Mit kapsz 1500 forintért a vásárban?

Fonalból készült pulit 1500-ért, similabdát pedig már 500 forintért kaphatunk a Vörösmarty téren. Az 1500 forint körüli árfekvésben talán még a kesztyűbábok és a bögrék jöhetnek szóba, de az utóbbi snassz ajándék. Nincs még egy olyan ellentmondásos és mégis szeretnivaló jelenség, mint a karácsonyi vásár. Sorozatunkban nyakunkba vesszük a várost, hogy felmérjük, milyen kínálat és hangulat vár minket az idei felhozatalban. Első állomás: a Vörösmarty tér.

Ahogy egyre fagyosabbra fordul az idő, a téli sportokon kívül talán csak a karácsonyi vásárok képesek arra sarkallni az embert, hogy szabadidejében önszántából tartózkodjon huzamosabb ideig a szabad levegőn. Ebben természetesen sok minden közrejátszik – a legvonzóbb elemek között találjuk a forralt bort és a sültkolbászt –, sorozatunkban mi ezúttal az árufelhozatalt és a hangulatot vizsgáljuk.

Vörösmarty tér: a biztos pont

Körutunk első állomása nem is lehetne más, mint „a vásárok vására” – már ami a fővárost illeti –, a Vörösmarty téren hagyományosan megrendezett Budapesti Karácsonyi Vásár. A hírek szerint rengeteg külföldi kifejezetten emiatt látogat el a fővárosba, és több erre szakosodott fórum is beválogatta az általa legjobbnak ítélt karácsonyi rendezvénysorozatok közé. (Ilyen például a Travel&Leisure magazin, amely 2006-ban a 10 legjobb ilyen jellegű eseménysorozat közé sorolta.)

A külföldiek nagyarányú jelenléte egyébként ottjártunkkor is erőteljesen érezhető volt, több árus is úgy nyilatkozott, hogy december elején még ők fektetnek be inkább a vásárlásba. A magyarok is szívesen tartanak előzetes portyát, hogy a fizetés megérkeztével célirányosan vehessék meg a korábban kiszemelt ajándéktárgyakat.

Ékszer- és kerámiatúlsúly

A Vörösmarty tér amellett, hogy igencsak dekoratív – és ebből kifolyólag látványosságnak sem utolsó –, természetesen a lehető összes portékát felvonultatja. Dicséretes az az előzetes szelekció, amelynek köszönhetően az igazán igényes, kézzel készített magyar termékek mellett itt véletlenül sem rúghat labdába a gagyi import. Ránézésre a legnagyobb arányban az ékszerek és a kerámiák képviseltetik magukat: nagyrészük meglehetősen borsos áron kapható, ám ha az ember elég kitartóan keres, azért itt-ott rálelhet egy-egy olcsóbb darabra is.

A 22 karátos arannyal készült, Klimt női figuráival díszített üvegmedál például közel 5000 forint, üvegfülbevalókat viszont már 1200-1800 forintért, fülbevaló+nyaklánc-kombinációkat pedig már akár 2400-3200 forintért is találhatunk.

A szappan és gyertya persze most is igen népszerű, kérdés, hogy meddig működnek még értelmes ajándékként. (Szerintünk már nem sokáig.)

Mit kapok 1000 forintért?

1000-1500 forint alatt egyébként kevés dolgot találni, de nem lehetetlen. Ebbe a kategóriába tartoznak például a meggymaggal töltött, melegíthető/hűthető biobabzsák-figurák, amelyek remekül használhatók láz, has-, fül- és fogfájás, húzódás és zúzódás esetén. Ezek mérettől függően 1000-1600 forintba kerülnek, a félkilós párna viszont már 1800 forint.

Fonalból készült pulit 1500-ért, similabdát pedig már 500 forintért kaphatunk. Az 1500 forint körüli árfekvésben talán még a kesztyűbábok és a bögrék jöhetnek szóba, de az utóbbi annyira snassz ajándék – bármilyen alkalomról legyen is szó –, hogy ezt nem igazán javasoljuk senkinek.

Kerámiafronton egyébként az almasütő (3500-4000 Ft) az egyik legnagyobb sláger, amely gyakorlatilag az aromaházak mechanizmusát követi. Az alul elhelyezett mécses egy röpke félóra alatt kellemesen átsüti a felső tartórészbe helyezett almát, ami fahéjas cukorral igazán ínyenc csemege. (Persze abba is belegondoltunk, hogy ennek valószínűleg csak az veszi hasznát, akinek nincs sütője – másként akár egy egész tepsivel is tud magának almát sütni, ha akar.)

Mézeskalács és csomagolt édesség

Természetesen idén is elengedhetetlen tartozéka a vásárnak a mézeskalács. A kisebb darabokat 150-500 forintért vesztegetik, a legkülönlegesebb példányokat pedig kétségtelenül a békéscsabai Kádár Manni készíti: nem csak finomak, de vizuális értelemben is egészen különleges élményt jelentenek.

Az előre csomagolt édességeket egyébként helyenként szemérmetlenül drágán adják, fél kiló bejgli például 1100 (!) forint, 200 gramm szilvalekváros mézespuszedli pedig 400. Akad, aki nagyon leleményesen már előre bekészített a lusta vevő számára egy vendégtálat: egy üvegtálon jópár csokis mézeskalács sorakozik, a kedves vevőnek pedig nem kell mást tennie, mint hazavinni, és a megfelelő pillanatban – a vendégek érkezésekor – szépen kicsomagolni. (Aztán meg azt hazudni, hogy ő csinálta. Na jó, azt azért mégsem.)

A kéz és a gyerek nagy úr

A legdrágább portékák között meg kell említenünk az aranyáron kínált – és kétségtelenül gyönyörű – bőrkesztyűket, amelyeknek az ára 9000 forinttól gyakorlatilag 20 ezerig terjed. Szarvas-, mocsári disznó- (állítólag a mocsártól olyan finom puha), vagy éppen báránybőr: a választék hihetetlenül nagy – és hihetetlenül drága. Persze mit panaszkodik a magunkfajta, ha nem tetszik valami, nem kell megvenni. A gyöngyházékszerek mellett még a játékok körében találtunk ilyen borsos árakat: a fából készült hintaló 10-11 ezret kóstál, Mr. Bean játékmackójának hű mása pedig közel 7000 forint.

Utóbbi viszont olyan igényesen van elkészítve, hogy az ember erősen elgondolkodik: a minőség bizony olykor valóban megéri a pénz(é)t. A Maciművek bódéjában ráadásképp olyan kedvencek pontos másolataival is találkozhatunk, mint például Misi, a mókus, vagy éppen Mirr-Murr: olyanok, mint aki mindjárt megszólal.

A lakodalom drága mulatság

A vásár feltehetően legdrágább portékáját azonban kétségtelenül annak a hatalmas lakodalmas fazéknak a személyében ismerhettük meg, amely 95 ezer magyar forintért várta gazdáját, ami – valljuk be – igazán jutányos.

A Vörösmarty teret tehát nem annyira az árai, sokkal inkább a hangulata miatt szeretjük: mert legyen bár hó, fagy és jég, a zord időjárást és tumultust feledteti velünk a karácsony előtti pezsgés, a forraltbor- és sültillattól terhes levegő, az ellenőrzötten minőségi portékák és a remény, hogy csak találunk mégis valami használhatót a kínálatban – ha már itt vagyunk.

A karácsonyi vásárok gasztronómiai vonatkozásairól külön cikkben ejtünk szót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek