Falra mászol a karácsonyi daloktól? Nem vagy egyedül: mi ezektől akadunk ki

GettyImages-1186549941

Nincsen karácsonyi készülődés karácsonyi zene nélkül. Az unalomig ismételt dalok jóval az ünnep előtt már áradnak a rádiókból, nem is beszélve a bevásárlóközpontokról, ahol – úgy tűnik – megállás nélkül a Last Christmas és társai szólnak. De tényleg a falra mászunk ezektől a daloktól?

Coming out következik a részemről: nyíltan vállalom, hogy szeretem a karácsonyi zenéket. De! Nem novemberben, és nem egész decemberben.

Amikor jólesnek a karácsonyi dalok

Szeretem az ünnepi dallamokat december 23-án ajándékcsomagolás közben hallgatni, ahogyan ezek szólnak 24-én is, miközben a fát díszítjük. Hasonlóan éreznek barátaim is: nem az a baj, hogy ezek az unalomig ismételt dalok léteznek, hanem hogy tényleg csak ezeket játsszák – holott nagyon sok jó karácsonyi zene is van – hosszú heteken keresztül, mindenhol, holott még fel sem készültünk arra, hogy „mindjárt itt a karácsony”.

Te is ezektől a karácsonyi daloktól mászol a falra?
Te is ezektől a karácsonyi daloktól mászol a falra?

Hogy ki melyik dalt rühelli a legjobban, arról hosszú listát lehetne készíteni, de igyekeztünk összeszedni azokat, melyek toplistás helyet érdemelnek. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas videókat is elhelyeztünk a cikkben!

All I Want for Christmas is You

Mariah Carey slágere, az All I Want For Christmas is You kitörölhetetlen eleme a karácsonyi lejátszási listáknak. Az ikonikus popszám 1994-ben jelent meg, és azóta pont úgy nincs nélküle karácsony, ahogy Kevin (Reszkessetek, betörők!) nélkül.

A dal körül viszont idén nyáron egy kisebb fajta botrány alakult ki. A New Orleans-i szövetségi bíróságon benyújtott keresetében Andy Stone legalább 20 millió dolláros kártérítést követel Mariah Carey-től, társszerzőjétől és a Sony Music Entertainmenttől többek között szerzői jogok megsértése és jogtalan eltulajdonítás miatt. A férfi azt állítja, hogy öt évvel korábban társszerzője volt egy ugyanilyen című dalnak.

Az All I Want for Christmas is You című dalt nyugodtan nevezhetjük a karácsonyi dalok Rolls-Royce-ának, hiszen a világ egyik legismertebb ünnepi muzsikája lett.

És az, hogy legalább annyian utálják, mint ahányan nem tudják elképzelni nélküle a karácsonyt, szinte biztos.

Last Christmas

A Last Christmas a Wham! együttes 1984 decemberében megjelent romantikus karácsonyi popdala. Hogy George Michaelt csak ezzel azonosítanánk, szerencsére nem igaz, de tény, hogy a nóta mára örök klasszikussá érett, és az írója, valamint a producere is George volt. 

A Last Christmasnek azóta számos feldolgozása készült, olyan előadóktól, mint Whigfield, Billie Piper, Hilary Duff, a Crazy Frog, az Alcazar, Ariana Grande vagy épp Taylor Swift.

Érdekesség, hogy az együttes minden bevételét, ami a dalból származott, etióp éhezőknek adományozta. Így, amikor kicsit – vagy nagyon – unjuk már ezt a dallamot, gondoljunk arra, hogy legalább jó célt szolgált.

A zene kell karácsony mellé
A zene kell karácsony melléBrasil2 / Getty Images Hungary

Let it snow

A Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! című dal eredetét is nehéz visszafejteni, de azért megvan, és tudjuk, hogy Frank Sinatrához kötődik.1945-ben Sammy Cahn írta, zenéjét pedig Jule Styne szerezte. A dalt 1945 júliusában, Hollywoodban, rekordhőségben írták, és először Vaughn Monroe énekelte fel lemezre, mely rögtön slágerré vált. 

Frank Sinatra előadása sok közül talán a leghíresebb, és ugye hogy máris dúdolod te is?

So This Is Christmas 

Celine Dion amihez nyúl, az slágerré változik, így a karácsonyi dalok sem hiányozhatnak a repertoárjából. A So This Is Christmas című dalt John Lennontól is élvezhetjük, a lényeg, hogy a karácsony kis csodája beszivárogjon a lelkünkbe, és ameddig lehet, ott is maradjon.

 White Christmas

A híres karácsonyi dal épp akkor csendült fel először, amikor Amerika belépett a második világháborúba. Bizony, 1941 volt, karácsony estéje, amikor először sugározta a rádió a világszerte egyik legismertebb karácsonyi dalt, a White Christmas című slágert. A dal Bing Crosby előadásában elképesztő siker lett, máig az egyik legnagyobb példányszámban eladott kislemeznek számít az egész világon.

Crosby arról énekelt a dalban, hogy olyan fehér karácsonyokra vágyik, melyeket egykor ismert.

Az amerikaiak előtt azonban addigra világossá vált, hogy a háború kopogtatott be ezen az ünnepen, és minden más lesz, a férfiak pedig hamarosan harcba indulnak...

Ahány ház, annyi szokás, karácsonykor is
Ahány ház, annyi szokás, karácsonykor isSeanShot / Getty Images Hungary

Szürke patás

A külföldi sort még hosszasan lehetne folytatni, hiszen Michael Bublé feldolgozásairól szót sem ejtettünk, de őt majd egy másik cikkben… Ami a magyarokat illeti, itt is hosszú a lista. Az élre kívánkozik Zséda Szürke patás című dala. A karácsonyi sláger az Ünnep című albumon jelent meg, ami az énekesnő harmadik nagylemeze volt 2005-ben.

Ha elmúlik karácsony

A Neoton Família 1986-ban készítette el ezt a dalt, és talán nem is sejtették, hogy milyen időtálló sláger lesz belőle.

Általában együtt jár a TNT Fehér karácsony című dalával, és bár a Neoton-dal már az ünnep elmúlásáról szól, mégis túl sokat halljuk december 24-e előtt, amitől még inkább depressziós hangulatba kerülhetünk. De senki ne aggódjon: már csak pár nap, és hamarosan felcsendül a Különös szilveszter.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra