Mi játszódik le szex közben az agyban 2.

fejben2-leadAz ösztönök kontrolljáért, az önuralomért, a morális és szociális normák megtartásáért felelős agyterületeknek ki kell kapcsolniuk szex közben – különben nemcsak az orgazmus maradhat el, hanem az igazi vágy és izgalmi állapot is.

cikk-tipus-sorozat


Legyenek bármilyen fontosak is a nemi szervek, hormonok és ingerületátvivő anyagok az orgazmus és az emberi fajfenntartás szempontjából – az emberi szexualitás zenekarában csak hangszerek maradnak. A karmester szerepét az agy tölti be, mindenekelőtt az embereknél különösen fejlett nagyagy.

A kutatók a fejlett képalkotó eljárásoknak – mint a pozitron-emissziós-tomográfia (PET) –, illetve néhány bátor kísérleti alanynak köszönhetően egyre több információt szereznek be arra vonatkozóan, hogy agy mely részének kell a közeledés és a szerelmi játékok fázisában aktívvá válnia, hogy ne csak vonzódást érezzünk partnerünk iránt, hanem képesek legyünk arra is, hogy ágyba csalogassuk.

 

Az első csók mindent eldönthet

A közeledési folyamat során leküzdendő első jelentős akadály a csók. Csókolózás közben az ajkak, a nyelv és a száj idegsejtjei a kéregállományhoz küldik az impulzusokat. Sok esetben az első csók dönti el, hogy több lesz-e egy románcból.

agyban-csokA tanulmányok szerint sokan vonzódtak a másikhoz mindaddig, amíg az ajkak és a nyelv érintkezésére sor nem került – ekkor a vágyódás elhamvadt. Hogy mi az oka annak, hogy egyik esetben bekövetkezik, a másikban nem, senki nem tudja megválaszolni. Nyilvánvalóan az agy bizonyos régiói adják le a jelzést, hogy valami nem stimmel.

A csók a potenciális partnerek szelekciójára is szolgál. Egyrészt a partnerről csók közben közvetlenül szerezhetünk be információt: látjuk a tekintetét, érezzük a szagát, lélegzetét, és esetleg halljuk gyengéden elsuttogott szavait. Amennyiben a csók pozitív eredményt hoz, az emberen menthetetlenül további kérdések vetődnek fel: hogy tudnám ágyba vinni? Hogyan fogom elérni, hogy az óvszert is a játékba vonjam, anélkül, hogy nevetségessé válnék? Ekkor indukálja a kéregállomány a nagyagy azon részét, amely cselekedeteink tervezéséért felelős.

Hogy a szerelmi játék alatt miképpen mozgunk, az már a motorikus kéregállomány dolga. A nagyagy ezen része vezérli a tudatos mozgást – például abban az esetben, ha úgy érezzük, egy másik pozíció kellemesebb lenne. Vagy ha partnerünknek a legelőnyösebb oldalunkat szeretnénk megmutatni. Ezzel egy időben a kisagy számtalan reflexet irányít, amelyek mindenekelőtt a medence izomzatának orgazmus alatti, ritmikus rángásában játszanak jelentős szerepet.
 

Se morál, se önuralom

Az agy bizonyos területei a szex alatt nyugalomban maradnak – mégpedig azok, amelyek magatartásunkat, indulatainkat a mindennapok során féken tartják vagy elnyomják. Tudósok feltételezik, hogy a bal homloklebenyben lévő a gyrus rectus feladata, hogy a szexuális vágyódást fékezze. Bizonyos férfiak – megmagyarázhatatlan okokból – a szexuális ingerekkel szemben közömbösek maradtak. Amikor a kutatók az egészséges férfiaknak erotikus videókat mutattak, a gyrus rectus-ban végbemenő aktivitás jelentősen csökkent. A közömbös vizsgálati alanyok esetében az agyterület ezzel szemben éppen olyan aktív volt, mint egyébként.

Az agy bizonyos területei a csúcspont előtt a nőknél is kikapcsolnak, leginkább a homloklebeny kontrollért felelős területei. Tudósok két központot határoztak meg, amelyeknek nem kellene aktívnak lenniük, ha az adott személy át akarja élni az orgazmust: az egyik terület az ösztönök kontrolljáért, az önuralomért felelős, míg a másik terület az, ami a morális és szociális normák megtartását felügyeli.

 

 

cikk-tipus-linkek

Mi játszódik le szex közben az agyban 1.

Még ha szex közben nyilvánvalóan az altájékokra koncentrálunk is, a valódi tűzijáték az agyban keletkezik, ahol az ingerlések, impulzusok szexuális izgalommá változnak. Egy kis háttérinformáció a vágyhoz és az orgazmushoz.

Blogmustra