no

Illatosítsa szemetesét vagy WC-jét természetesen!

Egy szép tiszta lakáshoz sokaknak hozzátartoznak az illatok is. Ennek eléréséhez gyakran a drogériák kínálatához fordulnak, ahol olyan széles választékkal találkozhatnak, hogy a bőség zavarában az összetevőket már nem is böngészik át. Pedig ezek a szerek sok esetben szinte kizárólag mesterséges anyagokat tartalmaznak, pedig elkészítheti őket maga is!

Természetesen nem lehet?

De, szerencsére lehet. Ám azzal számolnia kell, hogy a természetes illatosítók illatát (legalábbis eleinte) gyengébbnek fogja érezni, mint a mesterségesekét. Hogy akkor mire jók? Egyszerű: ha ön is átáll ezek használatára, és lemond a mesterségesen felerősített anyagokról, így a szaglása rövid időn belül alkalmazkodni fog és újra érzékenyebb lesz.

185329704
Skhoward / Europress / Getty

„A természetes illatok kevésbé agresszívek, mint a mesterségesekés illékonyabbak is (ezért nevezik illóolajoknak). Ha elkezd átállni mesterséges illatokról természetesre, kezdetben gyengébbnek érzi majd őket. Egy idő után azonban, ha minden erősen illatosított kozmetikumot, háztartási szert kiiktat a mindennapi használatból, a szaglása is megváltozik. Újra érzi majd a gyengédebb illatokat, az erős és főként mesterséges illatanyagok pedig ingerelni fogják orrát. Szaglása érzékenyebb lesz, olyan aromákat fog tudni megkülönböztetni, amikről előtte nem is gondolta.

A természetes illatosításra áttérés nem csak a káros hatásoktól óv meg (sok mesterséges illat összetevői ártalmasak lehetnek az egészségre), hanem kifejezetten előnyös: a valódi illóolajoknak gyógyhatásuk van, használnak testnek és kedélynek egyaránt” – mondja Südy Zsuzsanna, a Lukrécia kencéi, természetes kozmetikumokkal és illatosítókkal foglalkozó honlap tulajdonosa.

Terítéken a kuka, a wc és a cipős szekrény

A ház egyes részei különös figyelmet igényelnek. Ilyen például a mellékhelyiség, de a kuka is kellemetlen szagok forrása lehet a használat során. Ilyen esetekben nem csak illatosítani kell, hiszen ezzel a kellemetlen, és a kellemes szagok elegyét hozzuk csak létre. Ahhoz, hogy határozottan jó eredményt érhessünk el, mindenképpen meg kell szüntetni a bűz okát is! Persze, erre is tudunk természetes megoldást.

171354244
Mr.surakit Harntongkul / Europress / Getty

„A szódabikarbónás receptek nem hazudnak, ez egy tényleg tökéletes szagtalanító anyag. Szórhatja cipőbe is (magában vagy textilzacskóba csomagolva), hiszen semlegesíti a lábszagot, de használhatjuk súrolószernek is mosogatáskor, mert szagtalanítja is az edényt. Így tehát nem meglepő, hogy a szemetes szagtalanító is szódabikarbónával működik a legjobban.” – mondja a szakértő.

Az illóolajok, bár valóban nem olyan intenzív illatúak, ám a legtöbb természetes háztartási anyaggal szemben nagyon sokáig eltarthatóak. Maguk az illatok egy évig, vagy még tovább, míg például a szódabikarbóna jól zárt üvegben évekig is.

175170953
Vstock / Europress / Getty

Házi illatosító receptek

WC illatosító golyó:

  • 1 csésze mosószóda
  • 1 csésze citromsav
  • pici víz
  • 30 csepp borsmenta illóolaj
  • 30 csepp citrom illóolaj
  • 30 csepp levendula illóolaj

A mosószódát és a citromsavat keverje össze, adja hozzá az illóolajokat, és spricceljen rá vizet, de csak nagyon óvatosan. Annyi vízzel dolgozza össze, amíg jól összeáll, és golyókat formálhat belőle. Hagyja száradni a kész golyókat, majd tegye őket jól záródó üvegbe, hogy megőrizzék illatukat. A használata nagyon egyszerű: dobja a wc-be, és hagyja pezsegni. Ezzel fertőtleníti és illatosítja is a mellékhelyiséget.

Kuka illatosító:

  • 3/4 bögre szódabikarbóna
  • 1/2 bögre só
  • 1 citrom
  • citrom/teafa illóolaj
  • 1/2 teáskanál mosogatószer

A szódabikarbónát és a sót keverje alaposan össze, majd adja hozzá a többi hozzávalót. Nyomkodja formába, majd borítsa ki, és egy éjszakát szárítsa. Ezután csak a kukába kell tennie egyet, amikor annak szaga nem megfelelő.

Illatosító spray

  • 2 dl víz
  • 20 csepp illóolaj

Ahhoz, hogy az illatosító ténylegesen spray lehessen szüksége lesz egy pumpás flakonra. Ebbe töltse a vizet, és a tetszés szerinti illóolajat. Minden használat előtt rázza alaposan össze, mert az olaj a vízben nem oldódik fel, csak keveredik azzal.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra