Konyhakert a teraszon: ültessen epret a paradicsom alá!

Növényeket nevelni jó dolog, főleg, ha az ember nem csupán gyönyörködik bennük, hanem fogyasztja is a saját terményeit. Ennek az se akadálya, ha nincs kertje, vagy túl messze volna a legközelebbi közösségi kert: már a teraszán is remek veteményest tud magának kialakítani!

Miket lehet virágládában termeszteni?

Hely függvényében lényegében bármit, kivéve persze azokat, amelyeknek mélyre nyúlik a gyökere, mert ehhez valóban mély földre is volna szükség. Ezen kívül persze az is számít, és mielőtt nekiesne az ültetésnek, járjon is utána, hogy az adott növénynek milyenek az igényei: mennyire tűri a szelet, vagy a tűző napot.

„A balkonon való termesztés, növénytartás fő problémája sokszor a tűző nap, ennek következtében pedig fennáll a kiszáradás és az égés veszélye. Mindenképpen olyan helyet kell választani, ahol nem süt egész nap a nap, tehát van szűrt árnyék a növény felett, vagy bőségesen tudjuk öntözni reggel-este” – fekteti le az alapokat Megyeri Szabolcs kertészmérnök. Tehát első körben a legfontosabb, hogy nézze meg a terasz adottságait, és az alapján válassza ki a szóbajöhető növényeket.

Ezeket válassza napos teraszra: zöldségnövények, paprika, paradicsom, tök, uborka, fűszernövények, szamóca, konténeres gyümölcsfák.

Ezeket válassza árnyékosabb teraszra: saláta, terek, rebarbara, spenót, sóska.

A veteményest ültetheti balkonládába, cserépbe, dézsába, sőt, magot-palántát akár tejfölös pohárba is lehet tenni. Egyre azonban ügyeljen: a magok, palánták sem tudnak megfelelően csírázni, fejlődni pangó vízben, de csontszáraz talajban sem, tehát biztosítsa a víz elfolyását, sose álljon rajtuk fölöslegesen.

Fűszernövények: általánosságban elmondható, hogy a fűszernövények a legstrapabíróbbak, ezen belül is a rozmaring, a bazsalikom, menta, a petrezselyem, illetve a majoranna a legkönnyebben életben tartható. Ha nem elég a helye, akkor természetesen ezeket ültetheti egymás mellé is. "Például a magasabbra növő fűszernövényeket (pl. levendula, kapor,rozmaring) társíthatja alacsonyabbakkal -pl. kakukkfű- melyek kevésbé bokrosodnak. Azonban összeültetésnél fontos, hogy mentát csakis egymagában tartson, mivel gyorsan terjed, gyökérről sarjad, így idővel mindent beborít és elnyom."- mondja a kertészmérnök.

Gyümölcsök: amennyiben szeret kertészkedni, és némivel macerásabb melót is bevállal, úgy akár saját gyümölcsöse is lehet a balkonon. Ehhez persze a virágládánál nagyobb edény kell, de ha van egy nagyobb dézsája, akár citrom- vagy narancsfát is ültethet bele. Itt azonban tényleg lényeges, milyenek a terasza adottságai, ilyen mediterrán növényeket olyan helyre tegyen, ami szél- és huzatmentes, viszont napsütötte. Ezen kívül persze más gyümölcsöt is lehet nevelni nagyobb cserépben vagy dézsában, például mini kivit, ribizlit, vagy akár málnát.

Zöldségek: a teraszon lévő zöldségek közül talán a leggyakoribb  a paprika és a paradicsom. Termesztésük hasonló, mint a kertben, tehát a palánták mellé szúrjon be egy karót, hogy meg tudja magát tartani a növény. Fontos, hogy széltől védett, napos helyet keressen neki. Amennyiben terasza inkább félárnyékos, akkor válasszon helyette inkább retket, aminek valóban kevés hely kell, akár egy balkonládában is nevelheti!

Tipp: amennyiben több információra lenne szüksége, vagy több, különleges növénnyel szeretne megismerkedni, akkor látogasson el a MonJardin oldalára, ahol hasznos tanácsokkal gazdagodhat!

Helytakarékos összeültetés

"Ha helytakarékos szeretne lenni, akkor akár egymás alá is lehet növényeket telepíteni: az eper például a tojásgyümölcsök, vagy bogyósok alatt is megfér, de ugyanígy lehet fűszernövényeket, és virágokat is társítani zöldségek, gyümölcsök alá. Azonban bármit is termeszt, arra mindenképp ügyeljen, hogy a lombozat ne boruljon össze, illetve itt is fontos figyelembe venni, hogy azonos igényűeket tegyen egy helyre!”- magyarázza a kertészmérnök.

Paprika és paradicsom esetében például az a legjobb, ha olyan növényeket keres melléjük, melyek beterítik a talajt, mivel mindekettő felfele nő, így "takaró" nélkül a talaj alatta könnyen kiszárad és gyomosodik. Tehát amennyiben van elegendő hely, akkor célszerű tökkel, babbal, borsóval összeültetni, ha pedig konténerben, vagy kisebb helyen termeszti, akkor válasszon inkább sóskát, spenótot, fűszernövényeket, retket, metélőhagymát vagy akár szamócát melléjük!

Fontos a tápanyagdús föld

„Az ültetéshez a virágföld-komposzt keverék az ideális. Komposztként lehetőleg érett marhatrágyát, vagy egyéb érlelt trágyaféleséget használjon, illetve talajlazításként és a víztartó képesség javításként tőzeget is keverhet a termesztőközegbe. Homokot is lehet talajlazítóként kis mennyiségben a földhöz keverni, de inkább csak palántázáshoz, keltetéshez” – tanácsolja a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Mustra