A legtutibb zenék karácsonyra

Olvasási idő kb. 3 perc

A helyzet nem könnyű, de nem is reménytelen. Zenét adni karácsonyra jó ötlet, ha nem ragadunk le az ilyenkor szinte már hagyományos módon évről évre leporolt, és piacra vetett - best of musicalslágerek, The Beatles, Elvis, Michael Jackson stb. - válogatáslemezeknél, és célzottan választunk szeretteink számára úgy, hogy az máskor is örömet tudjon okozni. A Dívány szubjektív zenei ajánlata az ünnepekre. Is.

Karácsonyi zenét ajándékba adni az ünnepekre legalább annyi értelme van, mint a szeretet ünnepére adott fenyődísznek. Semmi. Takarítás/díszítés/sütés közben remek aláfestő zene lehet, de ajándékbontásnál már kimondottan zavaró. Ha az otthoni készülődéshez szeretnénk hangulatos, de kevésbé giccses háttérzenét, akkor a www.lushlifeproject.com oldalon, december első hetétől találunk meghallgatható formában remek jazzy lounge- al átitatott karácsonyi mixeket. És hogy mit adjunk karácsonyra?

Sting, philadelphiai szimfonikusokkal megtámogatott albuma a Symphonicities nem csak az ünnepekre lehet jó választás. Gordon Sumner fúvósokkal vonósokkal áthangszerelt életművének keresztmetszete Police és Sting rajongók számára telitalálat, de azoknál is sikeres lehet, akik az otthoni nyugodt zenehallgatás hívei.

Idén ünnepelte 15. születésnapját a hazai alternatív egyetemista réteg egyik megkerülhetetlen zenekara, a brit gitárpopban utazó Heaven Street Seven. Az A38 állóhajón nemrégiben duplán is teltházat produkáló HS7 Dunabeat című jubileumi válogatásának első fele a mindenki által ismert emerkettős slágerekkel lett telepakolva, a retró borítós dupla válogatásalbum második korongján idáig nem hallott extra demókat, kiadatlan, és egyéb extra dalokat is találunk.

James Blunt Some Kind Of Trouble című lemezének, a rádiók által rongyossá játszottStay The Night című slágere az egyik garancia arra, hogy a Brit Hadsereg egykori századosa jó választás lehet azok számára, akiknek az igényes popzene nem a VIVA televíziónál kezdődik.

Formátum szempontjából Ákos Szindbád Turné 2010 címmel kiadott dupla dvd-je kilóghat a felsorolásból, de megkerülhetetlen darabja a hazai kínálatnak. Az Ákos dvd-kre jellemző korrekt tartalommennyiség mellett az extrák is figyelmet érdemelnek. A turnén látható háttérvetítés külön képsávban (lásd még Depeche Mode Exiter Tour dvd) már megszokott dolog a rajongók számára, duett a tankcsapdás Lukáccsal, és a Magna Cum Laudés Mező Misivel és némi kitartó keresgélés után a kiadványon találunk rejtett extraként két, korábban az Uránia moziban rögzített bónusz felvételt.

Alicia Moore, ismertebb nevén Pink ősszel kiadott válogatása - Greatest Hits...So Far!!!- stabil slágereket tartalmaz, a korai időktől, a Trafalgar téri közösen éneklős mobilszolgáltatós flashmobig mindent, ami a zenei újságírók által előszeretettel vadócnak titulált énekesnő eddigi pályafutását jellemzi, bónuszként dvd extra koncertfelvételekkel, és az összes hivatalos klippel.

Elsőre csalódás lehet a Budapest Bár, Zene című dolgozata azok számára, akik az eddig megszokott Németh Jucis, Kiss Tibis slágeres vonalat várják a Farkas Róbert által életre keltett projekt harmadik lemezétől. Sikertörténetek visszatérő vonása, hogy a harmadik albumra az alkotók – szembemenve a biztos recepttel- inkább a saját kedvük szerint alkotnak. Így történt ez a Budapest Bár esetében is. A dupla albumon olyan nevek örömzenélnek mint Frenk, Szakcsi Lakatos Béla, vagy Ferenczi György. Kevesebb ének, jóval több instrumentális darab, latin, és jazz sztenderdek jellemzik a repertoárt, Haydn. Gerswin, és Oscar Peterson feldolgozásokkal, jazz és latinzene kedvelőknek ideális ajándék.

Szerző: Tresó Tibor

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek