Házikölnitől kevésbé lesz büdös Húsvétkor

Sok nő inkább elbujdokol a világ elől, csak hogy ne kelljen az egymásra fújt pacsuliktól és parfümöktől bűzölögve töltenie a Húsvétot. Adunk pár tippet, hogyan tud felkészülni, hogy idén ne csak egy rossz emlék legyen a tavasz köszöntése, és akár bátran otthon is maradhat, várva az ilyenkor elmaradhatatlan férfilátogatókat.

stockfresh 672674 spa sizeM

Gyerekkoromban jópofa dolognak tartottam, hogy Húsvét idején az iskolában berzselt tojást készítettünk, és kis égetett gyurmakosárkát is a csokitojásoknak. Aztán vártuk a szomszédokat, hogy jöjjenek locsolkodni. Akkor még egyáltalán nem zavart az olcsó pacsuli szaga, hiszen az akkor menő parfümök - a Vanderbilt, a 4711 és társaik - csak kis mértékben tértek el a büdös, locsolkodós pacsuliktól. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, a bóvli illatosítók kezdtek kikopni a divatból, ahogyan a húsvéti locsolkodás szabályai is változtak.

Mára a férfiak ki lettek okítva, hogy már egyáltalán nem menő a hiperekben kapható nyuszis meg csibés kölnicske, és elkezdték elcsenni a mama, élettárs, barátnő parfümjeit locsolkodás céljára. Ami szintén nem az igazi senkinek: a barátnő nem örül, ha a méregdrága Tom Fordja, vagy egy különkiadásos Chanelje esik áldozatul, a meglocsoltaknak meg kábé mindegy, hogy több tízezres parfüm vagy pacsuli van-e rajtuk, a harmadik illat után mindenképp felkavaró az összhatás. Viszont mindenkinek jó megoldás, ha mi magunk adjuk oda a nem annyira féltett, de még elviselhető tartalék kölninket, amivel aztán meglocsolhat bennünket. Ha nincs ilyenünk, készítsünk erre a célra olyan illatú, természetes alapanyagú locsolókölnit, amit szívesen viselünk magunkon pár órán keresztül.

Az otthon előállítható kölni lényege: 50 ml kölni elkészítéséhez némi alkoholhoz és vízhez kb. 50 csepp természetes illóolajat kell adni, összekeverni, és már kész is. Amire szükség lesz:

  1. műanyag flakon,
  2. alkohol (bármelyik gyógyszertárban kapható),
  3. víz,
  4. illóolajok.

Az egész nem kerül többe 3-400 forintnál, és húsvét után akár légfrissítőként is használhatja.

Íme a receptek:

Citrus illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 15 csepp citrom olaj, 10 csepp bergamott olaj, 10 csepp neroli olaj, 5 csepp grapefruit olaj, 5 csepp citromfű olaj, 4 csepp benzoé gyanta, 2 csepp cérdrus olaj.

Keleties illat

30 ml alkohol, 5 ml víz, 15 ml rózsavíz, 9 csepp citrom olaj, 6 csepp neroli olaj, 5 csepp mandarin olaj, 9 csepp pálmarózsa olaj, 10 csepp szantál olaj.

Natúr illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 25 csepp citromfű olaj, 25 csepp teafa olaj.

Frissítő illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 9 csepp citrom olaj, 10 csepp borsmenta olaj, 5 csepp eukaliptusz olaj, 5 csepp narancs olaj, 10 csepp geránium olaj, 5 csepp mandarin olaj,  6 csepp cédrus olaj.

Nyugtató illat

30 ml alkohol, 20 ml víz, 7 csepp levendula olaj, 10 csepp citromfű olaj, 6 csepp ilang-ilang olaj, 5 csepp kamillaolaj, 10 csepp szantál olaj, 4 csepp cédrusfa olaj, 4 csepp rózsaolaj, 4 csepp geránium olaj.

Jobb a természetes kölni, mint a Krásznájá Moszkva

stockfresh 1250298 spa-still-life sizeM

„A természetes illóolajok gyógyítanak, ápolnak, illatosítanak, és még a hangulatunkra is jó hatással vannak. Az illóolajok mindegyike antibakteriális hatású, valamint csökkentik a gombák és a vírusok számát is a levegőben. Felvidítanak, megnyugtatnak, szabályozzák a vérnyomásunkat és felfrissítik a levegőt. A modern gyári parfümök illatainak kialakításához leggyakrabban az illóolajok bizonyos komponenseit alkalmazzák. A kutatások során azonban arra a meglepő következtetésre figyeltek fel az illatokkal foglalkozó szakemberek, hogy – noha a természetes illóolajok magukban nagyon ritkán allergének – egyes komponenseik komoly allergiás tüneteket okozhatnak. A bergamottolaj tehát csodás fertőtlenítő, nyugtató hatású anyag, de ha az egyik fő komponense, a linalool a parfümünkbe kerül, bizony komoly problémákat is okozhat. Tehát, lehetőség szerint válogassuk meg, hogy mi mindent alkalmazunk, és az illatosítónkba csak természetes illóolajat használjunk. Linalool az összes citrusolajban sőt még a levendulában is megtalálható, de előfordul, hogy külön tesznek még az illóolajokba kémiai úton előállítottat az erősebb illat eléréséért. Ezért ha teheti, csak 100 százalékos olajat vásároljon, ugyanis a természetes linalool nem allergén. A kölni egy gyűjtőfogalom: mindenféle illatosító anyag belefér, ami illatosításra, frissítésre szolgáló alkoholos oldat" - mondta el a Díványnak dr. Torma Viktória, vegyész-házikozmetikus.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek