasztásánál 5 kategóriában gondolkozhat:

  • Mocsár zóna (Vízmélység: 5-20 cm)

Sűrű növekedésű növények, és igen széles választékban találhatóak, így érdemes a tóban megfelelően nagy padkát kialakítania számukra. Arra is alkalmasak, hogy a mesterséges tavak szélén kilátszó fóliát eltakarja velük, illetve a bemosódásból származó szerves anyagok vízbe jutását is megakadályozzák.

  • Nádas alkotók (Vízmélység: 20-50 cm)

Ebben a vízmélységben élő növények nagy levéltömegük mellett, egyes példányok nagyon szépen virágoznak is, és rendkívül jelentős a tisztító szerepük.

  • Mélyvízi növények (Vízmélység: 60-200 cm)

Ezen a szinten él a közkedvelt tündérrózsa vagy más nevén tavirózsa. Nagy kerek leveleivel elborítja a vízfelszínt így jelentősen leárnyékolja azt, ami szintén segít az algák féken tartásában.

  • Hínármező (Vízmélység: 20-200 cm)

A hínárfélék nagyon fontosak a víz tisztán tartása szempontjából, a legjobb szűrőnövények. Egész életükben a víz alatt élnek minden tápanyagukat is innen nyerik, és oxigénnel látják el a tó vizét.

  • Úszó növények:

A víz felszínen úszva nagy telepeket alkotnak, árnyékot adnak a halaknak, és rengeteg tápanyagot vonnak ki a vízből az algák elöl. Ezek a növények a víz tetején úsznak, így nem igényelnek nagyobb vízmélységet akár üvegtálban is tarthatóak.

 „A vízinövények, mint esztétikai, mint víztisztasági szempontból fontos részei a tónak, ezért érdemes telepítéskor néhány dolgot szem előtt tartania:

  • a növényesítés akkor elegendő, ha tófelületünk min. 1/3 -a növénnyel borított
  • már a tó kialakítása során figyelembe kell venni, hogy a növények különböző vízmélységekben érzik jól magukat, ezért különböző zónákat kell kialakítani számukra
  • az ültetés során nagyon fontos, hogy minden növény a számára legideálisabb zónába kerüljön
  • ha tava épülethez, teraszhoz, kerti kiülőhöz kapcsolódik akkor a magasabbra növőket a tó hátsó részéhez telepítse, hogy ne akadályozzák a vízre való rálátást
  • négyzetméterenként kb. 7-8 db növényt ültessen, ez a mennyiség esztétikusan összenő és segít a biológiai egyensúly kialakulásában is
  • ültetéshez használjon speciális földkeveréket (tóföldet), zeolitot vagy mosott kulékavicsot”- mondja a szakértő.
Fotó: Riddhish Chakraborty / Europress / Getty
Fotó: Riddhish Chakraborty / Europress / GettyRiddhish Chakraborty / Europress / Getty

Tóban vagy dézsában?

Ha Önnek van kertje, akkor könnyebb a helyzete, hiszen nagyobb tér áll rendelkezésére, így egy olyan részt is kialakíthat, ahol a vízinövények is jól érzik magukat. Ezek a tavak ráadásul különlegessé is teszik az udvart. De akkor sem kell lemondania róluk, ha csak egy erkély áll a rendelkezésére: ekkor is megvan a trükkje, hogy ilyen különleges növényeket tartson.

A dézsa betelepítése azonban egy kicsit más. Itt a rendelkezésre álló hely jóval kevesebb, ami ugyan lehetővé teszi, hogy az erkélyen is kényelmesen elférjen, ugyanakkor nagyobb odafigyelést is megkövetel. Ebben az esetben a kiszemelt dézsa lehetőleg minél nagyobb legyen, hogy a növények számára megfelelő életteret lehessen kialakítani: ez minimum 50 cm-es mélységet és 80 cm-es átmérőt jelent. A helyét az erkélyen vagy a kertben úgy válassza meg, hogy kapjon elegendő napot is, de jusson számára árnyék is az órák folyamán.

Fotó: Tanja Giessler / Europress / Getty
Fotó: Tanja Giessler / Europress / GettyTanja Giessler / Europress / Getty

Mindenképpen gondolnia kell arra is, hogy a dézsában megfelelő vízminőség legyen. Ehhez alkalmazhat egy kisebb teljesítményű vízszűrőt, és vízforgatót, de ebben az esetben is érdemes olyan növényekről gondoskodnia, melyek besegítenek ebbe a folyamatba. Ne tévessze szem elől, hogy a vízinövények többsége ugyan vízben él, de földben vannak a gyökerei, ezért a dézsába megfelelő ültető közeget is ki kell alakítania, valamint itt is tartsa szem előtt, hogy az egyes növények milyen mélységű vizet kedvelnek. 

A dézsatavak – méretüknél fogva – nem képesek a hatalmasra növő növényeknek helyet biztosítani. Amikor egy ilyen alkotásba telepít, akkor válassza a kis-, vagy törpenövésű fajokat, ezzel szebb is lesz a kert, illetve a karbantartása is egyszerűbb lesz, valamint akár éveken át is élvezheti az edényt. Azt azonban fontos tudni,hogy a vízinövények – bár jó néhány fagytűrő köztük – a dézsában nem vészelik át a telet, ha kint hagyjuk őket. A hidegebb hónapokban két lehetőség közül választhat: vagy téliesíti a dézsát, vagyis hungarocellel veszi körül, hogy megóvja a fagyástól, vagy a növényeket kiemeli, és fagymentes helyen – például vízóra aknában, fűtetlen folyosón – telelteti őket. Ilyenkor nem kell teljesen vízbe meríteni őket, csak arra ügyeljen, hogy a földjük nedves legyen.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek