A gyermek születése és a közösülés közötti összefüggést a primitív népek is sejtették, a gyermekáldást mégis bálványok, istenek akaratának tulajdonították. A védekezés története a brutális gyilkosságtól a hormonokig.


fogamleadBár a primitív népek isten akaratának tekintették, mégis igyekeztek valamiképpen megakadályozni, hogy „ túl kegyesek legyenek hozzájuk az istenek” vagyis igyekeztek elkerülni a túl bőséges gyermekáldást. Egy kelet-afrikai törzs leányai például a vérzés után több napig nem éltek szexuális életet, így védekeztek a nem kívánt megtermékenyítés ellen. A nyugat-afrikai Dahomey-ben a nők közösülés előtt préselt gyökérből készült dugókat helyeztek hüvelyükbe fogamzásgátlás céljából.
 

Onán, a születésszabályozó

Azonban a történelem során sokáig a születéskorlátozás fő formája a csecsemőgyilkosság maradt. A legelérhetőbb és a természet által szabályozott legegyszerűbb fogamzásgátlási eszköz pedig maga, a szoptatás. A másik nagyon egyszerű és mai is alkalmazott módszer a megszakított közösülés (coitus interruptus) - melyről már az Ószövetségi Szentírás is megemlékezik: "Onán a magját a földre irányította, nehogy testvére özvegye tőle teherbe essen." A mag földre ontása - valószínűleg a legrégebbi aktív születésszabályozási módszer.

Ahány ház annyi fogamzásgátlás
 

Egyiptomban már kr. előtt 3000 évvel is alkalmaztak fogamzásgátlást mézből és krokodilürülékből készült pesszáriumokkal Az arab nők gránátalmát vágtak apróra, ezt kősóval és timsóval elkeverve helyezték hüvelyükbe. A guineai asszonyok mahagónifa magjának héjából és citrom nedvéből készült főzettel irrigáltak közösülés után. Az ausztráliai bennszülöttek és az egyiptomiak már sebészi módszereket is használtak például a petefészek roncsolása céljából. Kínában forró vasgolyót helyzetek a nők köldökére helyezett gyermekáldás ellen. A japán nők viszont olajjal átitatott vékony bambusz levelekből készült tampont használtak.
 

Vászontok kicsapongás ellen

A középkorban megnedvesített lenvászon óvszert használtak, nem is annyira a teherbeesés elkerülése végett, hanem azért, hogy a férfiak elkerülhessék a vérbajt. A japán férfiak bőrből, szaruból és teknőcpáncélból készült óvszereket használtak. Európában juhbelet készítettek ki, puhává. De készült óvszer birka és halbőrből is. A kondom nevét azonban egy 17. századi orvosról kapta.A történet szerint Doktor Condom egy vászontokot készített a kicsapongásairól híres II. Károly számára, megelőzendő a királyi kalandokat követő további törvénytelen gyermekek születését.Spirál csirke mellcsontból

A nők évszázadokon át félbevágott citromot helyeztek a méhnyakra, így hozva létre egyrészt a spermiumok továbbhaladását gátló fizikai akadályt, másrészt savas hüvelyi környezetet. A nőknek szánt első védőeszközt, a méhnyakra illeszthető gumiból készült sapkát a német Frederick Adolphe Wilde készítette el 1838-ban. Az első méhen belüli fogamzásgátló eszközök, az úgynevezett spirálok ősei a csirke villa alakú mellcsontjából készültek…
 

Hormonok az őserdőből

Az osztrák Haberlandt végezte el az első kísérleteket a XX. század elején annak kiderítésére, hogy hormonokkal meg lehet-e akadályozni az emlősök petefészkében a petesejt kibocsátását, az ovulációt. Kísérleteihez szükséges nagymennyiségű hormont egy amerikai kutatóvegyész állította elő először a mexikói őserdőkben található jamszgyökérből. A progesztinek fogamzásgátló hatásának első klinikai kipróbálására Puerto Ricóban került sor, 1956-ban. Ennek nyomán, 1959-ben került az amerikai gyógyszertárakba az első kombinált fogamzásgátló tabletta, Enovid néven, kezdetben csak menstruációs problémák kezelésére, de 1960-tól már fogamzásgátlásra is.

 

Cikkünk következő részében a természetes fogamzásgátlásról beszélünk. S az is kiderül, hogy mennyire régi, amit mi újnak gondolunk. 

Mustra