2017 JÚNIUS Így nyerjen helyet a balkonján!

Az apró kertek, vagy éppen a balkonok is gyönyörűen kialakíthatóak, de ebben az esetben kis trükköket kell alkalmaznia. Hiszen nincs akkora tér, hogy monumentális növényekkel, vagy éppen hatalmas kerti garnitúrával dolgozhasson, de ez nem jelenti azt, hogy bármiről is le kellene mondania.

Nyerjen teret

Vannak olyan praktikák, melyek segítségével nagyobbnak, szélesebbnek mutathatjuk a teret, mint amilyen. Ténylegesen nem nyerünk területet, de optikailag mindenképpen, és a legtöbb esetben ez már elég is.

„Kisebb méretű kertek (vagy terek) kialakításánál fontos feladat az úgynevezett téralkotás. Ha nem áll kellő alapterület a rendelkezésére, alapvetően függőlegesen kénytelen építkezni. Kertek, balkonok növényesítésekor a pergolákra, a különféle támasztékokra és árnyékoló elemekre futtatott növények, és a falra akasztott ampolnák (növényekkel teli függőkosarak) jelentik a függőleges téralkotás alapvető elemeit.” – mondja Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

479072295
Madlyinlovewithlife / Europress / Getty

Tehát, amikor a virágok elrendezésében gondolkodik, mindenképpen lépjen ki a kert, vagy a balkon felszínének síkjából. A felfelé törő növényekkel így nem csak kifejezetten hangulatos, de helytakarékos tereket alakíthat ki, amik ráadásul nem utolsó sorban még funkcionálisak is. Hiszen egy pergolára, vagy falra szerelt apácarácsra futtatott növény árnyékolás szempontjából is ideális, nem is beszélve az illatokról, amikkel megörvendeztetheti.

Kint a kertben

Azok, akiknek van ugyan kertje, de az valóban kicsike, a legtöbbször befüvezik, hiszen a méretei miatt másra nem nagyon alkalmas. Pedig ez nem igaz. Ha Önnek is ilyen aprócska kertje van, akkor tegye azt optikailag nagyobbá.

154456286
Linda Burgess / Europress / Getty

„A kert alapterületét valójában nem növeljük, de a téralkotásban mégis fontos szerepe van a gyep síkjából kiemelt (magasított) növényágyásoknak, továbbá a fű és a virágágyások ívelt vonalvezetésének, csakúgy, mint a helyes kerti utacskáknak és a fűbe elhelyezett tipegő köveknek, amelyek nagymértékben képesek hozzájárulni a térélmény fokozásához és a kert változatossá, varázslatossá tételéhez.” – mondja a szakértő.

Tehát nem kell félnie attól, hogy olyan elemeket alkalmazzon a kertecskében, amiket eddig csak nagyobb terekben tudott elképzelni. Hiszen a kanyargós, szépen ívelt vonalakkal elérheti, hogy a kertje sokkal nagyobbnak tűnjön.

És az erkély?

Persze sokan vannak olyanok is, akiknek kertjük ugyan a klasszikus értelkemben nincs, de az erkélyen mégis kialakítják a maguk kis virágágyásait. Ha Önnek is erkélye van, akkor is nyugodtan használhatja a felfelé törő növények adta lehetőségeket. Ugyanakkor más térnövelő praktikával is élhet. Alapvetően érdemes a cserepek egy részét vagy a korlátra, vagy azon kívülre felerősíteni, de a már említett, lógatott megoldásokkal is sokat tehet az erkélye nagyságáért. Ugyancsak kialakíthat „utacskát” az erkélyen, bár ezt egy kicsit másképpen kell tennie: használhat hozzá futószőnyeget, de akár a burkolatot is kialakíthatja úgy, hogy egy kisebb, kanyargós sávban más legyen a szín.

130793547
Photos Lamontagne / Europress / Getty

Mi lesz a hangulattal?

Ezekben a pici terekben nem egyszerű még a hangulati elemeket is elhelyezni. Szerencsére a legtöbb lakberendezési és kertészeti boltban már gondolnak a kisebb terek tulajdonosaira is, és sok szobor, vagy más kiegészítő kapható kisebb méretben is. Ennek megfelelően a víz jelenléte sem megoldhatatlan. Egy kisebb csobogó nem csak mutatós lesz a kertben, vagy akár az erkélyen, de a hangja nyugtatóan hat, és a madarak is kedvükre ihatnak majd belőle. Ugyancsak tökéletes hangulatfokozó, ami ráadásul helyet sem foglal sokat, a függöny. Válasszon belőle olyat, ami áttetsző, így nem veszi el a vizuális teret, ugyanakkor a könnyed anyag romantikussá, egyedivé teszi a kertet vagy az erkélyt.

Bútorok tekintetében is van választási lehetősége. Az erkélyek esetében kifejezetten olyan darabokat is találhat, melyeket a korláthoz lehet erősíteni, és amik mérete úgy van meghatározva, hogy egy pici területre is ideálisak legyenek. Tény, hogy egy vacsorát nehéz elkölteni rajtuk, de két poharat, és könyvet, lámpát, kancsót azért tud rajtuk tartani. Ha szereti a fiatalosabb megoldásokat, akkor a kültéri babzsákokban nem fog csalódni. Ezeknek a bútoroknak megvan az az előnye, hogy könnyen odébb lehet őket rakni, és mivel nincsenek meghatározott méreteik – vagyis könnyen alakíthatóak -, így akkor is be tudja majd illeszteni őket a térbe, ha valóban csak kicsi hely áll a rendelkezésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek