Kvíz, tombola, vetélkedő: így dobd fel idén a családi karácsonyt!

GettyImages-909060688
Olvasási idő kb. 6 perc

Ne azzal, hogy balhét csapsz, mert nem neked terítettek a nagyi mellé az asztalnál, vagy megint ugyanaz van vacsira, mint minden évben, és tavaly is 4 kilót híztál az ünnepek alatt. Kétségtelenül színesítik a meghitt ünnepet az efféle kirohanások, és a készülődésben felgyülemlett stressz is bennünk van még, de vannak sokkal jobb megoldások is. Mutatjuk, mivel dobhatod fel és teheted mindenkinek még szebbé a családi összejöveteleket!

A karácsony a szeretet ünnepe, de nagyban szól a nagy és napokig elhúzódó, mértéktelen evésekről és a plázákban szemtelenül sok pénzért, pánikban vett ajándékokról is. Kell ez is, az is persze, mértékkel, de szólhat másról is az ünnep.

Lehet még vidámabb, önfeledtebb, szórakozhat mindenki jól, és tehetjük sokkal emlékezetesebbé ezekkel a trükkökkel, családi aktivitásokkal!

Műsor karácsonyra a családnak

A családi ebédek és vacsorák, karácsonyozások potenciális feszkóját, szeretettől túlcsorduló jellegét vidámabbá és felszabadultabbá teheti, ha előre kihívást szervezünk a családnak. A kellően bevállalós családokban mindenki néhány perces kis műsorral kell hogy készüljön, ami lehet ének, vers, tánc, standup, bűvészmutatvány vagy akrobatikus bemutató, kinek-kinek tehetsége, valamint a lakás méretének függvényében.

Nem rajtuk, velük nevetünk, hiszen erről szól a család!
Nem rajtuk, velük nevetünk, hiszen erről szól a család!Orbon Alija / Getty Images Hungary

Mivel kevés az olyan család, amely vérprofi előadókkal van tele,

az efféle műsor vidám perceket ígér: nincs olyan, hogy ciki, hiszen „családban marad”!

Ha pedig véletlenül felfedezünk egy rejtett tehetséget, az kész haszon. A legjobb produkcióról a résztvevők titkos szavazáson döntenek, az eredmények korrekt összesítése után a fa alatt fődíjra bukkanhat a tehetséges családtag vagy a legszorgalmasabban felkészült rokonok.

Minden produkció értékelendő, a fényesebbek és a kevésbé fényesek is
Minden produkció értékelendő, a fényesebbek és a kevésbé fényesek isJohnnyGreig / Getty Images Hungary

Vetélkedő, kvíz a vidámságért

Akár karácsonyi tematikában, akár családi vonatkozásban – persze a kényes vagy szaftos részletek hánytorgatása nélkül –, vagy éppen teljesen random kérdésekkel a lelkes családtag által összeállított és levezényelt kvíz vidám perceket okozhat. Érdemes a kérdéseket úgy összeállítani, hogy a válaszok egyszavasak vagy több opcióból választhatók legyenek, így könnyebb lesz javítani és megtudni a végén az eredményt. A nyertest persze itt is érdemes megjutalmazni, és aki nyer, elvállalhatja, hogy jövőre ő készíti a kvízt a családnak, így abból sem lesz vita, ki legyen a következő szerencsés. Papírfecnikről és tollakról a létszámnak megfelelően kell előre gondoskodni, hogy technikai malőrök ne árnyékolják be a parádé fényét.

Tombola, ha nem lenne elég az ajándékból

Aki segít leszedni az ünnepi asztalt, felvágja a legkisebbek husiját a tányéron, körbeviszi az asztalnál az Erős Pistát a halászléhez, vagy egyéb apró jó cselekedetet hajt végre, az tombolajegyeket gyűjtögethet, melyek sorsolására később a fa elé kucorodva kerülhet sor.

Tombola, műsor, családi legendárium… sok módja van a karácsony színesítésének
Tombola, műsor, családi legendárium… sok módja van a karácsony színesítésénekJanice Lin / Getty Images Hungary

A nyeremények bőven elég, ha szimbolikusak, de annál figyelmesebbek, minél több köztük a házilag előállított kis apróság, még ha szépséghibás vagy éppen kimondottan bénácska is.

Ki kicsoda? Mesél a fotóalbum

A régi családi fotók nézegetése óhatatlanul sok emléket hoz felszínre, megidézi a testben már nem velünk ünneplő családtagjainkat is, de garantáltan nagy röhögésekre is okot szolgáltat. Sok lehetőséget kínálnak, ha ezekkel akarjuk feldobni az ünnepet. Érdemes kiválasztani néhány vicces pillanatot rejtő képet, esetleg felnagyítani azt színes másolatban: egy részletet kivágva a családtagok tippelhetnek, kinek a mijét látják éppen, és mikor, hol készült a kép. A 21.századi technikában jobban bízók még könnyebben megoldhatják ezt egy laptop vagy egy kivetített fotó segítségével, amihez csak be kell előre szkennelni a régi felvételt.

Sok kedves emlék kerülhet elő
Sok kedves emlék kerülhet előcatscandotcom / Getty Images Hungary

A nosztalgiaképek beállításait is lehet imitálni: vicces, amikor már nem a 13 éves tesó eteti csecsemő húgát, hanem a 67 éves az 54 évest, vagy nem a három bébi unoka birkózik a kanapén, hanem a három huszon- vagy éppen negyvenéves.

Közös anekdotázás apropójául is szolgálhatnak a gondolatébresztő fotók, amelyek kapcsán a kicsiknek sok újat mondhatnak a nagyok…

Ajándékozás másként

Nemcsak a játék kedvéért, de az elszállt árak és az ünnep fókuszának nem kívánt irányba történő eltolódása ellen is jó megoldás, ha nem törekszünk arra, hogy mindenki mindenkinek külön ajándékkal készüljön. A legszűkebb családok is húzhatnak egymás között, és akkor család ad családnak ajándékot, vagy lehet egyesével is, így személy szerint minden egyes rokon kap majd valamit, de mindenkinek elég egy emberről gondoskodnia.

Arra viszont annál több időt és főleg figyelmet, szeretetet tud szentelni.

Sok helyen még mindig a legnagyobb becsülete, szerencsére, a kézzel készült ajándékoknak van, amik nem feltétlenül gagyiságok, hanem lehetnek igazán jól elkészített lekvárok, pástétomok vagy manualitást igénylő portékák.

Vidám és boldog karácsonyt!
Vidám és boldog karácsonyt!SeanShot / Getty Images Hungary

Ha ehhez nincs elég affinitás, idő vagy tehetség, a soron következő legkedvesebb és legszemélyesebbé tehető ajándék valami közös program, élmény ajándékozása lehet. 

De tulajdonképpen kellő figyelemmel és szeretettel adva egy pár zokni is tud nagy örömet okozni, a lényeg úgysem az ajándék.

Az átadás viszont annál érdekesebb és izgalmasabb lehet. Nem kell ugyanis lelőni a poént, hanem fel lehet tenni a családtagoknak a kérdést a becsomagolt ajándékot a kezünkben tartva, hogy mi lehet benne az alapján, vajon kinek van szánva. Vagy verses formában körülírni a családtagot, akinek adjuk, s a többieknek ez alapján kell megtippelniük a szerencsés rokon kilétét. Kis kreativitással az ünnep még sokkal több élménnyel tölthető meg, ami egyáltalán nem pénz kérdése.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek