Egészen meglepő, mit kérnének a 8-10 éves gyerekek karácsonyra a Jézuskától

GettyImages-1442981836

Nincs olyan kisgyermek, akinek ne lennének álmai, vágyai, különösképpen karácsony közeledtével. De vajon mi után epedezik egy nyolc-tíz éves kisdiák? Talán sok szülő meglepődve tapasztalná, milyen teljesítésre váró ábrándjai vannak a gyermekének, ha csak egy gondolat erejéig is beleláthatna a buksijába.

Bevallom őszintén, amikor arra kértem egy osztálynyi általános iskolás kisdiákot, hogy írjanak levelet a Jézuskának arról, milyen ajándéknak örülnének a karácsonyfa alatt, nem arra számítottam, amit az irományokban találtam. Jó volt látni, hogy sokszor egy szülőnek egyáltalán nem kell szuperhősnek lennie ahhoz, hogy az álmokból valóság lehessen.

Nem a digitális csodára vágynak

Kedves Jézuska! Már régóta nem írtam neked levelet, de újra eljött az idő, hogy írjak…” – így kezdődött az első levél, amit a kezembe vettem, és kíváncsian vártam a folytatást. Különösképpen azért, mert a digitalizációba beleszületett, ott nevelkedő és formálódó alfa-generációhoz tartozó gyerekek szinte az anyatejjel szívták magukba az okostelefonok és az internet által varázsolt online világot. Éppen ezért azzal a meggyőződéssel és tapasztalattal vágtam bele a levelek olvasásába, hogy a gyerekeknek többségében biztosan majd olyan kívánságaik lesznek, melyekkel még inkább ki szeretnék elégíteni a mérhetetlen ingerszükségletüket, hogy még véletlenül se unatkozzanak.

A gyerekek tárgyak helyett törődésre és a szüleikkel együtt töltött időre vágynak
A gyerekek tárgyak helyett törődésre és a szüleikkel együtt töltött időre vágynakAleksandarNakic / Getty Images Hungary

De jóleső érzés volt azt tapasztalni, hogy részben tévedtem.

Ha a kívánságok teljesítéséről van szó, akkor a gyerekek többsége most is egy olyan világ megteremtéséről álmodik, ahol nem feltétlenül a sok és a drága ajándék a boldogságuk kulcsa. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem szeretnének selyemszalaggal átkötött ajándékot a fa alá, de a legtöbben mégis sokkal inkább a szüleikkel eltölthető időből és élményből kértek többet a Jézuskától.

Utaznának, hogy élményeket gyűjtsenek

„…én csak egy élményt kérek a családommal” – folytatódott tovább az első kívánságlevél. Majd következett a másik: „Én azt szeretném, hogy anyáékkal legyen egy jó élmény.”
Az általános iskolás gyerekek által írt levelek nagy tanulsága, hogy a diákok többsége nem tárgyakra, leginkább törődésre, sok nevetésre és a családjukkal közösen megélt pillanatokra vágyik – és nem csak a szeretet ünnepén, a karácsonyfa alatt. 

Az alfa-generációhoz tartozó gyerekek életében még alig volt fehér karácsony
Az alfa-generációhoz tartozó gyerekek életében még alig volt fehér karácsonyImgorthand / Getty Images Hungary

A levelekben minderre azonnal megoldást is kínáltak. Szerintük jó alkalom lenne a közös élményszerzésre, ha a családjukkal elutazhatnának egy általuk érdekesnek és izgalmasnak tartott országba. A kisdiákok Görögországot, Horvátországot, Amerikát, Londont és a havas Erdélyt jelölték meg úti célként, de volt olyan is, aki nem utazna messzebbre a sátoraljaújhelyi bobpályánál.

Van, ami nem kerül pénzbe

Volt, aki csupán annyit kért, hogy legyen kevesebb munkája az édesanyjának és az édesapjának, és mindemellé még egy kiscicát óhajtott.

A tél varázsa, amikor mindent vastag hótakaró borít, és amikor befagynak a természetes vizek is, ennek a generációnak ez idáig még javarészt kimaradt az életéből.

Talán nem véletlen, hogy olyan nagyon vágynak arra, hogy szánkózhassanak és korcsolyázhassanak.

Édesség, cipő, okosóra

Kiderült, hogy a kisfiúk most is vágynak zöld teherautóra, stoplis futballcipőre, de az édesapjuk gyermekkori kívánságlistájával ellentétben az ő felsorolásukban már ott szerepel az okosóra, a legó és a Minecraft játék is. Sok gyerek vágyik még édességre, új ruhára és biciklire, valamint plüssmackóra és egy új iskolatáskára.

Okosóra, okostelefon és videójáték is szerepelt a gyerekek karácsonyi kívánságlistáján
Okosóra, okostelefon és videójáték is szerepelt a gyerekek karácsonyi kívánságlistájánOs Tartarouchos / Getty Images Hungary

Természetesen nem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy a mai gyerekek a karácsonyi kívánságlistájukkal egy olyan kor után áhítoznak, amit csak a szüleik ismerhetnek. Álszentek lennénk, ha a felsorolásból kihagynánk, hogy a vágyálmok között bizony ott volt egy új telefon, ami „gyorsan reagál”, a számítógép, a monitor, a billentyűzet és a videójátékhoz csatlakoztatható PC-kormány is. De azt gondolom, ezen napjainkban már egyik szülő sem lepődik meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra