Honnan jobb sífelszerelést kölcsönözni?

Míg a síelők egy része ragaszkodik ahhoz, hogy saját felszerelése legyen, mások inkább a kölcsönzésre esküsznek, mert úgyis költenek pont eleget a szállásra, kajára, egyebekre. Oké, akkor bérlés, de honnan, milyet, mennyiért? A többség szerint jobban járunk anyagilag, ha nem a sípályánál bérlünk, viszont mennyire éri meg úgy, hogy azt a felszerelést még el is kell juttatni valahogy a síterepig? Tényleg annyival olcsóbb így ez a már egyébként is drága sport

shutterstock 34621042

Megnéztük az itthoni síterepek kölcsönzőit, több városi kölcsönző árait, és azt is, hogy mi a helyzet a külföldi sípályák kölcsönzőiben. Még mielőtt elmerülnénk az árakban, jó, ha tudja, érdemes úgy szállást választani, hogy abban már eleve benne legyen a felszerelés bérleti díja, de legalább járjon valamiféle kölcsönzési kedvezményre jogosító kupon ott, ahol megszáll.

Kölcsönzés belföldi sípályán

Akkor sem kell megvennie a sífelszerelést, ha belföldön megy síelni,a legnagyobb pályákon ugyanis gond nélkül tud teljes szettet (lécet, bakancsot, botot) bérelni. Az eplényi pálya a kölcsönzési lehetőségeivel hamar nagy kedvencünk lett; hát mennyire okos megoldás már az, hogy jóval az odaérkezésünk előtt lefoglalhatjuk a felszerelést? A sícuccokat bérbe veheti egész napra, de a töredékére (négy órára) is, persze, minél hosszabb időre kölcsönzi, annál jobban jár. Egy napra egy felnőtt 4000 forintért kölcsönözhet sílécet, 3000 forintért pedig sícipőt, egy hétre pedig mindössze 18 800 forintért bérelhet felszerelést.

Kékestetőn egy napra 4900 forintért már teljes felszerelést kölcsönözhet, ugyanennyibe kerül a snowboard cucc is. Ha csak sílécet vagy sícipőt szeretne, azért 3900 forintot kell fizetnie egy napra. Családi kedvezménnyel egy kicsit kevesebbért, egészen pontosan 10 százalékkal olcsóbban tud bérelni mindent, az akciót pedig több napon keresztül is érvényesítheti. Tíz éves korig a gyereknek is kedvezmény jár! Kékestetőn szánkót is bérelhet, ezért óránként ötszáz forintot kérnek.

Mátraszentistvánon jóval olcsóbban juthat a sílécből, síbakancsból és botból álló sígarnitúrához. Itt a felnőtt szettek egynapos használatáért 4500 forintot, a félnaposért 3500-at kell fizetni, ha viszont két napnál többet síel ott, akkor csak 3000 forintos napi árat kell számolnia. Snowboard esetén ugyanezekkel a költségekkel számolhat. Árak tekintetében Bánkút a legkedvezőbb, ahol a teljes síszett egynapi bérlése mindössze 2000 forintba kerül, külön-külön pedig 1000 forintért tud sícipőt vagy síbotot kölcsönözni. Azt nem tudni, hogy milyen típusú lécekből lehet válogatni Bánkúton, de az biztos, hogy árban verhetetlenek.

shutterstock 64141039

Kölcsönzés külföldi sípályán 

Ez már egy pár fokkal nehezebb kategória, ugyanis míg belföldön akár egy napra is elugorhat síelni, addig külfölre készülni kell, és a csomagtartó akkor is tele lesz a cuccaival, ha kevesebb ruhát visz magával. Mert hát mégsem mehet le az esti éttermi vacsorára síoverállban, ugye, és akkor még el kellene rakni valahogy a síbakancsokat, a sisakokat, a botokat és a léceket is. Egy négyfős családnál ez már elég jó mennyiség tud lenni, szóval logikusan végiggondolva az volna a legkényelmesebb  megoldás, ha legalább a felszerelés nagyobb darabjait kint bérelhetné. Akkor lehet, hogy még levegőt is kap a saját autójában.

Ausztriában a legtöbb nagy sípálya mellett megtalálja az Intersport síkölcsönzőjét, amit kifejezetten ajánlunk azoknak a családoknak, ahol egy vagy több tíz év alatti gyerek van. Amennyiben ugyanis a szülők innen bérlik a sílécet és a bakancsot, a tíz év alatti gyerekeik ingyen kapják a teljes felszerelést. Egy sima síléc és átlag síbakancs összesen 29 euróért bérelhető, ez naponta körülbelül 9000 forint, ami nem is olyan vészes – a probléma csak az, hogy kevesen mennek egy napra síelni Ausztriába. Az egyhetes bérleti díj már nem ilyen alacsony, össszesen 130 euró, vagyis egy főnek közel 40 ezer forint.

Szlovákiában a Jasná síközpont egyik síkölcsönzőjét néztük meg: itt egy fő részére a teljes felszerelés egész heti bérleti díja 105 euró, azaz valamivel több mint 32 ezer forint. Az árak persze egyenes arányban állnak azzal, mennyire menő helyre megy síelni, szóval igen, Svájc vagy Franciaország trendi síparadicsomaiban drágábban bérelhet sífelszerelést. Most pedig akkor nézzük meg azt, hogy egy átlagos síelőnek megéri-e itthonról vinni a felszerelést.

shutterstock 146514509

Síkölcsönzés itthon

Szerencsére a legtöbb helyen nem számolják fel a kölcsönzés és a visszavitel napját, ami elég áldásos, különösen a városligeti műjég korcsolyabérletét ismerve, ahol öt perc után is ránkverik a késedelmi díjat. Sífelszerelést kölcsönözni tehát egészen normális feltételekkel lehet, ráadásul ha egy hétre viszi a cuccokat, olcsóbban megússza. A Sí-Ker kölcsönzőben például egy hétre 14 300 forintért bérelhet sícipőt és egy normál lécet, de ehhez azért kalkulálja még hozzá a síboxot is, ami 7 napra 7000 forint többletet jelent. Összesen tehát egy személynek közel ugyanannyiba kerül, mintha külföldön a sípályán bérelné.

Van, ahol még kedvezményt is adnak, ha egyszerre bérel síbakancsot és sílécet: a Skilandnál például egy átlagos minőségű felszerelés egy hétre 12 500 forintért lehet az öné. A tetőboxot mindig kalkulálja bele az árba, ami itt 13 500 forintba kerül egy hétre (ideiglenes kiadás a plusz 20 ezer forintos kaució, amit persze visszakap, amikor visszavitte a holmit). Létezik non-stop működő síkölcsönző is, onnan 13 800 forintért kölcsönözhet egy teljes szettet felnőtt részére, és itt sínadrágot- és kabátot is bérelhet. Ha nem finnyás, ráadásul először megy síelni, talán érdemes emellett dönteni, mielőtt egy rakat pénzt költene olyan ruhadarabokra, amiket aztán később úgysem hord majd. Egy 540 literes síboxot egy hétre 10 500 forintért vihet el innen, de választhat mágneses síléctartót, amiért 3500 forintot kérnek egy egész hétre. Sőt, olyan hely is akad, ahol a teljes sífelszerelés árában már benne foglaltatik a sisak bérleti díja is, így egy hétre 13 000 forintért kölcsönzhet egy komplett szettet. Persze ugyanitt síruhát is bérelhet, a tetőboxot pedig 10 000 forintért adják egy hétre.

És hogy mi éri meg?

A táblázatból kiderül, hogy bár néhány ezer forintot megspórolhat, ha egy városi kölcsönzőből szerzi meg a sífelszerelést, esetleg a nadrágot, kabátot (bónusz, hogy még rugalmasak is), összességében azért az a helyzet, hogy nem jár jobban így. Ugyanis ha belekalkulálja a tetőboxos szívást, és a többletsúllyal együtt járó megnövekedett benzinfogyasztást, gyakorlatilag ugyanannyira jön ki, mintha a jóval nyugisabb, kényelmesebb és egyszerűbb pályás bérlést választja. Főleg, ha él azzal a lehetőséggel, hogy jó előre online lefoglalja a felszerelést, így aztán tényleg lesz min feszülni. 

   Sípálya belföldön Sípálya külföldön  Kölcsönző itthon (+ tetőbox)
Egy nap kölcsönzés (teljes felszerelés 1 főre) 2000 - 7000 forint 7600 - 9000 forint 4000 - 4500 forint + tetőbox         (2400 - 4000 forint) 
Egy hét kölcsönzés (teljes felszerelés 1 főre) 14 000 -
22 500 forint
32 000 -
40 000 forint
10 500 - 13 000 forint + tetőbox
(10 000 - 13 000 forint)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek