Hol érdemes fűszernövényt venni?

Fűszernövényeket ma már nem csak a kertészetekben, hanem a hipermarketekben is lehet kapni. Mindkét helyen szépek és egészségesek – vagy legalábbis annak tűnnek –, de vajon valóban ugyanazt a minőséget kapjuk mindkét esetben? Vagy érdemesebb egy kicsit több pénzt áldozni a kertészeti növényekre? A válaszokat Kálmán Kata kertészmérnöktől, a Kertelünk Kft. ügyvezetőjétől tudtuk meg.

91803857
Picavet / Europress / Getty

Mag vagy palánta?

Fűszernövény esetében azt is tisztázni kell, hogy rászánja az időt, és maga neveli fel, vagy megveszi a már kisebb, cserepes palántát. Mindkét esetben két választása van: a hipermarket, és a kertészet. Alapvetően az ember úgy gondolná, hogy a kertészetekben jobb minőséget kaphat, ám sajnos sokszor a drágább növények is ugyanúgy tönkremennek néhány héten belül, mint hiperes, olcsóbb társaik. A szakértő szerint egyetlen dolog dönti el, melyiket válassza: "Ha van kedve, ideje és helye magot vetni, természetesen maga is nevelhet palántákat. Ha nincs, akkor a kifejlett növényt vásárolja meg, így kevesebbet kell foglalkoznia vele”.

A kertészetekben, a kertészeti árudákban és a különböző kereskedelmi egységekben nagyjából hasonló palántákat fog kapni. Alapvetően ugyanis nincs köztük nagy különbség: minden palántát kertészetekben állítanak elő és ezeket értékesítik a kiskereskedelmi egységeknek, így gyakorlatilag a hiperes növények is ugyanonnan származnak.

"Amit viszont fontos tudni, hogy a kertészetek többsége pont annyi tápanyagot juttat a növényeknek, amiből az itt töltött idő alatt kifejlődnek. A megvásárolt növényeket ezért minden esetben érdemes átültetni friss földkeverékbe. Ez minden növényre vonatkozik, bárhol is vásároljuk meg őket" – tanácsolja a szakértő.

74333529

Karbantartás, kiültetés

Ha van rá lehetősége, akkor a kertben gyönyörű fűszerspirált, vagy más fűszerkertet hozhat létre, így mindig lesz friss hozzávalója a főzéshez. Szerencse, hogy egész minimál verzióban ez akár a legtöbb balkonon is megoldható, csak oda kell figyelni a megfelelő ápolásra, és okosan kiválasztani a növényeket.

Alapvetően ugyanis a kisebb termetű és gyengébb gyökérzetű növények tarthatók jól cserépben. A vízigényes vagy nagyméretű növények tartásával nem érdemes foglalkozni kisebb cserépben: ilyenek a citromfű, a menták és a lestyán. Ellenben a bazsalikom és a kakukkfű jól bírja a cserepes tartást is.

A bazsalikom egynyári növény, minden évben újra kell vásárolni vagy vetni. A szurokfű és a kakukkfű évelő növények, egész évben kint maradhatnak a kertben, vagy nagyobb cserépben a teraszon is. Alapvető, hogy rendszeresen, de ritkán kell őket öntözni, mivel szárazságtűrő növények. Közepesen tápanyagigényesek. Nagyon fontos, hogy egyik fűszernövényt sem szabad tarra vágni, hanem hagyni kell a töveken mindig leveleket is, hogy képesek legyenek megújulni.

Olyan fűszernövényünk is van, amelyik bár évelő növény, az erős fagyokat nem bírja ki a szabadban. Ilyen a rozmaring, amely az északi és fagyosabb területeken nem telel át a kertben. Ha mégis tartani szeretnénk, úgy nagyobb, dézsás növénnyé nevelhető. A magyar konyha sokféle fűszert használ, amelyek szinte mindegyike otthon is megtermeszthető, ráadásul nem kell hozzá túl nagy hely sem.

A fűszerkert hasonlít egy évelő ágyáshoz. Mivel ezek a növények napfénykedvelők, fontos ne érje árnyék ezt a kertrészt. A hasonló igényű növényeket ültesse egymás közelébe, és itt is figyeljen arra, hogy a nagyobb méretű növényeket ne ültesse túl közel a kisebbekhez, hogy ne árnyékolják őket. Szép megoldás, ha dísznövényekkel ülteti össze a fűszernövényeket, mert így illatos és színes kertet alakíthat ki.

"Fűszerspirál esetén a legmagasabb részébe a szárazságtűrő, legalacsonyabb részébe pedig a nedvességkedvelő növényeket szoktuk ültetni. Fentről lefelé (és középről kifelé) haladva szép tagolódású, más textúrájú sávokat ültethet be, amely nem csak hasznos, hanem nagyon mutatós is”- mondja Kálmán Kata.

528974121
Klaus Vedfelt / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra