A vízibivaly szalámi kilója 5190, a mangalica-szarvas füstölt kolbász pedig 3460 forintba kerül

Zanza!

Szürkemarha szalámi, szarvas sonka, egri bikavérben érlelt diós sajt, rózsaszirmos csokoládé és málnabor. Rengeteg ilyen, kifejezetten magyar termelői specialitást kínál két budapesti üzlet.

A Kézműves Magyar Ízek (KMI) a napokban nyitotta meg első márkaboltját Budán, a 3. kerületben. Az üzletben hatvanöt magyar termelő termékeit árusítják. A kínálatban van többek között diós-áfonyás orda, faszenes tufapincében érlelt sajt, tökmagos krémsajt; vízibivaly szalámi, mangalica- és szarvashúsból készült füstölt kolbász; rózsaszirom lekvár, homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár; havasi málnaméz; ibolya-, jázmin- vagy rózsaszirmos csokoládé, és még sok más érdekesség.

Mindent a szemnek, mindent a szájnak!

Megéri elmenni a boltba, mert a legtöbb termék a helyszínen megkóstolható. Ezt a népszerűsítési formát még csak mostanában fedezték fel hazánk gourmet boltjai, holott ez valóban klassz dolog. Mikor új portékával ismerkedik az ember, nem kell kizárólag a szemére, illetve orrára hivatkoznia a vásárlásnál. Ezért jár egy jó pont!

Kipróbáltam párat a kolbászok és sajtok közül. Szeretem a különleges, de még inkább a jó magyaros ízeket, de valahogy ezek mégsem okoztak akkora élményt, mint amire számítottam. A húsok nem voltak elég fűszeresek és a választék egyelőre elég kicsi. A felhozatalból nekem nagyon hiányzott a libakolbász, bár az üzlet egyik munkatársa szerint egy-két hónapon belül már kapható lesz. Furcsa módon a legkommerszebb kolbász volt a legízletesebb, a Klement melynek kilója 2605 forint. A legolcsóbb a lókolbász 1820-ért, a legdrágább a vízibivaly szalámi, aminek kilója 5760 forintba kerül.

A sajtok jóízűek, de sajnos elég húzós áron adják ezeket is. Nagy sajtimádó lévén mindet szerettem, nagyon finom a diós gomolya (kilója 3990); a füstölt kecskesajt (5340,- Ft/kg) és a parenyica (4270,- Ft/kg) . A legolcsóbb a tehéntejből készült faszenes sajt 2990-ért, a legdrágább a rókagombás parmezán jellegű 5870 forint/kg áron.

A mézek is nagyon klasszak, de én termelői mézből még nem ettem rosszat. Az áruk egészen jó, 1 kiló vegyes virágméz már 1800 forinttól kapható.

Természetesen a polcokon helyet kaptak még a nagyszerű magyar borok (bár a kedvenc „sajtos” borom, a Thummerer Tréfli szintén nem kapható még), és pár fajta pálinka. A borok ára 1000-3600 forint között van.

Hiányoltam még az oly' régóta áhítozott igazi forró, illatos, ropogós kiflit, amilyet régen lehetett kapni. Az igazi ízluxust ugyanis az jelentené, ha ezeket a gourmet készítményeket jó minőségű pékáruval lehetne fogyasztani.

Rokonlelkek

A 3. kerületben lehet valami nagyon hazafias, mert a Szentendrei út vége felé (tömegközlekedéssel 15-20, autóval 5-8 percre), a Csillagvár Bevásárló központban már van egy rendkívül hasonló bolt, a Magyar Ízek Háza. Úgy hirdetik magukat weboldalukon, mint "Budapest első hungaricum élelmiszer boltja", így kíváncsi voltam, hogy miket árulnak és mennyiért.

A Magyar Ízek Háza nagyon jól felszerelt üzlet, kétszázötven beszállítóval. Ezek 80 százaléka manufakturális terméket állít elő, a termékek maradék 20 százaléka pedig olyan nagyobb beszállítóktól érkezik, mint például a Szerencsi Csokoládégyár.

Kínálatukban többek között olyan ínyencségekhez juthatnak hozzá, mint a csípős libakolbász, bükkfán füstölt mangalica kenőmájas, szürkemarha és bivaly szalámi, szarvas sonka; balatoni harcsamáj pástétom; túró illetve vaj; tihanyi levendulás csokoládé; csopaki levendula szörp; bordzsem és az eperfahordóban érlelt pálinka. Náluk a legolcsóbb kolbász 1990, a legdrágább 5190 forint/kg. A sajtok ára szintén 1990 forintnál kezdődik, a legdrágább kecskesajt pedig 3159 forint//kg.

Féláron, de nem azért mert lejárt a szavatossága

Minden hónapban két terméknek csökkentik az árát, az egyiknek 40, a másiknak 20%-al. így akár majdnem féláron is beszerezhető egy prémium kategóriás termék. Az akció mindig idomul a szezonhoz: ősszel és télen kolbászok-szalámik, nyáron inkább a könnyű (például halból készült) termékeket és joghurtokat adják kedvezményesen.

Novemberben kezdődik a  karácsony

A karácsonyi vásár november közepétől indul be, ilyenkor itt is folyamatos kóstoltatások zajlanak. Ígérik, lesz ünnepi hangulat, magyar kézműves szaloncukor, és kérésre szívesen segítenek a karácsonyi menü összeállításában, amihez rengeteg különleges magyar hozzávalót be tudnak szerezni.

Egyelőre a Magyar Ízek Háza a nyertes,

mert nagyobb a választéka, és a legtöbb terméke olcsóbb, mint vetélytársánál.

Azonban ne felejtsük el azt sem, hogy a Kézműves Magyar Ízek csak egy hete nyitotta meg márkaboltját, ezért még ott minden képlékeny és az árukészlet is kialakulóban van. Jövőre visszatérünk és megnézzük, hogy sikerült-e felzárkóznia versenytársához.

Sokat költünk kajára

Ami viszont már most is biztos, hogy évente 549 800 000 000 forintot költ a magyar kulináris élvezetekre.

„Éves szinten 40 000 000 kg csokoládét, 5 000 000 kg mézet, 1 600 000 000 liter tejterméket, 330 000 000 liter bort, 14 000 000 kg sonkát 6 500 000 liter pálinkát fogyasztunk. Ha mindezt magyar termelőktől vásárolnánk, több százmilliárd forintot hagynánk a magyar gazdaságban. Egy év alatt 549 800 000 000 forintról döntünk, amikor belépünk a boltba”  - olvasható a Chef & Pincér vendéglátóipar szaklap oldalán.

Jóllehet arról nem szól a fáma, hogy ha a termelők több támogatást élvezhetnének, mi is olcsóbban megvehetnénk termékeiket és minden esetben garantált minőséget kapnánk. Addig is, én mindenből azt fogom megvenni ami guszta és finom – akár magyar, akár nem.

Blogmustra