Fenntartható indiai öko-karácsony, sok fénnyel

Az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete üdvözölte az egybegyűlteket, ahogy Dusicza Ferenc az RTL klub lelkésze is jókívánságait dobta a közösbe. Pazar vega lakoma és autentikus művészet. Dívali díszvacsorán jártunk és kiderítettük, az indiaiak hogyan ünnepelik a karácsonyt.

A karácsony 3 napos, a hanuka 8 napig tart, a Kártikka pedig egy igen kedvező, sok áldást hozó időszak, amely október végétõl november végéig tart, így az egyik leghosszabban elnyúló ünnep. A Dívali a hindu újév ünnepe, ennek a hónapnak a csúcspontja.

Korábban már dívaliztunk, és már akkor éreztük, hogy a következőre is érdemes lenne bejelentkezni. Az Iparművészeti Múzeum keleti pompát idéző architektúráját még tökéletesebbé tette a falakat megvilágító vörös derengés és a több száz mécses, melyek az aulában meleg fénnyel töltötték fel a teret.

Egy pillanatra azt érzed, Indiában vagy

A látogató egy pillanatra valóban el tudta hinni, hogy Indiában van. Ehhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy az esemény házigazdái, a Krisna Tudatú hívők tradicionális viseletben fogadták a vendégeket. Sokan azért jönnek el a rendezvényeikre, mert talán ők állítják össze a leggusztusosabb sajtó anyagokat, kiválóan kommunikálják eseményeiket és minden megmozdulásuk üdvös és közhasznú, legyen szó az ingyen ételosztásról vagy az önfenntartó Krisna-völgyről.

A dívali, a mécsesfüzérek, a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. A dívali e meghitt ünnepén Isten inkarnációjának, az Úr Rámacsandrának győzelmét ünneplik a hívek Rávana démon felett, valamint az azt követő hazatérését, melynek útja mécsesek sorával volt kivilágítva. Dívali a hindu újesztendő napja is egyben. A mérsékelt égövön októberben elfogy a Nap ereje. Nedves, párás, ködös reggelekre szeles napok jönnek. Terjeszkedik a sötétség, s kicsit ilyenkor talán a félelem, a tudatlanság, az aggodalom is. Természeti népeknél a fakuló Nap erejét a szobába vitték, lángba zárták és tavaszig őrizték. A családi tűzhely képviselte erejét minden egyes sütés-főzéskor. Fontos gondolat az alkalomra, hogy a közelgő szeretet ünnepén ne csak azokat szeressük, akiket ismerünk.

Minden időben megvédik a jó embereket a gonosz erőktől

Megkérdeztük, hogy a Krisna Tudatú hívek tartanak-e karácsonyt: „Alapvetően minden kultúra a saját ünnepét üli ilyenkor, én például keresztény családból származom, így megtartom a szüleimmel a karácsonyt, még karácsonyfát is állítunk. A Krisna-hívők is tisztelik Jézust, hasonlóan más vallásalapítokhoz, és akármilyen kultúráról legyen szó, a karácsonyi időszak a családi összetartozás ünnepe. A dívalinak van egy konkrét napja, de az időpontja vándorol a naptárban, ami már korábban volt, de a rendezvényt most sikerült megtartanunk” – meséli Fodor Kata Krisna Tudatú kommunikációs referens.

Hogy meddig lehet ünnepelni, az fakultatív, de semmi esetre sem szabad túllépni azt az általános szabályt, miszerint meddig illik boldog szülinapot kívánni. A díszvacsora előtt Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete mondott beszédet: „Kedves magyar barátaim! Ez az alkalom a bőség ünnepe. Krisna minden időben visszaállítja a rendet és megvédi a jó embereket a gonosz erőktől. Mindannyian részei vagyunk a mindenható Istenségnek, de a testünkben vannak olyan rossz energiák, amik nem a jó irányba mozdítanak el minket. Ezért, hogy visszatérjünk a Dharma útjára, zabolázott érzelmekre, bölcsességre és önuralomra van szükség. Az ünnep az emberi megvilágosodás szimbóluma is. Ezen a helyen otthon érzem magam, ennek a kellemes belső térnek Rajasthan-i stílusú hangulata miatt."

A lelkész egyenesen Indiából érkezett

Dusicza Ferenc, az RTL klub lelkésze, köszöntőjében elmondta, hogy 10 éve volt utoljára dívali ünnepségen, de folyamatosan tartja a kapcsolatot a Krisna Tudatú hívekkel: „Református lelkészként Áldást és békességet! kívánok mindenkinek, aki ma itt van. Barátként, ismerősként jöttem ma el ide. Megdöbbentő, hogy mennyi párhuzam van az egyes vallások között, ilyen a Krisna hit is. Sokszor voltak vendégeim a műsoromban és lassan már mindkét nevüket megtanulom. Amikor a városban látom, hogy osztogatják az ingyen - de nem olcsó – ételüket, megmelegszik a szívem. Láttam, hogy az önzetlen szeretet milyen örömet okoz a rászorulóknak.” Sivarama Szvámí (Létai Péter), MKTHK vezető lelkésze egyenesen a repülőtérről érkezett ide, ugyanis Indiában járt.

Elmesélte a dívali lényegét és rövid tanítást is adott: „Nem a test vagyunk, de akkor ki vagyok én? Előbb-utóbb minden ember felteszi ezt a kérdést. A Lélek vagyunk, örök és változatlan. A fő kötelességünk ebben a világban, hogy megismerjük magunkat.” Hosszú Zoltán az Öko-völgy Alapítvány elnöke életbevágó kérdésekre hívta fel a figyelmet: „Az ember a természetet nem kihasználja, hanem használja. Azért foglalkozunk a fenntarthatósággal, mert a jövőre nézve nincs más alternatíva. A fenntarthatóság gazdasági, társadalmi és környezeti változást hoz. Magyarországon 13 öko-falu kezdeményezés van. Krisna-völgyben mindhárom összetartó feltétel (gazdasági, társadalmi, környezeti) egyben van, míg a többi kezdeményezésnél a szellemi, vallási összefüggés nincs jelen. Hacsak 1 héten, 1 napot nem ennénk húst, 7%-al lehetne csökkenteni a világ teljes üvegházhatású gázainak kibocsátását. Nem nagy dolog. Az ember nem csak azért felelős, amit megtesz, de azért is, amit nem tesz meg. Próbáljunk ki valami új dolgot, ami az egész emberiség javára válhat.”

A szent olajjal megtöltött lámpás

Hosszú Zoltán az egyének felelősségvállalását hangsúlyozta és elmondta, hogy az adatok alapján jól látható, hogy Krisna-völgy ökológiai lábnyom-értéke jóval kevesebb, mint az országos és a világ-átlag. A Földnek, vagy egyes területeinek biológiai kapacitását figyelembe véve kiderül, hogy Magyarország és a világ átlaga túllépi az ökoszisztéma nyújtotta kereteket, míg Krisna-völgy megfelel a fenntarthatóság kritériumának. Ezért lehet Krisna-völgyet a fenntartható közösségek egyik mintájaként értelmezni.

Az előadások a művészetnek adták át helyüket, így elmerülhettünk Lendvay József hegedű, és Fuentes Amador Buda zongora játékában. Az ezt követő vegetáriánus vacsorát tradicionális indiai zene festette alá. A menü: kétféle szabzsi; paradicsomos ragu ghíben sült zöldségekkel, házisajt tejszínes, spenótos mártásban; nan (indiai kenyér) jázminrizs; csípős-édes csatni; vada (sült sós csemege). Desszertként pedig sáfrányos édesrizs és kézműves bonbon zárta eme gasztronómiai orgazmust, érzékborzoló kéjmámort. Az est fénypontja a szent olajjal megtöltött lámpásgyújtás volt a színpadon és a rózsaszirommal felszórt asztalok közepén egyaránt. Mindent megtettünk, hogy a szerencsét és a bőséget becsalogassuk ide. Sok adakozás és műfenyő kísérje az idei ünnepeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek