A szex meg a havibaj

woman-in-redNincs a környezetemben egyetlen nő sem, akit ne viselne meg a havibaj. Míg az egyik, felettesi beleegyezéssel, rendszeresen szabadságot vesz ki a legfájdalmasabb napon, addig a másik homeopátiás szerekkel tömi magát, de akad olyan is, aki nem tudja, legnagyobb görcsei közepette az infralámpához vagy a villanypárnához nyúljon.

 

Ezen háttérinformációk birtokában azt hittem, hiába faggatom őket, de kellemesen csalódtam, fájdalom ide vagy oda, mindenkinek megvolt a maga tapasztalata vagy hozzáfűznivalója a témához: mi a helyzet a szexszel menzesz alatt?

Tudományosan bizonyított tény, a szex kiváló fájdalomcsillapító, menstruációs görcsök ellen is kiváló. A tudomány nyelvén ez annyit jelent, hogy szex során oxitocin és endorfin szabadul fel, ami fájdalomcsillapító hatású, de az ösztrogén mennyisége is megnő, ami szintén gyengíti a menstruációs fájdalmakat.

Kutatások, megfigyelések és vizsgálatok ide vagy oda, tudjuk jól, vannak, akik soha az életben nem tudnának feloldódni ahhoz, hogy piros betűs napokon a másik karjaiba zuhanjanak, mások azonban a menzesszel járó hormonváltozás miatt annyira beindulnak, hogy nem is akarnak lemondani a szexről. A kérdéshez másképp viszonyulnak a nők, és másképp a férfiak. Nézzük!

Csilla (36) azok közé tartozik, akik számára a menzesz felér egy igazi rémálommal, a fájdalom gyakran annyira erős, hogy sokszor előfordul, felkelni se bír, nemhogy szexelni. Ennek ellenér mégis volt egy kellemes élménye: „A menzesz számomra maga a pokol. Ha szerencsém van, hétvégére esik, és Cataflamtól fejbe vágva, embriópózban lapulhatok a takaró alatt, rosszabb esetben a munkahely mellékhelyiségében gyúrom a hasamat, és hangosan átkozom a napot, amikor nőnek születtem. Egyszer azonban volt egy jó élményem, a pasim, pontosabban az expasim feküdt mellettem, és nagyon finoman simogatott. Körkörös mozdulatokkal masszírozta a derekamat, finoman utat tört a pólóm alá, és a hasam területén folytatta. Nem emlékszem, mennyi idő telhetett el közben, de a következő eszméléskor azt éreztem, csiklómat masszírozza, majd pár perc múlva elmentem. A fájdalmam nem múlt el, de jóval tompább lett. Nem tudom, hogyan fogalmazzak: páratlan egyvelege volt ez a szexualitásnak, a gyengédségnek, a női törékenységnek. Valahogy pont jó. De hogy a többi kérdésre is válaszoljak, nem tudom elképzelni, hogy menzeszkor szeretkezzem. Számomra ez a pár nap gyötrelem, ilyenkor miden szar.”

Hallottunk olyan történeteket is, amikor a vér jelenlétén egyáltalán nem akadnak fent a felek. Bence (27) szerint „egy férfinak azért ez nem rossz, a barátnőm ilyenkor olyan síkos, hogy az fergeteges. A biztonság kedvéért egy törülközőt terítünk az ágyra, de eddig még nem piszkoltunk be soha semmit, a vér nagy része a péniszemen marad.”

András (33) és Anett (29) két éve házasok, a menzesz miatt ők sem mondanak le a szexről. „A testem ilyenkor érzékenyebb, a méhszáj mintha kicsit lejjebb lenne, előfordul, hogy fájdalmas emiatt a közösülés, a pénisz a méhszájat éri, így meg kell találni azt a pózt, amiben jó. Ami pedig korábbi tapasztalataimat illeti, a volt pasiimmal soha nem volt probléma a menzesz. Úgy gondolom, a férfiak többségét nem zavarja a vér, és ha a nő rábólint, akkor mehet a dolog.” – mondja Anett. András sem bonyolítja túl a dolgot, „ha kívánom a partnerem, akkor a vér nem lehet probléma. Mi aktus közben mindig óvszert használunk, és törülközőt terítünk az ágyra.”
Az óvszerhasználat elengedhetetlen, legyen bármennyire is higiénikus a két fél, a nő teste sokkal sérülékenyebb, a nyitott méhszáj miatt a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben –AIDS, hepatitis – kevésbé védett.

Az iszlám és a zsidó vallás egyaránt tiltja a szexet a menzesz idején, az első szexuális együttlétre a havi baj befejeztével, a megtisztulást szolgáló fürdés után kerülhet sor. A vallási tiltáshoz tapad egy nagyon fontos megfigyelés, ami kimutatta, a tiltást betartó nők körében a méhnyakrák szinte ismeretlen.

Vannak, akik menzesz alatt kerülik a közösülést, és a többi erogén zóna kapja a főszerepet. Kata (33) és párja se mond le az együttlétről. „Amikor menstruálok, mindig tampont használok.  Ilyenkor a pasimmal nem szexelünk, inkább pettingelünk, hosszan simogatjuk, csókolgatjuk egymást, gyakran az is megesik – mondjuk nála ritkábban-, hogy orgazmus nélkül merülünk álomba. A közösülést még nem próbáltunk.”

Egy kicsit bizarr Timi (28) egyik élménye, aki szintén a gyengébbik nem azon képviselői közé tartozik, akiknek – majdnem – mindegy, hogy piros betűs-e az a nap vagy sem. „ Na ezt ne csinálja utánam senki sem, én ugyanis legutóbb gondoltam egy okosat a pasimmal, és úgy szeretkeztünk, hogy nem vettük ki a tampont. A vérzésem nagyon erős volt aznap, gondoltam, a tampon is elfér. El is fért, csak éppen annyira feltornáztuk, hogy alig bírtuk kiszedni. Szóval a zsinórt ne tessék szem elől veszíteni!”

Timihez hasonlóan, sokan szeretkeznek úgy, hogy közben nem veszik ki a tampont, a tamponnak köszönhetően pedig az orális szexről sem mondanak le. (A hagyományos tampon helyett szex közben érdemes a lágyabb soft tampont használni, a szivacsszerű kis tampon zsinór nélküli, higiénikus és hatékonyan szívja magába a vért. Interneten keresztül vagy szexshopokban lehet hozzájutni).

Akinek nem működik a dolog, hiba volna erőltetni. Lackóéknál (45) például a piros betűs napok tabunak számítanak. „A csajom, bár jóval fiatalabb nálam, kicsit mereven kezeli a dolgot. Zavarja a vér, és mintha szégyellné is egy kicsit. De a volt feleségem is így volt ezzel, mintha ez az egész valami piszkos ügy lenne. Érted, mintha büdös lenne vagy ápolatlan.”

Enikő (33) biztosan nem tartozik azok közé a nők közé, akik tisztátalannak érezné magát a vértől. „Nekem menzesz alatt nagyon megnő az étvágyam, és a nőiességemet is büszkébben viselem. Ha szexre kerül sor, nem nagyon figyelek arra, hogy épp a konyhában, vagy a hálóban csinálom, meg különben is, szerintem az tévhit, hogy ilyenkor a nőből ömlik a vér.”

A fenti vélemények természetesen nem adnak semmiféle reprezentatív mintát, ellenben kitűnően tükrözik, a szexuális kommunikáció ebben a témában is elengedhetetlen. Fontos kibeszélni a vágyat, netán a viszolygást, és ha szex nem is kerekedik ki a dologból, legalább kiderül, a nemiség egy további érzékeny pontján, mit gondol és érez a másik.

 

Mustra