no

Hét DIY növénytároló, amivel feldobhatja a lakást

Az IKEA-ban kapható, javarészt olcsó és mutatós növénytárolók mellett is érdemes kreatívkodni, hisz nagyon egyszerűen és olcsón összehozhatóak olyan virágtartók, melyek nem csak hasznosak és dekorálnak, de közben még egyediek is. Ha kis lakása van, és eddig nem tudott kertészkedni, akkor is akadnak olyan alternatívák, melyek helyhiány ellenére is megvalósíthatóak, mint például a függő vagy a vízálló kiskert, de próbálkozhat toronyépítéssel is, és visszatérőben a nyolcvanas évek makramé virágtartói is, csak korszerűsített színekkel, formákkal. Hogy meghozzuk a kedvét, összeválogattuk a legötletesebb oktatóvideókat a Youtube-ról, így még egyszerűbben ellesheti kedvenc trükkjeit.

Threadbanger - Youtube /www.youtube.com

Függő minikert

Talán az egyik legbonyodalmasabb csináld magad trükk a felsorolásból, ehhez ugyanis kézügyesség és nem egy szerszám is szükséges, a végeredmény viszont abszolút kárpótol. Négy darab táblásított fenyőlap, kötél, szög, körfűrész, fúró, körlyukasztó és néhány cserép szükséges a függesztett minikert elkészítéséhez, és a szerszámok használata terén egy kis rutin sem árt. Vágja egységes hosszúságúra mind a négy fenyőlapot, majd fúrjon mindegyikbe egymástól megfelelő távolságra annyi lyukat, ahány cserepet szeretne soronként. Ha ez megvan, rögzítse le a fenyőlapot, és a kijelölt részeket vágja ki a körlyukasztó segítségével. Miután ezt végigjátszotta az összes fenyőlappal, csiszolja le a felületet és a széleket, hogy egyenletes és precíz legyen a végeredmény. A csiszolás után fűzze át a kötelet a fenyőlapok sarkaiba fúrt lyukakon, majd erősen csomózza meg a végeit, ki ne csússzanak később, amikor már terhelés is lesz rajtuk. A kötelek befűzése után függessze fel az állványt, lője be, milyen távolságra kerüljenek a polcok, és a megfelelő helyen kis szögeket tűzve a kötélben az egyes lapok alá, máris pakolhatja bele a növényeket. 

Parafa növénytároló tonhalkonzervből

Ez a praktika sokkal egyszerűbb, mint az előző és legalább annyira látványos, elkészítéséhez mindössze egy konzervdobozra és egy tucat facsipeszre lesz szüksége. Takarítsa ki a konzervdobozt, áztassa be és szedje le a papírborítást, címkét. Ezek után kezdje el felcsíptetni a csipeszeket szorosan egymás mellé: a csipeszek dupla szárának köszönhetően úgy fog kinézni, mintha belül is külön kört alkotnának. Az alábbi videón ugyan rögtön növényt is gyártanak bele műfűből, de ez persze nem kötelező, találjon bele valami pofás szobanövényt, sokkal jobban fog kinézni.

Tipp: locsolásnál azért ne felejtse el, hogy a tároló valójában csak egy konzervdoboznyi magasságú, de azt se, hogy amúgy se volna jó a növénynek, ha túl magas vízben áll.

Készítsen cserepet újságpapírból!

Palántázna, de nem akar palántacserépre költeni? Nem is kell, itt egy jó módszer az újságpapír reciklálásához, amelynek előnye, hogy amikor később majd kiültetésre kerül a sor, ki se kell vennie belőle a növénykét, ezzel együtt helyezheti a földbe. Hajtsa félbe az újság egy oldalát, a kapott részt hajtsa félbe mégegyszer, így a végén téglalapot kap. Hajtson rá jó erősen, majd nyissa ki és egy tollal jelölje végig a középső hajtás vonalát. Ezek után a papír bal alsó csücskét hajtsa be a megjelölt vonal közepéig, majd ugyanezt csinálja meg a jobb alsó csücsökkel is. Az újság eddig behajtatlan oldalának egész felső lapját hajtsa a megjelölt vonal közepéig, majd fedje be vele a háromszögekké hajtogatott csücsköket. Ha ez megvan, fordítsa meg az újság lapját, és csinálja meg ugyanezt ezen az oldalon is, így a végén rakéta alakot kap. Végül már csak annyi a dolga, hogy felhajtogassa a papír alját és betolja a végeit a fenti részbe, a lenti csücsköket dolgozza el és kész is az újságpapír-cserép!

Lakásban is kialakíthat kertrészt!

Lakásban is ki lehet alakítani kisebb kertrészt, ehhez mindössze egy vízálló tárolóra, növényekre, vízre, tőzegre, kókuszrostra vagy fűszerporra, valamint némi virágföldre van szükség. Első lépésként tegyen ki edénybe egy adag kókuszrostot, öntse le vízzel, majd morzsolja szét. A szétmálló rostot szórja a vízálló tároló aljába olyan vastagon, hogy rendesen fel tudja szívni a vizet, majd töltse fel a maradék részt virágfölddel. Mielőtt beépítené a virágokat, rendezze el őket cserepestül, így ha nem tetszik az összhatás, még rendezkedhet, felcserélheti őket. Ha ez megvan,kezdheti is a beépítést: vegye ki a növényt földlabdával együtt a cserépből, ásson megfelelő méretű lyukat neki, ágyazza bele a földbe és szépen oszlassa el rajta a virágföldet úgy, hogy bőven befedje a gyökérzetét és csak maga a virág kandikáljon ki. Ezt játssza végig az összes növénnyel, a végén pedig öntözze meg őket és kész is a belső kiskert.

Makramé virágtartó haladóknak

A makramé virágtartó elkészítése kicsivel több, mint egy óráig tart és nem kevés kézügyességet igényel, úgyhogy ezt a praktikát csak nagyon tapasztaltaknak vagy vállalkozó szelleműeknek ajánljuk. Legalább kétfajta színes kötélre, egy D gyűrűre, kampós csavarra és ollóra van szükség, az elkészítés menetét pedig inkább nézze meg az alábbi videókban, mielőtt csak még jobban összezavarjuk.

Frappáns torony növényekből

A növénytorony nagyon ötletes, akár lakásban is elkészítheti, ha egyszerre több agyacserepes növénye is van, ehhez a praktikához ugyan más nem nagyon kell, csak egy hosszú műanyag bot (vigyázat, fa nem lesz jó, mert idővel elrohad!) és egy tucat agyagcserepes növény. Az alábbi videóban ötöt használnak fel és már így is látványos a végeredmény, úgyhogy akár három vagy négy növény esetén is megpróbálkozhat vele. A cserepeket méret szerinti visszafele sorrendben kell egymásra építeni, értelemszerűen a legnagyobbal kezdve. Szúrjon a legalsó növény földjébe a rudat, majd húzzá rá a rúdra a lyukas aljú második legnagyobb cserepes növényt. Érdemes kissé megdöntve elhelyezni egymáson a növényeket, mert így sokkal látványosabb lesz a végeredmény. Ezt játssza végig az összes növénnyel addig, amíg a rúd teljesen el nem tűnik, és el is készült.

A virágtartó, ami mögött egy bokor is elbújhat

Szintén haladóknak ajánljuk ezt a rosttal kitömött,gazdagon megpakolt virágtartót, ami nem csak hasznos, de feltűnő díszítőelemként is szolgál. A tartó alját bélelje ki kókusztrosttal vagy tőzeggel - vizbeszívó képességük miatt szükségesek - majd szórjon rá egy vastag réteg virágföldet. A földhöz érdemes még egy kis műtrágyát vagy gyökéritatót hozzáadni, utóbbitól ugyanis sokkal gyorsabban, kevesebb  vizet felhasználva fejlődnek a növények. Miután ezzel végzett, dekorálja ki a virágtartó oldalát: vágjon ki egy kisebb részt az anyagból és tűzdeljen tele cserepes növényekkel, így olyan hatást kelt majd, mintha a virágok kitörnének a tartóból. Ha kidekorálta a virágtartó oldalát ültesse tele növényekkel, ezek közé akár egy kis zöldet is szórhat és kész is.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek