Így tud pénzt szerezni a kacatjaiból!

Ön hova teszi a kacatjait? Kiviszi a PECSA-ba évente kétszer, majd amikor rájön, hogy a cucc háromnegyede megmaradt, akkor sírógörcsöt kap, és hazamegy? Netalántán rásózza a barátnőire, akik cserébe egy másik ugyanolyan, kacattal teli dobozzal állítanak be? Szóba jön még a garázsvásár is, amely kezd lecsengeni, ráadásul hosszú előkészületeket igényel, és az eredmény nem mindig az, mint amit várunk? Netalántán van olyan jó fej, és leviszi a maradékot az adományboltba? 

Bolhapiac a Pecsa előtt
Bolhapiac a Pecsa előttHernádi Levente Haralamposz

Szerencsére már kitalálták a közösségi bolhapiac intézményét, ahová vevőként és eladóként is lehet menni. A dolog lényege a következő: az ember a boltban bérel egy polcot, vagy vállfákat megadott időre, amiért bérleti díjat fizet. Cserébe a termék eladása után övé lesz a bevétel.

A Garmada a XIII. kerületi Hun utcában található, és az árak attól függnek, hogy milyen polcon helyezné el az árut. Egy komplett elárusítóhely 7500 Ft egy hétre, de egy vitrinpolcot már 2000-ért is megkap, nem is beszélve a vállfa 300 Ft-os díjáról. A boltban jelenleg épp 54 eladó 4861 féle terméke található meg,

A másik hasonló vállalkozás a Bolhapalota, amely a Ferenciek terén van. Az Irányi utcából megközelíthető boltban egy 120 cm-es bolthely 2000 Ft, a vitrinben egy polcot 1200 forintért kap meg, a vállfa ugyanúgy 300 Ft, mint a Garmadában. A hely annyiban különbözik a másiktól, hogy ha valaki kedvet érez, szombatonként árulhat, vagy akár cseveghet az üzletben, ezért 4900 Ft-ot kell kifizetni. Persze gondolnak az éhező festőkre és grafikusokra is, ők 900 forintért kapnak négy hétre egy szöget.

Bolhapalota
Bolhapalota

Szabó Áron, az üzlet tulajdonosa Németországban nőtt fel, onnan hozta az ötletet, hogy jó volna egy hasonló kezdeményezés itthon is. A 2011-ben nyitott üzlet nemrég költözött új helyre, és bár meglepő módon csak 500 méter a két hely közti távolság, ez megzavarta a vásárlókat, azóta még nem állt vissza a forgalom. Náluk sok a törzseladó és vevő, de a bolt elhelyezkedése miatt a vevők 50 százaléka turista. Szerencsére Szabónak nem ebből kell megélnie, de saját bevallása szerint az üzlet nagyjából azért kitermeli a költségeit.  A jó helyekre általában túljelentkezés van, főleg a karácsonyi szezon, és az augusztus dobja meg a forgalmat. A hely különlegessége, hogy igyekeznek a kézműveseknek, iparművészeknek is helyet adni, jelelnleg nagyjából 10 iparművész veszi igénybe a boltot.

Az Eleven Garázsvásár a XI. kerületi Eleven Centerben van. Itt az árak a következőképp alakulnak: vitrin 4000FT/hét, falipolc 1500-3000 Ft/hét, de lehet színes polcot is választani.Az Elevenben - pont a hétvégén - tartottak árverést is: itt a 3 részes Szász Endre-féle Hollóházi porcelán szett (á 30000 Ft), a kézzel készített hajgumicsomagig (2500 Ft/5 db) minden volt, a legizgalmasabb talán a mini alkohol gyűjtemény (több, mint 60 db) volt, melynek a kikiálltási ára 10.000 Ft-ról indult. 

Szerencsére nem csak Budapesten vannak ilyen boltok, Győrben a Polc Placc várja az eladókat és a vevőket. Itt hetente 1000-2000 Ft a tarifa, a vállfa darabja 250 forintért bérelhető. A Polcban szintén várják az alkotókat, a gyűrűktől a táskákig, és a gyönyörű horgolt nyakbavalókig találhat magának valami apróságot, aki nem épp szabadulni akar a holmijától. 

Balatonalmádiban viszont sajnos nem ment az üzlet: a novemberben nyitott bolhapiac január elején bezárt.

Tud még hasonló bolhapiacokról? Facebook-oldalunkon kommentben elárulhatja!

Oszd meg másokkal is!
Mustra